Az elkésett diák

2007. szeptember 19., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Parlamenthez vagy politikai nagygyűlésekhez hasonlítanak manapság az iskolai év megnyitóünnepségei: a tanévkezdés kiváló alkalmat jelent a politikusoknak, hogy a nyilvánosság előtt szerepeljenek, bíráljanak vagy éppen dicsekedjenek, hangzatos ígéretekkel próbálják növelni népszerűségüket.

Hogy eközben a kormány és a polgármesterek egymást hibáztatják amiatt, hogy a tanintézmények felújítására szánt pénzt nem sikerült elkölteni, számos iskolában pedig továbbra is beomló falak, hideg és elavult felszerelés fogadja a diákot, jóformán senkit sem érdekel. Hogy továbbra sem lehet előrelátni, milyen következményei lesznek a kisérettségi vizsgák eltörlésének, nem túlságosan fontos a politikusok számára.

Úgy tűnik, az iskolakezdés fontossága abban rejlik, hogy lehetőséget teremt a politikusoknak a babérok learatására, a dicsekvésre. Ezt tette az RMDSZ több politikusa is, amikor az iskolai év megnyitójának napján több erdélyi településen a szövetség érdemeit hangsúlyozta egy-egy iskola avatóünnepségén. A Maros megyei Ákosfalván például Az ígéretet megvalósítottuk transzparensek és RMDSZ-lobogók hirdették a szövetség érdemeit az új iskola felépítésében. A kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola avatóünnepségén Markó Béla szövetségi elnökhöz méltó nagyvonalúsággal jelentette ki, hogy a 18 éve épülő iskola elkészülése nem kizárólag az RMDSZ érdeme. Tehát nem kizárólag, de elsősorban...

Az új iskolák felépítése kétségkívül örvendetes, és talán még a dicsekvés is megbocsátható. Az RMDSZ-es politikusok derűlátó nyilatkozatai azonban mintha a romániai magyarság oktatásügyi problémáiról akarnák elterelni a figyelmet. Arról, hogy továbbra sincs önálló magyar állami egyetem, a diákok románul tanulják Románia történelmét és földrajzát, a román nyelvet csupán elemiben tanítják idegen nyelvként a magyar tanulóknak.

Mintegy ráérezve az ünnep utáni hétköznapok sivár valóságára, Markó Béla Kézdivásárhelyen elmondta: a tanügyi törvényt módosítani kell, hogy a román nyelvet elsőtől tizenkettedik osztályig külön tanterv alapján tanítsák a magyar diákoknak. Tette azonban ezt szeptember tizenhetedikén, több mint két hónappal azután, hogy távozott az oktatási ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségből. Mint elkésett diák, aki tudja ugyan, hogy mi volt a házi feladat, csak épp elmulasztotta megoldani azt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1450
szavazógép
2007-09-19: Közélet - Mózes László:

Kortárs művészeti központot Sepsiszentgyörgyre!

Azt szeretném, ha Sepsiszentgyörgy kortárs művészeti központtá nőné ki magát ― hangzott el többször is Baász Imre gondolata a Gyárfás Jenő Képtárban tartott tanácskozáson. A néhai képzőművész 1991-ben, a Medium II. kiállítás megnyitóján fogalmazta meg azóta is időszerű elképzelését.
2007-09-19: Közélet - x:

Nagyarányú támogatások a Székelyföldnek

Az RMDSZ-nek és az erdélyi magyarságnak jelen kell lennie a jövőben is a bukaresti és a brüsszeli döntéshozásban, mára ugyanis kialakult az az eszközrendszer, amellyel hatékony módon segíthetők a magyar közösségek, de megérett az önkormányzati és kormányzati képviselet is.