Guinness-rekord a Madárfészekben

2010. július 6., kedd, Magazin

Két hónapon át, napi öt órán keresztül gyalogolt a pekingi Madárfészek felett kifeszített kötélen Adili Wuxor, aki ezzel a mutatványával sikeresen megdöntötte a drótkötélen való gyaloglás világrekordját.

A férfit Kínában a kötéltánc hercegének nevezik, ezzel a teljesítményével együtt már hat Guinness-rekordot tudhat magáénak. A sportoló május elején kezdte a hatvan napig tartó mutatványát a pekingi olimpiára készült Nemzeti Stadionban a küzdőtér fölött 60 méter magasban, ahol naponta átlagosan 19 kilométert tett meg a kötélen sétálva. A Guinness World Records hivatalos hitelesítője a kötéltáncosnak pénteken nyújtotta át az elismerést.

A 3,3 centiméter átmérőjű drótkötélen bemutatott látványelemek között szerepelt a kézenállás, futás, táncolás, bekötött szemmel való gyaloglás, illetve az alvás, amikor a szél erőssége nem haladta meg a Beaufort-skála szerinti 6-os fokozatot, azaz 40 kilométer/órás sebességet. Az akrobata a pihenőidőben és éjszakára is a magasban maradt, a Madárfészek tetején kialakított kilenc négyzetméteres kabinban volt az ideiglenes otthona.

Az ujgur származású Adili olyan családban nőtt fel, amelyben 430 éves hagyomány a kötéltáncolás. Első kiemelkedő teljesítményét 2002-ben érte el, amikor Peking külvárosában 25 napig élt egy drótkötélen, miközben összesen 123 óra 46 percet gyalogolt. Következő mutatványát októberre tervezi, amikor a délkelet-kínai Hsziamen tengerparti város szigeti részét és a szárazföldet összekötő kötélen kíván végigsétálni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1774
szavazógép
2010-07-06: Magazin - :

Elásták a jövőt Bulgáriában

Elásták a jövőt Bulgáriában: a nemzeti könyvtár szervezésében bolgárok százai vetették papírra és ásták el időkapszulaként elképzeléseiket arról, hogy milyen lesz az élet ötven év múlva.
2010-07-06: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

A magyar szürke Erdélyben

Őslénytani (paleomammológiai) és archeozoológiai bizonyítékokat mutattak be azon a kétnapos konferencián, amelynek helyszíne ez alkalommal a Székelyföld, Gyergyó­szentmiklós, Bölön és Sepsiszentgyörgy, illetve Bikfalva volt, témája pedig: A magyar szürke útja Erdélyben.