Belföldi hírek

2007. szeptember 18., kedd, Belföld
Tanévnyitás politikusokkal

Noha törvény tiltja az iskolákban való politizálást, tegnap mégis mindenütt megjelentek a tanévnyitókon a pártok küldöttei, és beszédet is mondtak. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő Bukarest közelébe, az Ilfov megyei Mogoşoaia iskolájába látogatott el, ahol egyenruhába öltözött gyermekek fogadták: ő maga csengetett be egy régi kolomppal, felírta a táblára, hogy szorgalmasan tanuljanak, és gyermekkori emlékeiről mesélt.

Cristian Adomniţei tanügyminiszter Iaşi megye több tanintézményében is megfordult, ő jobb körülményeket és a helyettesítések felszámolását hangoztatta. Mircea Geoană SZDP-elnök a Prahova völgyében, Ostrov és Aluniş településeken jelent meg, és az iskolák állapota láttán kijelentette: az egész kormányt megbuktatná — de nem hibáztatja a polgármesteri hivatalokat és a helyi tanácsokat az elmaradt munkálatokért. Emil Boc kolozsvári polgármester, a DP elnöke két lánya iskoláinak tanévnyitóin vett részt — az egyik egyébként a saját iskolája is volt. Azt tanácsolta a diákoknak, hogy ne engedjék magukat elkábítani az egyik napról a másikra munka nélkül megszerezhető vagyonoktól, hanem tanuljanak, mivel ez az egyetlen lehetőségük, hogy valamire vigyék az életben. Kiemelte, hogy a város mindegyik iskolájában jó körülmények között kezdődik el az új tanév, több mint 13 millió lejt ruháztak be a tanintézmények felújításába. Theodor Stolojan LDP-elnök Nagyszebenben, a Terezianum élelmiszer-ipari és műszaki kollégiumban pártja két helyi képviselőjével lépett közönség elé, szintén saját élményeit elevenítve fel.

A szórvány stratégiája

Az óvodától érettségiig magyarul lehet tanulni a dévai Téglás Gábor Iskolacsoportban — hangsúlyozta Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter, Hunyad megyei RMDSZ-elnök, aki vasárnap és hétfőn négy, magyar tagozattal is rendelkező iskola tanévnyitóján jelent meg. ,,Sikerült megalkotni a Hunyad megyei magyar oktatás stratégiáját, amelyet életbe is fogunk ültetni. A rendszer négy erős pillérre épül, az első kettő a Zsil völgyében van Petrozsény és Lupény központtal, a Maros mentén pedig Déva és Vajdahunyad központtal" — jelentette ki. Lupényben, ahol a gyerekek mellett jelen voltak a szülők, lelkészek is, Winkler méltatta azt a közös munkát, erőfeszítést, amelyet az elmúlt időszakban az RMDSZ, a pedagógusok, az egyházak képviselői és a magyar nyelvű oktatással foglalkozó civil szervezetek kifejtettek. A dévai Téglás Gábor Iskolacsoportban elmondta, hogy a novemberben harmadik alkalommal sorra kerülő román—magyar együttes kormányülésen beszámol róla, hiszen ez a téma az előző kettőn is szerepelt. ,,Mindez jó példája annak, hogy a két kormány közös akaratából, konkrét célkitűzésként születik meg egy új intézmény. Idén a harmadik tanévet kezdtük el, és a magyarul tanulók létszáma meghaladta a 650-et."

Felelősebb hozzáállást kérnek

A létrehozására vonatkozó csíkszeredai döntés óta eltelt egy év alatt vajmi keveset haladt előre a Szövetség a Székelyföldért Egyesület bejegyzése, ezért a továbbiakban ,,helyi, térségi összefogás létrehozásában tapasztalattal és valós eredményekkel, kellő szabadidővel és elhivatottsággal rendelkező szakemberek, politikusok kezére kell bízni az ügyet" — áll abban a nyilatkozatban, amelyet a MIÉRT Székelyföldi Konferenciájának résztvevői adtak közzé tegnap. A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) hosszú távú tervei között tartja számon a székelyföldi települések régiós összefogását, közös fejlesztési stratégiák kidolgozását és kivitelezését, melyek révén térségünk sikerrel érvényre juttathatná érdekeit a régiók Európájá­ban – írják, kiemelve, hogy a tagság nagy várakozással követte a (mindeddig eredménytelen) bejegyzési eljárást, az egyesülettől várják ugyanis a térség felemelkedését, saját arculatának Európában való megjelenítését. Éppen ezért felkérik a megalapításával megbízott személyeket egy ,,konkrét, megvalósítható ütemterv" bemutatására, amelynek ,,végrehajtásáért felelősséget is vállalnak". Úgy vélik ugyanis, hogy ,,a román államhatalmi szervek gáncsoskodásai ellenére" ,,kellő idő" állt rendelkezésre, hogy a Székelyföld egységes és összehangolt fejlesztésének megfelelő keretet adó egyesület létrejöjjön, és hozzálásson az érdemi munkához. A székelyföldi települések összefogására épülő, önálló székelyföldi régió eszméje sérül, ha a kérdésben nem történik előrelépés — figyelmeztetnek az aláírók. Az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezetek tömörülése Homoródfürdőn tanácskozott a napokban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2007-09-18: Belföld - x:

Hírsaláta

GÁZAS ELŐÍRÁSOK. A tragikus zilahi gázrobbanás ismét felhívta a figyelmet a gázvezetékek biztonságának fokozott és folyamatos ellenőrzésére, ami a szolgáltató feladata, de a lakáson belüli gázkályhák és fali kazánok karbantartása a lakosságra hárul, és kétévente kötelező ellenőrizni a fűtőberendezéseket.
2007-09-18: Közélet - Iochom István:

Őszi sokadalom — nyolcadszor

Kézdivásárhely önkormányzata és a Vigadó csütörtöktől vasárnap éjfélig nyolcadik alkalommal szervezte meg az Őszi sokadalmat. A rendezvényt Kézdivásárhely kilenc testvérvárosa közül hat küldöttsége tisztelte meg jelenlétével. Rajtuk kívül a szegedi Rotary Klub is képviseltette magát. Vendégünk volt Novák István, Szeged Ybl-díjas főépítésze is, aki az ópusztaszeri nemzeti parkban található Feszty-körképnek helyet adó rotundát tervezte. A legnépesebb delegációval, közel negyven személlyel a paksiak érkeztek.