Két falu ünnepe

2007. szeptember 20., csütörtök, Faluvilág

Különleges tanévnyitót tartottak a kálnoki felújított, korszerűsített Bedő Albert Elemi Iskolában, ahol jelen volt a községközpont, Sepsikőröspatak önkormányzata, a falu lelkészei és a szülők, hiszen az alkalomra eljött a testvértelepülés, Mezőtúr polgármestere, dr. Draskovics Dezső és dr. Krizsán Józsefné, a Kaán Kálmán Alapítvány elnöke is. Mezőtúr két számítógépet adományozott a falu iskolájának. A polgármester elbeszélgetett a tanulókkal, és a sportfelszerelés tartására-hordására alkalmas vászonzsákokat nyújtott át a gyerekeknek, s még édességcsomagot is adott.

Kálnokon a gyerekek műsora után huszonkét óvodás és ugyanannyi iskolás foglalta el a padokat. Kö­szöntő-, köszönő- és megnyitóbeszédet mondott Vancea Eszter, a kőröspataki központi iskola igazgatója, ismertette a tanév kilátásait. A mezőtúriak nevében t. Mihalina László református lelkipásztor szólt az egybegyűltekhez, Máté evangéliuma (6:25) alapján lelkierőre és Istenben való bizakodásra bátorította a tanulókat. A tanévnyitón az is elhangzott, hogy október 6-án ismét ünnepel Kálnok népe, amikor a település főterén, az ásotthalmi erdészeti szakközépiskola ajándékaként, ünnepélyes keretek kö­zött elhelyezik a falu nagy szülötte, dr. Bedő Albert erdőmérnök mellszobrát.

Mezőtúr mindjárt a rendszerváltás után létesített testvéri-baráti kapcsolatot az akkori Kőröspatak községgel, tehát az önállósulás útját járó Árkossal is. A vasárnapi ünnepséget a sepsikőröspataki református templomban folytatták, ahol t. Vajda Emil helybeli lelkipásztor köszöntötte a mezőtúri vendégeket, t. Mihalina László hirdette Isten igéjét (Máté 6:9). Az istentiszteleteken részt vevő református, római katolikus és unitárius vallású hívek a harangok hívására a katolikus temető előterébe vonultak, ahol letették a községközpontot szolgáló, uniós normák alapján elképzelt és megtervezett ravatalozóház alapkövét. Az alapkőbe szánt emlékszöveget dr. Draskovics Dezső mezőtúri és Silviu Ioachim sepsikőröspataki polgármester együtt helyezte el (felvételünk). A mezőtúri polgármester beszédében elmondta, hogy a ravatalozó tervezete, amely a mezőtúri hasonmása, szintén ajándék, ugyanis a kőröspataki polgármester látogatása alkalmával említette, hogy a község hasonló ravatalozót szeretne építtetni. A temető bejárati kapujára kifüggesztették a ravatalozó fényképét és az alapkőben elhelyezett emlékszöveget. ,,Baráti kapcsolatainkat tovább erősítjük, mi is segíteni fogunk adományainkkal az épület felépítésében, s annyiszor gondolunk a kőröspatakiakra, ahányszor látjuk városunkban az augusztus végén felállított szé­kely kaput, melyet testvértelepülésünk önkormányzata ajándékozott számunkra" — mondta a polgármester. Az alapkövet t. Fekete József helybeli római katolikus plébános és t. Mihalina László mezőtúri református lelkipásztor szentelte és áldotta meg.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1291
szavazógép
2007-09-20: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Hol tanulnak gyermekeink? (Kis iskolák háza táján)

Kilyénben Zólya Piroska tanítónő fogadott azzal, hogy ,,az iskola anyagi gondjait a sepsiszentgyörgyi, Állomás negyedi 6-os számú, ún. központi iskola rendezi. Mivel Kilyén a megyeközponthoz tartozik, a városi tanács, de a tanfelügyelőség sem feledkezett meg róla. Török Aranka, a falu önkormányzati képviselője mindig napirenden van a gondokkal. Valóban, a XIX. század végi épület jó karban van, s nem túlzás azt állítani, olyan, mint a városi iskolák. Tavaly az esővízcsatornákat kicserélték, és beszerelték a központi fűtést. Az idén termopán ajtókat szereltek, és kijavítottak, kimeszeltek-festettek egy olyan helyiséget, ahová tornatermet fognak berendezni.
2007-09-20: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Soproniak a Feketeügy partján

Nem sok hiányzik az ezer kilométer távolságból Sopron városa és Réty között, de ez nem volt akadálya annak, hogy az anyaországi negyventagú Blaskapelle fúvószenekar, mely éppen 50. jubileumát ünnepli, magas szintű muzsikával kedveskedjék. Oda is csalogatta a környék lakóit, akik esküsznek arra, hogy kell a magyarnak a rezesbanda! A megyeszékhely lakói számára is meglepetést és kellemes élményt nyújtott a soproniak sepsiszentgyörgyi ajándékkoncertje.