Emlékművük — az életfa

2010. június 17., csütörtök, Kultúra

Valami nyomot hagyni maga után — szinte mindenkinek szándéka az életben. A gazda épít, az író ír, az orvos — hát az orvos gyógyít, és amit maga mögött hagy, az maga az élet(ek) meghosszabbítása. Nem kevés monumentnek.

Az orvostársadalom rendkívüli könyvet gyöngyözött ki magából Romániában, az 1960-ban Marosvásárhelyen végzett orvosok könyvét. Bárányi Ildikó temesvári orvosnő szerkesztette össze azok vallomásait, fényképeit, akik együtt végeztek a történelminek is nevezhető korban. Akkor, amikor minden kötelező volt, és semmi sem szabad. Illetve ami szabad volt, az kötelező is.

Vallomások sora az életről, azok tollából, akik elérhetőek voltak még — és életben. Csak elképzelni próbáljuk, mennyi internetes, postai vagy üzengetősdi eredménye ez a könyv 256 hallgató és végzett orvos elérése érdekében. Azt is megpróbálhatjuk elképzelni, milyen körülmények között dolgoztak azok a magyar orvosok, akiket a Regátba, a román Ókirályságba, a Kárpátokon túlra kötelezett a román olvasztótégely, hadd keveredjenek a népek, de főként a magyarok.

Meglepőnek egyáltalán nem szabad mondanunk azt a jelenséget, hogy az évfolyamok hallgatóinak nagy százaléka elhagyta az országot, másutt keresvén jobb élet- és munkakörülményeket. Nem jellemzője ez a szakmának, ugyanezt látjuk, ha bár futólag számba vesszük a színművészeket...

Közelünkben él a vallomástevők közül dr. Bíró István, dr. Orbán Márta, dr. Nagy Lajos, itt élt évtizedeken át dr. Szurkos István, dr. Fákó Árpád.

A könyv dokumentumértékű abban is, hogy följegyzi, politikai, magyar okok révén hányat vetettek ki az egyetemről, vetettek börtönbe, küldtek ,,javítóba", fizikai munkára különösen az 1956-os magyar forradalom idején és után. A romániai magyar értelmiség egyik rétegének szomorúan is hősies krónikája. Idézek mutatóban dr. Kotsis Lajos vallomásából: ,,A kisebbségi léttel megkoronázott lenini osztályharc révén, az ifjúság édes madara helyett kényszerpálya jutott ki nekünk, a marosvásárhelyi egyetem elvetélt nemzedékének."

Sokan fogtak tollat is az orvosi szerszámok mellett, szépíró is van a végzettek között, mint Szász István Tas, Bárányi Ferenc s a könyv szerkesztője, Bárányi Ildikó. Regények keletkeztek a regényes korban, amely kor komorságában Victor Hugo tollán is csak villanás lehetett volna drámaiságában és a nyomor romantikájában. Nos, a könyv olvasmánynak is érték, dokumentumnak is az. Az a, ez a nemzedék valóban rászolgált a könyv címét adó gondolatra: Sokaknak világítottunk. (Excelsior Art, 2009).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1449
szavazógép
2010-06-17: Kultúra - Sántha Imre Géza:

Egy felélesztett székely művész (Hiánypótló monográfia)

A jogtalanul háttérbe szorított, már-már elfeledett háromszéki származású képzőművész, Mágori Varga Béla (1897—1998) változatos színterű életművének felkutatására és szakmai látókörbe való méltó visszahelyezésére vállalkozott Murádin Jenő kolozsvári művészettörténész.
2010-06-17: Család - Jártó Kocsis Edit:

Az élet csodája

Háromszéken ezer szülésre ezerkétszáz terhességmegszakítás jut. (újsághír)
A mai kor civilizált embere szeretné az életét megtervezetten élni, tele megvalósításokkal, sikerélményekkel és kényelemmel. Így a gyerekvállalás problémája is ezektől a tényezőktől függ sok esetben.