Külföldi hírek

2007. szeptember 14., péntek, Közélet

Sólyom László a Vajdaságban

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) meghívására, de az egész délvidéki magyarságnál tett egynapos látogatást csütörtökön Sólyom László — fogalmazott maga az államfő, miután megbeszélést folytatott a helyi magyar politikai vezetőkkel. A VMSZ székházában megtartott találkozón a többi délvidéki magyar politikai erő — a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Polgári Szövetség — elnöke is jelen volt.

Mint Sólyom László sajtónyilatkozatában örömmel megállapította, nem tapasztalta köztük a széthúzás jeleit. A magyar politikusok nagyon részletesen tájékoztatták az államfőt a vajdasági helyzetről és a magyar közösséget foglalkoztató problémákról. Sólyom László ezek közül az autonómia és a kettős állampolgárság kérdését emelte ki. Ami a vajdasági magyarok által igényelt kettős állampolgárságot illeti, Sólyom László továbbra is kiáll a magyar állampolgárság egyéni kérelemre, letelepedés nélkül történő megadásáért. Az államfő útja ezután Csantavérra (Cantavir), egy Szabadkához közeli faluba vezetett, arra az ünnepségre, amelyen az eddig a Nemzeti Hősök (titói partizánharcokra utaló) nevet viselő helyi általános iskola felvette a szerb―magyar Hunyadi János nevét. Sólyom László már a késő délutáni órákban a vajdasági civil szféra képviselőivel találkozott az Újvidéki Egyetem magyar tannyelvű szabadkai tanítóképző karán, s utána a vajdasági nagycsaládosok képviselőivel beszélgetett. Ezt követően ült le Boris Tadic szerb államfővel egy pizzázóban, hogy a mintegy félórás beszélgetést követően a szabadkai városháza kapujában elbúcsúzva tőle, az egynapos látogatás záró programjaként meghallgassa Miklósa Erika, a világhírű magyar koloratúrszoprán ― a Városnapok nevű kéthetes szabadkai rendezvénysorozatot záró ― koncertjét.

Corvinus-díj Csáky Pálnak

Corvinus-díjjal tüntetik ki Csáky Pált, a szlovák kormány volt miniszterelnök-helyettesét, írót Szlovákia európai uniós tagságának előkészítéséért és az egységesülési folyamatban játszott szerepéért, a magyar kisebbségek kulturális-politikai képviseletéért — tudatta tegnap a Budapesti Európa Intézet. A díjat Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az intézet alapító igazgatója adja át ma az MTA budapesti székházában.

Konfrontációnak látják

Elutasítóan nyilatkozott a kormányfő, a képviselőház elnöke, a pártvezetők után a szlovák külügyminiszter is a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) magyar—szlovák megbékélési indítványáról. Ján Kubis úgy ítélte meg, hogy az indítvány ,,konfrontatív és feszültséget gerjeszt", mivel a magyar pártot ,,nyilvánvalóan a Benes-dekrétumok megnyitásának szándéka vezérli".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1962
szavazógép
2007-09-14: Belföld - x:

Hírsaláta

MÓDOSÍTOTT TÖRVÉNY. A Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Nyomozó Hatóság működéséről szóló, 2006/131-es számú rendeletet, amelyet még Monica Macovei igazságügyi miniszter idején terjesztettek a törvényhozás elé, korábban a képviselőház is elutasította azzal a megjegyzéssel, hogy a rendelet hatálya idején végrehajtott ügyészségi lehallgatások eredményeit is semmisnek kell tekinteni.
2007-09-14: Közélet - Mózes László:

Hulladékgazdálkodási útmutató önkormányzatoknak

Kizárólag az önkormányzatokra hárul minden hulladékgazdálkodási kérdés megoldása — hangsúlyozta Sepsiszentgyörgyön Alina Oberdörfer németországi környezetvédelmi szakértő.