Hírsaláta

2007. szeptember 18., kedd, Belföld

GÁZAS ELŐÍRÁSOK. A tragikus zilahi gázrobbanás ismét felhívta a figyelmet a gázvezetékek biztonságának fokozott és folyamatos ellenőrzésére, ami a szolgáltató feladata, de a lakáson belüli gázkályhák és fali kazánok karbantartása a lakosságra hárul, és kétévente kötelező ellenőrizni a fűtőberendezéseket.

A 397-es számú, 2002-ben kibocsátott kormányrendelet az egyéni hőközpont-tulajdonosokat arra kötelezi, hogy kétévente ellenőriztessék a berendezést, mi több, a 732-es, ugyancsak 2002-ben kibocsátott kormányrendelet szerint az egyéni hőközpont-tulajdonosok kötelesek szervizszerződést kötni valamelyik erre szakosodott céggel. A hőközpont-tulajdonosoknak azzal is számolniuk kell, hogy adott esetben be kell mutatniuk a készülék működési engedélyét. Ha nem rendelkeznek ilyesmivel, megszakítják a földgázszolgáltatást, és tizenöt napon belül rendezniük kell helyzetüket. (Szabadság)

KITILTJÁK A HIZLALÓ ÉTELEKET AZ ISKOLÁKBÓL. Nem lesz ropi az iskolában. Gyorsételek, ropik iskolai, óvodai forgalmazását tiltó törvénytervezeten dolgozik az egészségügyi minisztérium. Az elmúlt években Romániában az 5 és 11 év közötti túlsúlyos gyerekek száma 15 százalékkal növekedett. (Új Magyar Szó)

LIBERÁLIS HELYZETÉRTÉKELÉS. A Szociáldemokrata párt bizalmatlansági indítványának bejelentése Geoană hattyúdala ― vélik a liberálisok, s bármi is történik majd az indítvánnyal, Geoană számára nem hozhat jót. Ha nem nyújtják be, rossz fényt vet rá, ha nem szavazzák meg, az sem jó neki, ha megszavazzák, de Geoană nem lesz kormányfő, az SZDP-re és elnökére is rossz fényt vet. (Mediafax)

MARADOK. Kitaláció csupán, hogy némely SZPD-s kollégái leváltanák a pártelnöki székből ― nyilatkozta Mircea Geoană ama felvetés kapcsán, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot megosztotta a bizalmatlansági indítvány, ezért új vezetőre van szükség. Kizárt, hogy 2009-ig újabb kongresszust hívnának össze, következésképpen addig biztosan székében marad ― kommentálta a pártján belüli viszonyokat a politikus. (Realitatea)

IDŐZÍTETT BOMBA? Theodor Stolojan úgy véli, a Tăriceanu-kabinet egy 2009-ben robbanó bombát akar Romániára hagyni. Arra utal a liberális demokrata politikus, hogy a jelenlegi kormányt a 2008-as választások után már nem érdekli, honnan teremtik majd elő a pénzalapokat különböző összegek kifizetésére. Stolojan azt állítja, hogy a kormány gyengén képzett emberekből áll, ugyanis a vezetők nem a szakmai tudás alapján választották ki munkatársaikat. (Cotidianul)

TÁRGYALNI KELL. Borbély László, az RMDSZ ügyvezető elnöke szombaton Marosvásárhelyen kijelentette, a szövetség jelenleg nem érdekelt abban, hogy az SZDP kormányra kerüljön, de folytat tanácskozásokat a szociáldemokratákkal. Borbély semmi rosszat nem lát abban, ha a parlamenti pártok tanácskoznak egymással. ,,Ha egy kormánykoalíciónak nincs parlamenti többsége, minden demokratikus országban az a normális, hogy a pártok tanácskoznak, megpróbálnak parlamenti többséget létrehozni. Ha ez nem sikerül, akkor be lehet nyújtani a bizalmatlansági indítványt" ― mondta Borbély. Hangsúlyozta: az RMDSZ-nek jelenleg nem érdeke, hogy az SZDP kormányra kerüljön. (RMDSZ-tájékoztató)

FÉRFIAS ÉS NŐIES CÉLKITŰZÉSEK. Vasile Blaga, a DP főtitkára szerint pártja legfőbb versenytársai sorrendben az SZDP és az NLP. Szerinte a liberálisok ,,bérbe adták a kormányukat", és ,,20―30 év múlva lesz övéké ismét a miniszterelnöki tisztség". Udrea harciasabb programot hirdetett, szerinte ,,a kampány során minden más pártot meg kell semmisítenünk". (Mediafax)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1807
szavazógép
2007-09-18: Közélet - Hecser László:

Kampányra készülnek (Erdővidék)

Az Magyar Polgári Szövetség erdővidéki területi vezetősége is egyetért Tőkés Lászlóval, hogy nem fogadta el az RMDSZ ajánlatát, s nem indul közös listán a közelgő EP- választásokon. Véleményük szerint partnerséget csak olyanokkal lehet kötni, akik a felvetett kérdésekhez rugalmasan közelednek, s akikben minden körülmény közt meg lehet bízni.
2007-09-18: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Tanévnyitás politikusokkal
Noha törvény tiltja az iskolákban való politizálást, tegnap mégis mindenütt megjelentek a tanévnyitókon a pártok küldöttei, és beszédet is mondtak. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő Bukarest közelébe, az Ilfov megyei Mogoşoaia iskolájába látogatott el, ahol egyenruhába öltözött gyermekek fogadták: ő maga csengetett be egy régi kolomppal, felírta a táblára, hogy szorgalmasan tanuljanak, és gyermekkori emlékeiről mesélt.