Hírsaláta

2007. szeptember 14., péntek, Belföld
MÓDOSÍTOTT TÖRVÉNY. A Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Nyomozó Hatóság működéséről szóló, 2006/131-es számú rendeletet, amelyet még Monica Macovei igazságügyi miniszter idején terjesztettek a törvényhozás elé, korábban a képviselőház is elutasította azzal a megjegyzéssel, hogy a rendelet hatálya idején végrehajtott ügyészségi lehallgatások eredményeit is semmisnek kell tekinteni.

A szenátus jogi bizottsága olyan kiegészítő jelentést csatolt a rendelet elfogadásáról szóló törvényjavaslathoz, amely kiiktatja azt a paragrafust, miszerint ügyészek bírósági engedély nélkül megfigyelhetik a nyomozott személyek bankszámláit, illetve lehallgathatják telefonbeszélgetéseiket, és ellenőrizhetik azok elektronikus postaládáját.

NINCS MÁR MINŐSÍTETT ÁLLAMTITOK. Nem kell engedélyt kérnie az államelnöknek, kormánytagoknak és képviselőknek a titkos állami dossziékat tároló hivataltól (ORNISS) az államtitoknak minősülő információkhoz való hozzáférésre. Erről a képviselők döntöttek, minekutána visszautasították Nicolae Văcăroiu ideiglenes elnöksége alatt a titoktörvény újratárgyalására vonatkozóan a parlamenthez benyújtott kérését. A szenátus elnöke úgy érvelt, az állami tisztségviselők korlátlan hozzáférése államtitkokat tartalmazó dossziékhoz adott esetben más személyeknek is kiszolgáltathat információkat, ugyanakkor a NATO- és az EU-szabályozásokkal sem egyezik. A titoktörvényt még a szociáldemokrata kormány idején, 2000―2004 között vezették be. (Realitatea tévé)

ALANYI JOGON JÁRNA ÁLLAMPOLGÁRSÁG a Romániával szomszédos országokban élő román ajkúaknak. Érdekes, hogy a bukaresti kormány korábban nemzetközi fellépést helyezett kilátásba, ha Magyarország alanyi jogon adna állampolgárságot az erdélyi magyaroknak. Traian Băsescu elnök javaslata szerint a Moldovából, Ukrajnából, Szerbiából vagy más környező országokból érkezett, Romániában tanuló diákok bizonyítványuk mellé automatikusan megkapnák a román állampolgárságot, amennyiben kérik azt. Moldovában és Ukrajnában felháborodást váltott ki, hogy a Tăriceanu-kormány 48 órával Băsescu elnök javaslatának elhangzása után könnyített az állampolgársági törvényen. (HírTV)

VÉGRE PÉNZT KAPNAK A FNI-KÁROSULTAK. Másfél-két hónap múlva elindulhat a FNI (Országos Befektetési Alap) károsultjai számára a befektetett összegek visszafizetése. Ezt az Állami Vagyonértékesítő Hatóság biztosítja majd, miután az erre kijelölt bizottság elfogadja a kifizetés módozatait. A vagyonértékesítő hatóság a kinnlévőségekből, illetve a privatizálásból származó jövedelmekből állja az összegeket, de a költségvetésből is kiegészítik ezt az alapot mindaddig, amíg mindenki megkapja pénzét. A kártalanítási folyamat előreláthatólag fél év alatt befejeződik. (Csíki Hírlap)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2007-09-14: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Vizsgálják a volt kormánytagokat
Daniel Morar korrupcióellenes főügyész felkérte Traian Băsescu államfőt, hagyja jóvá, hogy megkezdjék a bűnügyi eljárást Miron Mitrea volt szállításügyi miniszter ellen ugyanabban a dossziéban, amelyben Adrian Năstase volt kormányfőt is vizsgálják. A korrupcióellenes ügyészség sajtóirodája által kiadott közlemény szerint Mitreát csúszópénz elfogadásával, csalással és csalásra való felbujtással vádolják.
2007-09-14: Közélet - Simó Erzsébet:

Külföldi hírek

Sólyom László a Vajdaságban
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) meghívására, de az egész délvidéki magyarságnál tett egynapos látogatást csütörtökön Sólyom László — fogalmazott maga az államfő, miután megbeszélést folytatott a helyi magyar politikai vezetőkkel. A VMSZ székházában megtartott találkozón a többi délvidéki magyar politikai erő — a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Polgári Szövetség — elnöke is jelen volt.