Útitársam vallomásaiVita az igazságról

2007. június 7., csütörtök, Család
El sem hiszed, hogy milyen apróságokból derül fény a lényeges dolgokra — kezdett Erna a mesélésbe. Mindennap mindenki véleményt nyilvánít például az igazságról, főként így: ,,nincs igazság", de hogy mit ért alatta, az csak adott esetben derül ki.

Az egyik tanár tudományos konferenciát szervezett, és meghívta csoportunk hallgatóit is. Ösztönzésképpen kijelentette, hogy aki rövid írásbeli beszámolót is készít az előadásokról, a vizsgán egy jeggyel jobbat kap.

Nagy volt a kezdeti lelkesedés, de ahogy máskor is történik, csak a csapat háromnegyede jelent meg az eseményen. Az első előadások után még ,,elpárologtak" néhányan.

Érdekes volt hallgatni, ahogy a különböző előadók más-más szemszögből világították meg a témát. Az összkép így bonyolultabb, mégis érthetőbb lett.

Másnap a kurzuson a csoport közel fele jelent meg a beígért jegyzettel, a jelenlevők listájára ellenben azok is feliratkoztak, akik el sem jöttek az előadásra.

Amikor elérkezett a számonkérés pillanata, egyik társunk váratlan javaslattal rukkolt elő: mindenki kapja meg a jegyemelést, hiszen volt benne annyi jóindulat, hogy elment az előadásokra.

Mi, a dolgos kisebbség döbbenten hallgattuk, hogy mindenki egyformán jogot formál a jutalomra, pedig az erőfeszítésből nem mindenki kért — dohogott Erna. Percek alatt valóságos polgárháború alakult ki, mindenki védte a maga vélt vagy valódi igazát. Végül a tanár, az ösztönzést, a bátorítást tartva szem előtt, mindenkinek megadta a pluszt.

A kedélyek nem csitultak le. Az igyekvőek igazságtalannak találták a dolgot, a csendes meghunyászkodók elégedettek voltak. A ,,zavarosban halásztak": akik még el sem jöttek az előadásra, úgy érezték, hogy ők felettébb ügyesek, élelmesek, és ennek hangot is adtak. Alig akadt egy-kettő, aki elismerte, hogy érdemtelenül részesült előnyben.

— Ez így még elmegy az iskolapadban — toldotta meg Ildikó —, de majd felnőttként is ugyanez az elvárásuk.

Ők, a fiatalok még képesek a változásra — gondoltam, de ha példánkkal, elismerésünkkel, gesztusainkkal nem erősítjük meg a jobbik oldalt, kicsi marad az igazság esélye...

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1271
szavazógép
2007-06-07: Sport - Áros Károly:

A célvonal előtt (Labdarúgás, IV. liga)

Magányos futóként rohan a célvonal felé Zágon együttese. Előnye 18 pont. Nyugodtan hangolhat a III. ligáért kiírt osztályozóra, melyet Buzău megye bajnokával, ha minden igaz, Râmnicu Sărattal kell megvívnia a jövő héten egy Brassó megyei stadionban.
2007-06-07: Család - x:

Gyermek elleni erőszak

Mi minősül erőszaknak az iskolában?
Számtalan olyan dolog, melyről nem is gondolnánk, el egészen az erőszak felső fokáig, a visszafordíthatatlanig: fintorgás, grimaszkodás, elnevezgetés, gúnynevek, bosszantás, kigúnyolás, utánzás nevetségessé tétel céljából, a segítség megtagadása, durváskodás, ütés különböző tárgyakkal, pofozkodás, taszigálás, leszúrás, lelövés…