Belföldi hírek

2007. szeptember 15., szombat, Belföld

Bírálat Verespatak miatt

Hevesen bírálta Romániát a verespataki aranykitermelést tervező kanadai Gabriel Resources elnök-vezérigazgazgatója, miután a környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette az engedélyezési folyamatot. A felfüggesztés hírére 44 százalékkal csökkent a torontói székhelyű cég részvényeinek ára a torontói tőzsdén. Önkényesnek és illegálisnak minősítette a környezetvédelmi minisztérium döntését egy kanadai lapban Alan Hill, a Gabriel Resources Ltd. bányavállalat elnök-vezérigazgatója, aki szerint ezzel a román kormány komolyan veszélyezteti általában is a külföldi befektetéseket.

A Gabriel Resources vezetője korábban a ,,magyar kártyát" is megpróbálta kijátszani, értésre adva, hogy szerinte Románia szuverenitásának is próbája a verespataki ügy. Emlékeztetett arra, hogy a beruházást magyar környezetvédők, a magyar kormány egyes tagjai, a Soros György-féle Nyílt Társadalom is ellenzi, miközben Románia környezetvédelmi minisztere szintén magyar ― írta a Report on Business kanadai lap.

Nem lépnek koalícióra a szociáldemokratákkal

Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) alelnöke tegnap kijelentette, a jelenlegi mandátum ideje alatt a liberálisok semmi szín alatt nem akarnak olyan kormánykoalíciót, amelynek az SZDP is tagja lenne. ,,Hangsúlyozni szeretném az NLP egész vezetősége nevében, hogy a bizalmatlansági indítvány nem irányoz elő sem tisztségváltást, sem egyeztetéseket, sem speciális tárgyalásokat." Antonescu hozzátette, ha a bizalmatlansági indítvány benyújtásához szükséges aláírások mégis összegyűlnek, a kormány a parlament előtt válaszolni fog a felmerült kérdésekre. Az NLP még akkor sem lép koalícióra az SZDP-vel, ha az indítvány átmegy, és a jelenlegi kormány megbukik ― fogalmazott a párt alelnöke.

Hiányzók

A Közpolitikai Intézet tegnap közzétett jelentése szerint 2007. február és június közötti parlamenti ülésszakban a következő képviselők és szenátorok hiányoztak a legtöbbet a parlamenti szavazásokról: Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu és Adrian Năstase (mindhárman SZDP-sek), George Copos (KP), Adrian Păunescu (SZDP), Corneliu Vadim Tudor (NRP), Crin Antonescu (NLP), Varujan Pambuccian (kisebbségek), Dan Ioan Popescu (KP), Octavian Ştireanu (SZDP), Anca Boagiu (DP), Irinel Popescu (KP), Sorin Oprescu (SZDP), Mircea Geoană (SZDP).

Gázrobbanás Zilahon

A felgyülemlett gáz okozta a tegnap reggeli zilahi nagy erejű robbanást egy tizenhat lakrészes tömbházban. Az összeomló falak több személyt temettek maguk alá, ketten életüket vesztették, kilencen megsérültek. Az egyik halott egy 14 éves lány, a másik pedig egy húszéves fiatalember, akit több mint három órán keresztül kerestek a romok alatt. A robbanás a tömbház földszintjén abban a pillanatban következett be, amikor a lakók felkapcsolták a villanyt. A földszinti lakások falai és az első emelet mennyezete is leomlott. A mentőcsapatoknak sikerült ideiglenesen tartópillérekkel alátámasztaniuk az épület tartószerkezetét, de estére kiderült, a házat le kell bontani. A lakók már két évvel ezelőtt is panaszt nyújtottak be az EON Gaz vállalathoz, mert a tömbház alagsorából, de az épület környékén is erős gázszag terjengett. Legutóbb csütörtök este tettek panaszt, de a vállalat nem szállt ki ― mondták az emberek. A EON Gaz is vizsgálatot indít az ügyben, de csak azt követően nyilatkoznak, miután kiderül, mi okozta a robbanást.

Kikötőfejlesztés

A Dubai Ports World kikötőüzemeltető társaság a következő öt évben egymilliárd dollárt fektetne be Romániában ― közölte a román kereskedelmi miniszter. A dubai cég infrastrukturális beruházásokat tervez Konstancán, Bukarestben, Kolozsváron és Iaşi-ban. A beruházások révén a jelenlegi 2 százalékról 5 százalékra növekedne a Románián keresztül Európába tengeri úton érkező árucikkek részesedése. A hazai tengeri hajózás iránt Kína is érdeklődik: szerdán közölte a világ hatodik számú tengeri konténerszállítója, a kínai China Shipping Container Lines (CSCL), hogy heti hajójáratot indít Konstanca és Sanghaj kikötője között. A hajók az utat huszonegy nap alatt teszik meg, elsősorban fűrészárut, vegyipari termékeket, műtrágyát, bort, illetve különböző gépeket és berendezéseket fognak szállítani. Az Asia-Black Sea Express (ABX) beindításának célja a kínai cég romániai képviselője szerint nemcsak az, hogy bővítsék a két ország közötti kereskedelmi forgalmat, hanem az is, hogy Kína erősítse jelenlétét a rohamosan bővülő fekete-tengeri szállításban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1809
szavazógép
2007-09-15: Közélet - Fekete Réka:

Torkán akad a pirula, ha magyar (Tollraforgó)

Magyar nyelvű nyomtatványra felírt gyógyszerrel inkább nem kíván meggyógyulni a Nagyrománia Párt Kovászna megyei vezetője, mintsem ilyen receptet elismerjen a románnal egyenértékűnek.
2007-09-15: Belföld - x:

Hírsaláta

COZMIN GUŞĂ SZERINT VERESTÓYT IS VIZSGÁLJÁK. Cozmin Guşă, a Nemzeti Kezdeményezés Pártja elnökének értesülései szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálatot folytat Verestóy Attila RMDSZ-szenátor ellen két, a Román Postával kötött szerződés ügyében. Guşă szerint az élelmiszerjegyekkel, illetve egy reklámszerződéssel kapcsolatos, több millió eurós üzletek létrejöttét Porcsalmi Bálint, a távközlési és informatikai minisztérium államtitkára segítette. ,,A postatársaság a liberális és RMDSZ-es üzleti körök fejőstehene volt" — fogalmazott tegnap Guşă.