Belföldi hírek

2010. június 10., csütörtök, Belföld

Buzek, a reformpárti

A romániai reformok folytatását szorgalmazta tegnap a bukaresti parlamentben Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke, aki szerint a politikusoknak akkor is meg kell hozniuk a helyes döntéseket, ha népszerűségük ezáltal csökken a választók kö­rében.

Buzek a parlamentben kifejtette: Romániának végre kell hajtania a reformokat. Rámutatott arra, hogy ugyanezt mondta el néhány nappal ezelőtt Görögországban, és a következő időszakban ezt az üzenetet továbbítja személyesen a gazdasági válság által erőteljesen sújtott Spanyolországnak és Portugáliának is. Az EP-elnök emlékeztette a román honatyákat arra, hogy tőlük függ a reformintézkedések elfogadása, és arról biztosította őket, hogy az Európai Unió szolidáris lesz Romániával a válság idején is.

Németh Zsolt kiegyensúlyozott térségpolitikát szeretne

Az új magyar kormány érdemi közép-európai együttműködésre törekszik, s ebben Magyarországot és Romániát számtalan közös érdek fűzi össze — fejtette ki Németh Zsolt tegnap Bukarestben. A magyar külügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy Budapest nyitott a két ország új minőségű együttműködésére, ezen kívül sokkal kiegyensúlyozottabb kapcsolatot szeretne a magyar nemzetpolitika, illetve szomszédság- és térségpolitika között. Németh Zsolt a Duna-stratégiában részt vevő tizennégy ország külügyminisztereinek konstancai találkozójára érkezett Romániába. Az államtitkár kifejtette: kormánya kiemelt feladatként tekint az érdemi közép-európai együttműködésre, s azt tartalommal kívánja megtölteni konkrét projektek, akciótervek formájában. Ebbe a keretbe jól illeszkedik a Duna-stratégia.

Caţavencu: nem volt vicces

Diszkriminatívnak minősítette a román Országos Diszkriminációellenes Tanács az Academia Caţavencu vicclap Magyar megszállás alatt a román kultúra című reklámszpotját. A vicclap június 9-i számát beharangozó, a www.catavencu.ro honlapon is látható reklámfilm több politikust, köztük magyarokat is falopással vádol. ,,Az élclap reklámfilmecskéje kétségtelenül előítéletekre épül, előítéleteket használ kampányra, és egyáltalán nem hangsúlyozza, hogy mindezt viccből tenné" — nyilatkozta az Új Magyar Szó napilapnak Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke. Szász Attila, az Országos Audiovizuális Tanács RMDSZ által delegált tagja a lapnak elmondta, hogy a testület minden valószínűség szerint a mai ülésen tárgyalja az Academia Caţavencu szpotját. Az audiovizuális tanács tízezer lejes büntetéssel, nyilvános felszólítással és a szpot letiltásával sújthatja a vicclapot.

Lezárják a tanévet

Valamennyi tanintézményben lezárják a tanévet, az érettségi írásbeli vizsgáira pedig normális ütemben zajlik a felkészülés — jelentette ki a Mediafax hírügynökségnek Daniel Funeriu oktatási miniszter a tanfelügyelőkkel folytatott videokonferencia után. A tárcavezető köszönetet mondott a tanároknak a diákok iránti elkötelezettségük kifejezéséért, a tanév lezárásáért és az érettségi lebonyolításához szükséges normális körülmények biztosításáért. Közben a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségéhez (FSLI) tartozó több tucat tanár és szakszervezet tiltakozott tegnap az oktatási minisztérium előtt, azt állítva, több tanár is eldöntötte, hogy nem zárja le a tanévet, de a pontos helyzet csak holnap derül ki.

Vasfegyelem az SZDP-nél

Az SZDP Országos Állandó Tanácsa tegnapi elvi döntést hozott arról, hogy kizárja a pártból azokat a honatyákat, akik hiányoznak a bizalmatlansági indítvány szavazásáról, vagy ellene szavaznak. A döntést az országos ügyvezető elnökségnek hétfőn kell megerősítenie. A bizalmatlansági indítványt tegnap olvasták fel a parlament plénuma előtt, jövő kedden vitatják meg, és akkor szavaznak róla.

Halálos ejtőernyős baleset

Egy ejtőernyős katona meghalt tegnap reggel Buzău melletti egységben, mivel gyakorlat közben nem nyílt ki az ejtőernyője. A honvédelmi minisztérium közleménye szerint a katonát kiképzés közben érte a baleset. A helyszínre érkező mentőcsapat már csak a 41 éves Petre Onofre halálának beálltát tudta megállapí­tani. A baleset oka egyelőre ismeretlen, a honvédelmi tárca bizottságot jelölt ki a körülmények kivizsgálására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2010-06-10: Belföld - :

Hírsaláta

ROBERTA, A TELEFONOSKISASSZONY. Jövő hétig már nem születhet döntés az alkotmánybíróság két üres helyének betöltéséről, mert a kormánypárti képviselők nem akarnak beletörődni abba, hogy az ellenzék, a szociáldemokraták, illetve a liberálisok jelöltje kerüljön a megüresedett két helyre.
2010-06-10: Közélet - Farkas Réka:

Felírható ingyengyógyszer a gyermekeknek

Az április elején bevezetett családorvosi előjegyzéses rendszer nem jelent takarékosságot az egészségügyi biztosítónak, sem az orvosoknak nem fizettek kevesebbet, sem az ingyenes és térítéses gyógyszerekért — mondta el a Kovászna Megyei Egészségügyi Biztosítópénztár eddigi igazgatója, Ghiţă Drăgoiu.