Belföldi hírek

2010. július 16., péntek, Belföld

Furcsa válságellenes intézkedések

Élesen bírálta a kormány intézkedéseit Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke. Szerinte az általános forgalmi adó emeléséből származó pénz felét az állam kénytelen lesz a felvett kölcsönök kamatjára fordítani. Legalábbis furcsák vagy éppenséggel veszélyesek a kabinet intézkedései — vélekedett a jegybank elnöke, aki egyúttal a politikai pártokat is megfeddte azokért a javaslatokért, hogy a valuta- és aranytartalékból fedezzék a költségvetési hiányt.

Fenyegetőzik a kormányfő

Emil Boc kormányfő tegnap felszólította a pénzügyminisztert és az Adó- és Pénzügyi Hivatal vezetőjét, hogy hatékonyan lépjenek fel az adócsalások ellen. „Szemmel tartom őket, és havonta ellenőrzöm tevékenységüket, mert éppen azért módosítottuk a törvényt, hogy legyenek eszközeik az adócsalás visszaszorítására. Ha nem látok eredményt, menniük kell" — fenyegetőzött a miniszterelnök. Boc így válaszolt a pénzügyőrségnél tapasztalható korrupcióval kapcsolatos újságírói kérdésekre, miután Sorin Blejnar, az Adó- és Pénzügyi Hivatal igazgatója szerdán azzal fenyegetőzött, hogy a pénzügyőrség több alkalmazottját kirúgják, mert csúszópénzt fogadtak el, az elbocsátások egy átszervezési program részei.

Kifütyülték a miniszterelnököt

Rendkívül barátságtalan fogadtatásban volt része tegnap Emil Boc kormányfőnek, aki a bukaresti terelőútnál zajló munkálatokat szerette volna megnézni. Látogatását azonban rövidre kellett fognia, miután egy csoport — elbocsátott közösségi rendőrök és a kerületi polgármesteri hivatal alkalmazottjai — füttykoncerttel, hurrogással, lemondását követelő skandálásokkal fogadta. Felrótták neki, hogy egyetlen jó intézkedést sem hozott, a béreket csökkentette, adókat növelt, nem teremtett munkahelyeket, és a hatalom Bercea Mondialu-szerű alvilági figurákkal ápol kapcsolatokat. Boc eleinte megpróbált szóba állni a tiltakozókkal, azt hangoztatta, a munka a megoldás, végül távozott, és Andrei Chiliman liberális kerületi polgármestert okolta a történtekért, azzal vádolva, hogy ő küldte oda a tiltakozókat.

Áradások a Nyikó mentén

Az utóbbi hetek esőzései és kisebb-nagyobb áradásai után szerda este és szerdáról csütörtökre virradó éjszaka az öt évvel ezelőtti árvízhez hasonlítható mértékű áradás érte el a Hargita megyei Nyikó és Gagy mente több települését. Összesen 118 személyt kellett kilakoltatni, 75-en elszigetelődtek, kilenc ház teljesen vagy részben megrongálódott, a víz 30 ingatlanba és több száz háztartásba hatolt be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2010-07-16: Belföld - :

Hírsaláta

HATALMAS TANDÍJAK A BABEŞ—BOLYAIN. Egyre nagyobbak a tandíjak a kolozsvári egyetemeken. A következő tanévben legkevesebb 2000 lej lesz a tandíj a Babeş—Bolyai Tudományegyetemen. A Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen azonban az összeg elérheti a 8000 lejt is. A Mezőgazdasági, illetve az Állatorvosi Egyetem egyes karain legkevesebb 2200, legtöbb 2700 lejt kell fizetni. A Műszaki Egyetemen 3300 és 4400 lej között változik az összeg kartól függően. A képzőművészeti és dizájn karon 3000 lej az éves tandíj. (Kolozsvári Rádió)
2010-07-16: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Eltérő állásponton a Magyar Gárdáról
Orbán Viktor szerint nem lehet eltűrni, hogy félkatonai szervezetek a törvényen kívül akarjanak igazságot szolgáltatni. A miniszterelnök ezt azután mondta, hogy tegnap részt vett a Jobbik parlamenti frakciójának ülésén.