Tyúkok, pulykák a gazdaságban

2007. június 7., csütörtök, Faluvilág
Antal István nyujtódi gazdaember udvarában minden található, azt hiszem, még balkezes borsika ostornyél is.

Kisebb és nagyobb traktor, százféle szerszám, öregecske kiskocsi a Dacia fajtából. Frissen vágott építőanyag, mert a szemközti szomszédságban lakó fiatalok emeletet óhajtanak építeni az lakóházra. A 83. évében járó gazdálkodót, természetesen, a gépek és a mezőgazdasági eszközök érdeklik. Csodálkozik is, amikor arra kérem, terelné a fényképezőgép elé a majorságot, mert ez kimondottan asszonyi munka — felesége, Magda asszony nem akar a fotómasina elé állni, de azért a pulykafiókákat és a kiscsirkéket csak a férje-ura elé tereli, aki most szállt le a permetezésre felkészített kistraktor kormánya mellől. Ott érzi jól magát, s nem a csirkék, pulykafiak között, de most jókedvvel áll be a majorság közé is, mert traktor és permetezés ide-vagy oda, a csirkehús s a pulykacomb, no meg az uniós előírásokon röfögő süldők, illetve a jóízű füstölt szalonna sem hiányozhat a gazdaságból.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 233
szavazógép
2007-06-07: Faluvilág - Sylvester Lajos:

Pusztaszeri szürke marhák

Érzésem szerint a magyar szürke marha újabb kori hírének legsikeresebb megalapozója Feszty Árpád volt és marad, a magyar romantika legnagyobb méretű alkotásának, a Feszty-körképnek Árpád vezér és kíséretének fő jelenete mellett a négyökrös fogattal érkező fejedelem asszony és kíséretének súlyozott kiemelésével.
2007-06-07: Család - Sylvester Lajos:

Kocsigyártók, kerékgyártók

Felsőtorján, Pethő Sándor vállalkozó udvarán a lakóház fala mellett láttam a számomra ismeretlen szerkentyűt, s annak ellenére, hogy úgy véltem, a népi mesterségeket illetően rendelkezem némi jártassággal, nem tudtam, mire vélnit. A gazda világosított fel, hogy a rusztikus szerkezet kerékgyártásra szolgált, s olyan állapotban van, hogy akár ma is használható lehetne, ha ilyenféle kerékre manapság szükség lenne.