A kapufaragó szobrai

2007. szeptember 15., szombat, Kultúra
Az idei Őszi sokadalom nyitányaként került sor csütörtökön este a kézdivásárhelyi Vigadó földszinti kiállítótermében a feltorjai Pethő Sándor fafaragó első egyéni kiállításának megnyitására.

A tárlatot Salamon Ferenc tanár, a Vigadó igazgatója méltatta. Pethő Sándort eddig a nagyközönség a világ legnagyobb székely kapuja elkészítőjeként ismerhette meg, kevesen tudják, hogy a fiatal népművész kopjafákat, szobrokat és domborműveket is készít. Tizenhét éves korától farag. Az ő munkáját dicsérik többek között a Torján, Szentkatolnán és Kézdimárkosfalván felállított székely kapuk. Kisebb tárgyak faragására nem nagyon jut ideje, de a szobrok és domborművek készítését kedveli a legjobban — mondja az immár messzi földön is ismert faragó. A Vigadóban látható domborművek mintáit a honfoglalás kori sírokban talált lószerszámokról vette, a Huszka József néprajzi és művészettörténeti kutató által gyűjtött ősi motívumokat használta fel. Pethő Sándor kiállítása október 5-ig tekinthető meg.

Tegnap Bukarestben az Agrártudományi Egyetem udvarán állítottak fel Daragus Attila magánvállalkozó, az egyetem előadótanára kezdeményezésére Pethő Sándor által faragott két kisebb méretű székely kaput.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1815
szavazógép
2007-09-15: Közélet - Sylvester Lajos:

Úz-völgyi katonalevél (Határhelyzetek)

Az Úz völgye minden évre tartogat valami újat. Idén például számomra a legnagyobb újdonság, hogy amíg Moldva irányából a völgyben nyomulnak felfelé, a Csíki-hegyek irányába a moldvaiak, a legelvetemültebb orcátlansággal középkori módszerekkel foglalnak területet, kebelezik be magát Úz-telepet, áthelyezvén a falutáblát annak Erdély felőli bejáratához, addig az innenső ,,oldalról" minden év augusztusában immár százak indulnak a valóságos búcsújárássá alakult úzi ünnepségre, az 1944. augusztus 26-i szovjet betörés évfordulójára.
2007-09-15: Kultúra - Fekete Réka:

Csávási ballada (A Háromszék Táncegyüttes bemutatója)

Úttörő előadás készül a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttesnél, amelynek középpontjában a világhírű szászcsávási zenekar muzsikusainak életét bemutató zenészek állnak.