Belföldi hírek

2007. szeptember 14., péntek, Belföld

Vizsgálják a volt kormánytagokat

Daniel Morar korrupcióellenes főügyész felkérte Traian Băsescu államfőt, hagyja jóvá, hogy megkezdjék a bűnügyi eljárást Miron Mitrea volt szállításügyi miniszter ellen ugyanabban a dossziéban, amelyben Adrian Năstase volt kormányfőt is vizsgálják. A korrupcióellenes ügyészség sajtóirodája által kiadott közlemény szerint Mitreát csúszópénz elfogadásával, csalással és csalásra való felbujtással vádolják.

A hét elején hasonló felkérést küldtek az államelnöki hivatalhoz Adrian Năstase volt kormányfővel kapcsolatban a fővárosi Zambaccian utcai ingatlan ügyében. Traian Băsescu államfő korábban a kormány volt és jelenlegi tagjai ellen irányuló bűnügyi feljelentéseket elemző bizottság összehívásáról döntött Adrian Năstase kapcsán. A bizottság szeptember 17-én ül össze.

Eredménytelenül költik a pénzt

Mihăiţă Calimente liberális képviselő kijelentette, megvizsgálta a korrupcióellenes ügyészség elmúlt évekbeli költségeit, és arra a következtetésre jutott, hogy több tízmillió lejt költöttek el haszontalanul, mivel még egyetlen nagykorrupciós ügyre sem derült fény. Calimente, a törvénytelen lehallgatásokkal foglalkozó parlamenti bizottság tagjaként beszámolót kért az igazságügyi tárcától az ügyészség által 2004 óta elköltött összegekről. ,,A beszámoló szerint 2004-ben nem kevesebb mint 54 millió lejt utaltak ki e hatóságnak, ez az összeg évről évre nőtt, míg 2007-ben elérte a 81 millió lejt, a tevékenység pedig egyenlő a nullával" — jelentette ki Calimente.

Szópárbajok

Traian Băsescu nyilatkozatai újabb politikai és jogi vitákat okozhatnak. Az államfő tegnap inkompetensnek nevezte Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyi minisztert, miután a tárcavezető bejelentette, bepereli az elnököt. A tanügy és a kutatás reformja érdekében létrehozott elnöki különbizottság ülésén pedig Băsescu az ágazat hosszú távú változásait ecsetelte. Válaszul a szakminiszter azzal vádolta az államfőt, hogy nyilatkozataival bizonytalanságot okoz a tanévkezdés előestéjén, a különbizottságot pedig egyenesen politikai fegyvernek nevezte.

Csökkenő árvízveszély

Tegnap narancssárga jelzésű árvízriadót küldtek Maros és Botoşani megye prefektusi hivatalának, mert a csütörtök délutántól péntek éjjelig várható csapadék több folyón áradást okozhat. Fehér és Bihar megye sárga jelzésű figyelmeztetést kapott. A narancssárga jelzés ma reggelig érvényes.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2007-09-14: Közélet - x:

Kirakatökumenizmus

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület nagy elvárásokkal készült a nagyszebeni Európai Ökumenikus Nagygyűlésre, de a rendezvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket — mondta Tőkés László püspök.
2007-09-14: Belföld - x:

Hírsaláta

MÓDOSÍTOTT TÖRVÉNY. A Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Nyomozó Hatóság működéséről szóló, 2006/131-es számú rendeletet, amelyet még Monica Macovei igazságügyi miniszter idején terjesztettek a törvényhozás elé, korábban a képviselőház is elutasította azzal a megjegyzéssel, hogy a rendelet hatálya idején végrehajtott ügyészségi lehallgatások eredményeit is semmisnek kell tekinteni.