Háromszéki gazdaságfejlesztési társulásZsigerből bármiféle szövetkezés ellen

2007. június 7., csütörtök, Közélet
Sepsiszentgyörgy önkormányzata elfogadta a Háromszéki Gazdaságfejlesztési Társuláshoz való csatlakozást, ám mint ez ideig minden esetben, amikor a város valamely célért más önkormányzatokkal társulni akart, ezúttal sem ment át simán a határozattervezet — holott a vonatkozó jogszabályok kimondottan bátorítják a helyhatóságokat a szövetkezésre.

Idéntől az uniós pénzek, pályázási lehetőségek sokkal jelentősebbek, mint a csatlakozás előtt, ám ezekhez a forrásokhoz csak akkor lehet hozzáférni, ha életképes elképzelésekkel támasztják alá a pályázatokat. Ehhez viszont szakemberek kellenének, akikből városon is igen kevés van, községekben pedig egyáltalán nincs. Egyetlen jó csapat összehozása oldaná meg ezt, így a megyei tanács azzal az ötlettel állt elő, hogy a háromszéki önkormányzatok közösen működtessenek egy irodát, mely a Háromszéki Gazdaságfejlesztési Társuláshoz csatlakozott valamennyi települést kiszolgálná. A sepsiszentgyörgyi önkormányzatban azonban rögvest ellenzője akadt az elképzelésnek: Ioan Solomon szerint a megyei tanács szakirodájának amúgy is az lenne a feladata, hogy pályázatokban segítse az önkormányzatokat, hát akkor minek fizetni külön embereket, hogy elvégezzék az ő feladatukat? Másrészről meg egy ilyen iroda létrehozása központosításhoz vezetne, holott manapság ennek épp az ellenkezője a trend. Érvelését képviselőtársai meghallgatták ugyan, de ezúttal még a román nemzetiségű tanácstagok sem szavaztak a határozattervezet ellen. Sepsiszentgyörgy tehát alapítója lett a társulásnak, ez a városnak ezer eurójába kerül, ezentúl pedig évente hatezer euró tagdíjat fizet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1300
szavazógép
2007-06-07: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

A pápára támadtak a Vatikánban
A pápa testőrei letepertek egy férfit tegnap a vatikáni Szent Péter téren (felvételünk), miután az megpróbált felugrani XVI. Benedek pápamobiljára, amikor az egyházfő megkezdte általános audienciáját. A tettes pszichiátriai intézetbe került, miután kihallgatta a Vatikán bírája, és átesett orvosi vizsgálaton, amely azzal az eredménnyel zárult, hogy ,,zavart elméjű" ― közölte a Szentszék szóvivője. A 27 éves, német állampolgárságú férfi nem akart az egyházfő életére törni, csak szerette volna felhívni magára a figyelmet ― tette hozzá Federico Lombardi, a sajtószolgálat igazgatója. XVI. Benedek nem sérült meg, sőt, úgy tűnik, észre sem vette, amikor a férfi átugrott a téren emelt védőtorlaszon, és a nyitott pápamobil után vetette magát.
2007-06-07: Közélet - Váry O. Péter:

Egyszerűbb sorozás

A kötelező katonai szolgálat megszűnése nem jelenti azt, hogy a fiataloknak semmi közük a katonasághoz: a sorozás továbbra is folyik, csak most nyilvántartásba vételnek nevezik.