Hatalmi sakkjátszma Moszkvában

2007. szeptember 13., csütörtök, Világfigyelő

Lemondott Mihail Fradkov orosz miniszterelnök éskormánya. Ez elméletileg lehetőséget adott volna Putyinnak, hogy két utódjelöltje közül kiválassza favoritját. Az elnök nem így tett, inkább egy technokratát, Viktor Zubkovot nevezte ki.

Az orosz sajtó Szergej Ivanovot tippelte Mihail Fradkov orosz miniszterelnök utódjának. A tipp nem jött be, Putyin Viktor Zubkovot, az orosz pénzmosás elleni hivatal vezetőjét nevezte ki, az állami törvényhozás holnap iktathatja be az új kormányfőt. Oroszországban a miniszterelnöknek nincs különösebb szerepe a politikai döntéshozatalban, egyszerű végrehajtónak számít. Azaz Zubkov nem került jelentős pozícióba. A miniszterelnök személye egyedül akkor lett volna érdekes, ha a posztot Szergej Ivanov vagy Dmitrij Medvegyev, Putyin két utódjelöltje nyerte volna el. Ezzel ugyanis Putyin egyértelműen jelezte volna preferenciáját, hogy ki váltsa jövőre, amikor lejár második elnöki mandátuma, hiszen ő maga az orosz alkotmány értelmében többször már nem lehet elnök. Putyin 1999-ben miniszterelnökként érkezett meg a politikába az addigi ismeretlenségből. Putyin eddig két lehetséges utódot nevelgetett maga mellett. A hozzá hasonlóan ex-KGB-s Ivanovot, illetve a hozzá hasonlóan leningrádi Dmitrij Medvegyevet. Putyin a leningrádi KGB-s brancsból jött, a hatalom így vagy a leningrádiak vagy a KGB-sek kezében maradhat. Eddig Medvegyev tűnik Putyin bizalmi emberének, a szintén első miniszterelnök-helyettesi rangban levő politikus kormányzati kinevezése előtt az elnök kabinetfőnöke volt. Bizalmi pozícióját jelzi, hogy ő a Putyin alatt elállamosított Gazprom igazgatótanácsának elnöke. Medvegyevet pragmatista liberálisként tartják számon, de leginkább Putyin elkötelezett és hűséges híveként. Medvegyev szoros kapcsolata az elnökkel azonban nem biztos, hogy elég a sikerhez. Ivanov pozíciója annyival feltétlenül erősebbnek tűnik, hogy ex-KGB-sként igen befolyásos támogatókat tudhat maga mögött ― ráadásul ő is Leningrád szülötte, így a leningrádiak is megbékélhetnek vele. Ivanov erejét jelzi túlélőképessége is. Bár már Borisz Jelcinnek is tanácsadója volt, a régi jelcinisták közül egyedüliként ő tudott megmaradni a politika élvonalában. Mellette szól továbbá, hogy a pragmatikus, épp ezért kicsit szürke Medvegyevhez képest Ivanov igen népszerű az orosz közvélemény körében. Ezt részben annak is köszönheti, hogy az elmúlt időben egyre harciasabb orosz külpolitika Oroszországban népszerű kardcsörtetéseiről ― az orosz távolsági bombázók küldetéseiről és a haditechnikai fejlesztésekről ― rendszerint ő, és nem Medvegyev számolhat be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1757
szavazógép
2007-09-13: Közélet - x:

Felvonulnak a tűzoltók

A megye legidősebb tűzoltójával, a 82 éves sepsikőröspataki Váncsa Gyuri bácsival az élen ma dél tájban felvonulnak a tűzoltók Sepsiszentgyörgyön.
2007-09-13: Világfigyelő - x:

Veszélyben a szlovákiai magyar egyetem

Megszüntetheti a szlovák oktatási tárca az egyetlen szlovákiai állami magyar felsőoktatási intézményt, a révkomáromi székhelyű Selye János Egyetemet — írta tegnap a pozsonyi Pravda.