MagaslesLesz-e aranybánya Verespatakon?

2007. szeptember 19., szerda, Közélet

A kérdésre még ma, évek hosszadalmas perpatvarai után sem lehet megnyugtatóan válaszolni. Tény azonban, hogy jelentősen csökkentek a bánya megnyitásának esélyei. Hét végén Korodi Attila környezetvédelmi miniszter felfüggesztette a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) bányáinak engedélyezési eljárását.

Ráadásul a héten tárgyalhatja a parlament Eckstein-Kovács Péter és Gheorghe Funar együttesen benyújtott törvénytervezetét, amely egyszer s mindenkorra betilthatja Románia területén a színesfém-kitermelésben használt és környezetvédelmi veszélyeket rejtő ciántechnológiát, amelyet tudvalevőleg (hiszen éppen ezért húzódik és áll a tervezett verespataki aranybánya ügye a támadások kereszttüzében) az RMGC is alkalmazott volna... De nézzük, milyen indokokkal függesztette fel a cég által személyében is támadott környezetvédelmi miniszter a bányák engedélyezési jogát. Kiderült, nincsenek rendben bizonyos dokumentumok, egy urbanisztikai engedélyt a kolozsvári bíróság júniusban már felfüggesztett, az RMGC vezetői villámgyorsan készítették el a következőt, de ez sem elfogadható, szakértők szerint tartalmilag teljesen megegyezik az előzővel. A harcias cégvezérek az újabb döntés ellen is azonnal fellebbeztek, nehezményezve az eljárást, s azt állították, hogy a Fehér megyei tanács településrendezési engedélyének érvénytelenítése miatt nem kellene felfüggeszteni a bányaterv elbírálási procedúráit, hiszen nincsenek olyan világos törvényes előírások, amelyek a környezetvédelmi minisztériumot feljogosítanák e drasztikus lépésre. (Korodi viszont döntésében arra hivatkozik, hogy a közigazgatási bíráskodásról szóló módosított törvény 14. cikkelyének ötödik bekezdése értelmében az előzőleg már felfüggesztettel azonos tartalmú okiratok felfüggesztettnek tekinthetők...) A RMGC vezetői ellentámadásba mentek át, Alan R. Hill, a bányavállalat elnöke például ,,magyar érdekeltséget" sejt a betiltás és a készülő, ciántechnológiát tiltó törvény mögött. Nem véletlen, hogy a magyar állam kezdettől fogva ellenzi a bánya megnyitását, az sem véletlen, hogy a román környezetvédelmi miniszter magyar származású, sőt, magyar szenátor nyújtotta be a parlamentben a ciántechnológiát a színesfémbányászatban egyszer s mindenkorra betiltó törvénytervezetet. Hill azt gyanítja, hogy az ügy mögött Soros György magyar származású amerikai milliárdos áll, amit Eckstein-Kovács képtelenségnek tart. Hegyi Gyula magyar szocialista európai parlamenti képviselő gyors reakciójában kifejtette: ,,A térség sovinisztáinak közös jellemzője a Soros-fóbia, de az első eset, hogy egy nyugati üzletember is csatakozik az ostoba rágalmakhoz." Hogy a címben feltett kérdésre mégiscsak feleljünk: ha a parlament megszavazza a ciántechnológia betiltását, Verespatakon aligha lesz aranybánya, amelynek megnyitását háttértanulmányaikban egyébként a Román Tudomá­nyos Akadémia szakértői is hevesen ellenezték, pontosan környezetre káros hatásai miatt...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2007-09-19: Közélet - Szekeres Attila:

Hol marad a példamutatás?

Közel háromszáz bírságot rótt ki gyalogosokra a közlekedésrendészet a múlt héten. Egész pontosan 293-at — közölte Ioan Huţanu parancsnok tegnap.
2007-09-19: Közélet - Mózes László:

A polgármester listája (Kármentő)

Ki hinné, hogy éppen a távoli, fagyos Szibéria egyik önkormányzata szolgál itteni intézmények, helyhatóságok számára is követhető példával? Történt ugyanis, hogy bizonyos Megion város fiatal, lendületes polgármestere megtiltotta a hivatal alkalmazottainak, hogy elutasítást és közönyt tanúsító mondatokkal válaszoljanak az ügyfeleknek, azaz a szavazópolgároknak. A városatya összeállította az ügyfélkapcsolatban a tiltott szavak és kifejezések jegyzékét, és nemes egyszerűséggel közölte munkatársaival: aki nem követi az utasításokat, attól elbúcsúznak.