Hírsaláta

2007. szeptember 15., szombat, Belföld
COZMIN GUŞĂ SZERINT VERESTÓYT IS VIZSGÁLJÁK. Cozmin Guşă, a Nemzeti Kezdeményezés Pártja elnökének értesülései szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálatot folytat Verestóy Attila RMDSZ-szenátor ellen két, a Román Postával kötött szerződés ügyében. Guşă szerint az élelmiszerjegyekkel, illetve egy reklámszerződéssel kapcsolatos, több millió eurós üzletek létrejöttét Porcsalmi Bálint, a távközlési és informatikai minisztérium államtitkára segítette. ,,A postatársaság a liberális és RMDSZ-es üzleti körök fejőstehene volt" — fogalmazott tegnap Guşă.

A Curentul országos napilap egy évvel korábban arról számolt be, hogy a birtokába jutott dokumentumok szerint a Román Posta félmillió eurós összegre kötött reklámszerződést a Verestóy Attila szenátor többségi tulajdonában levő Scripta Kiadóval, az RMDSZ-szenátor pedig az étkezési jegyeket forgalmazó Hungastro Rt. által is érintett a postával való együttműködésben. (Krónika)

KATONA MARAD. Dan Voinea eddig a katonai ügyészség szakembereként foglalkozott a forradalom és a bányászjárások iratcsomóival. Egy alkotmánybírósági határozat értelmében civil embereket nem vizsgálhat katonai ügyészség, és nem ítélkezhet fölötte katonai bíróság. Az Iliescu-ügyet tehát át kell helyezni a polgári részlegre. Az országos főügyész, Laura Codruţa Kövesi felkérte Voineát, hogy folytassa munkáját a bukaresti civil főügyészségen, amit az elutasított. Az Iliescu-dossziékat tehát több mint tíz év után másnak kell átvennie. (Cotidianul)

VISSZAKÍVÁNKOZIK. Másfél éves szünet után Adrian Năstase visszakívánkozik a politikai és közéletbe, blogján több ízben megfogalmazta, interjúkban is elmondta, az SZDP-nek kollektív vezetésre lenne szüksége, mert az alakulat irányt tévesztett és elvesztette a koherens működési logikáját. Azt is kifejtette, hogy a párt nincs felkészülve a választásokra. Bár a javaslat megítélésében megoszlanak a vélemények, a többség elutasítja Năstase kollektív vezetésre és rendkívüli kongresszus összehívására tett javaslatát, pedig ma már igen sokan megkérdőjelezik Mircea Geoană pártvezetői és -építői képességeit. (Realitatea)

Megnyílnak a levéltárak. A levéltárakra vonatkozó új törvénytervezet végső formája jövő héten kerül a kormány elé, és ez év decemberéig az engedélyeztetésre is sor kerül ― jelentette be Adrian Iorgulescu kulturális és vallásügyi miniszter. Az új tervezet, amely a Román Kommunista Párt és a Kommunista Ifjak Szövetsége dossziéit is nyilvánosságra kívánja hozni, azokhoz a dokumentumokhoz is hozzáférést enged, amelyek eddig, nem törvényes módon, titkosítottak voltak. A miniszter hangsúlyozta, mindaddig nem lehet akadálymentesen hozzáférni a kommunista iratokhoz, amíg ,,sáros múltú politikusok" nem törvényes eszközökkel ezt megakadályozzák. (Új Magyar Szó)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2007-09-15: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Bírálat Verespatak miatt
Hevesen bírálta Romániát a verespataki aranykitermelést tervező kanadai Gabriel Resources elnök-vezérigazgazgatója, miután a környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette az engedélyezési folyamatot. A felfüggesztés hírére 44 százalékkal csökkent a torontói székhelyű cég részvényeinek ára a torontói tőzsdén. Önkényesnek és illegálisnak minősítette a környezetvédelmi minisztérium döntését egy kanadai lapban Alan Hill, a Gabriel Resources Ltd. bányavállalat elnök-vezérigazgatója, aki szerint ezzel a román kormány komolyan veszélyezteti általában is a külföldi befektetéseket.
2007-09-15: Közélet - Ferencz Csaba:

A tehetséggondozás műhelye (Dzsessztábor)

A maga nemében egyedülálló kezdeményezés nyomán zajlott múlt héten az árkosi dzsessztábor. A MUKKK egyesület szervezésében neves hazai és magyarországi zenészektől leshette el a szakmát a közel húsz résztvevő.