Soproniak a Feketeügy partján

2007. szeptember 20., csütörtök, Faluvilág

Nem sok hiányzik az ezer kilométer távolságból Sopron városa és Réty között, de ez nem volt akadálya annak, hogy az anyaországi negyventagú Blaskapelle fúvószenekar, mely éppen 50. jubileumát ünnepli, magas szintű muzsikával kedveskedjék. Oda is csalogatta a környék lakóit, akik esküsznek arra, hogy kell a magyarnak a rezesbanda! A megyeszékhely lakói számára is meglepetést és kellemes élményt nyújtott a soproniak sepsiszentgyörgyi ajándékkoncertje.

A számos népszerű magyar zeneszámot a Fehérvári induló és véget nem érő taps követte. Érthető is, hiszen Rétyen régi hagyománya van ennek a műfajnak. Mindegyre újrázott a közönség a falunapon, s a matuzsálemi korban lévő Dálnoki Józsi bácsi kérésére pedig — aki 58 esztendeig játszott a rétyi rezesben — megismételték a Fehérvári indulót. A zenekar fiatal karmestere, Ferenczi Balázs első alkalommal jár Erdélyben, a Székelyföldön, s mint mondta, igazi öröm számára, hogy Kelemen Antal karmester vendége lehet. ,,Csodálatos a táj, melegebb szívűek itt az emberek, vendégszeretőek", s a faluban úgy érezte, mintha mind barátok közt lenne.

— A magyar zene sok-sok kilométer távolságra is össze tud kötni minket — mondta köszönőszavaiban a vendégfogadó Kelemen Antal —, s ez a zene, ez a muzsika képes testvérré tenni a magyar élettáj legnyugatibb és legkeletibb szélén élő zenekedvelőket. S mert a rétyi fúvósok már bemutatkoztak Sopronban, örvendünk, hogy vendégül fogadhattuk barátainkat, akik az osztrák határ mellett művelik-ápolják ezt a fajta magyar muzsikát.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2007-09-20: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Két falu ünnepe

Különleges tanévnyitót tartottak a kálnoki felújított, korszerűsített Bedő Albert Elemi Iskolában, ahol jelen volt a községközpont, Sepsikőröspatak önkormányzata, a falu lelkészei és a szülők, hiszen az alkalomra eljött a testvértelepülés, Mezőtúr polgármestere, dr. Draskovics Dezső és dr. Krizsán Józsefné, a Kaán Kálmán Alapítvány elnöke is. Mezőtúr két számítógépet adományozott a falu iskolájának. A polgármester elbeszélgetett a tanulókkal, és a sportfelszerelés tartására-hordására alkalmas vászonzsákokat nyújtott át a gyerekeknek, s még édességcsomagot is adott.
2007-09-20: Gazdaság - Sylvester Lajos:

Drinápoly magyar emlékei (Újabb keletű keleti utazások)

Orbán mester, a törökök ágyúöntője
Edirne, azaz Drinápoly, Törökország egykori fővárosa bővelkedik igazi vagy legendaszerű magyar emlékekben. A török hadak elsősorban itt készültek fel balkáni, kelet-európai hadjárataikra, de fontos szerepet játszott a város a török birodalom belső egységének megteremtésében, a mai Törökország területének eltörökösítésében is. Mostani utunk során az autóbuszos mozgó akadémián sok szó esett erről, Edirne ismertetésével részletezően foglalkozik a Beder Tibor által erre az alkalomra szerkesztett és kiadott útikönyvecske is.