Röviden

2007. június 7., csütörtök, Világfigyelő

A pápára támadtak a Vatikánban

A pápa testőrei letepertek egy férfit tegnap a vatikáni Szent Péter téren (felvételünk), miután az megpróbált felugrani XVI. Benedek pápamobiljára, amikor az egyházfő megkezdte általános audienciáját. A tettes pszichiátriai intézetbe került, miután kihallgatta a Vatikán bírája, és átesett orvosi vizsgálaton, amely azzal az eredménnyel zárult, hogy ,,zavart elméjű" ― közölte a Szentszék szóvivője. A 27 éves, német állampolgárságú férfi nem akart az egyházfő életére törni, csak szerette volna felhívni magára a figyelmet ― tette hozzá Federico Lombardi, a sajtószolgálat igazgatója. XVI. Benedek nem sérült meg, sőt, úgy tűnik, észre sem vette, amikor a férfi átugrott a téren emelt védőtorlaszon, és a nyitott pápamobil után vetette magát.

Baszk konfliktusról az EU-ban

Az Európai Uniónak nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a baszk konfliktus megoldására ― jelentette ki tegnap a Batasuna betiltott baszk szeparatista párt egyik vezetője. ,,Felhívjuk az Európai Unió intézményeit, hogy kettőzzék meg a békefolyamat előmozdítása érdekében tett erőfeszítéseiket" ― mondta Gorka Elejabarrieta Brüsszelben. A politikus úgy vélekedett: ,,az EU eddig kizárólag a spanyol állam érdekeit támogatta, és nem a baszk államét". A baszk konfliktus megoldásának kiemelt helyet kellene kapnia az EU napirendjén ― tette hozzá.

Kenőpénz Gripen-ügyben

Mintegy nyolcmillió dolláros kenőpénzre tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységével ― derült ki az SVT svéd televízió tényfeltáró műsorából, amely a Gripen gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit―svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását. Mensdorff-Pouilly és cége a BAE Systems két offshore vállalatán keresztül jutott állítólag a többmilliós kenőpénzhez, illetve közvetlenül is fizettek neki évi illetményt. Mensdorff-Pouilly cége tegnap írásos nyilatkozatban visszautasította az adásban elhangzottakat.

Török katonák Észak-Irakban?

Cáfolta Abdullah Gül török külügyminiszter azt a tegnapi közlést, amely szerint a török hadsereg több ezer katonája hajnalban átlépte a török―iraki határt, hogy kifüstölje a kurd gerillákat észak-iraki támaszpontjaikról A hír forrása a török biztonsági erők névtelenséget kérő két magas rangú tagja volt, akik leszögezték: korlátozott akcióról van szó, nem olyan nagy benyomulásról, amellyel török vezetők fenyegetőztek az elmúlt hetekben. Nem árulták el, pontosan melyik észak-iraki körzetben kezdtek műveleteket a bevonuló török egységek, s azt sem mondták meg, előreláthatólag mennyi ideig maradnak a határ túloldalán.

Irán elengedte a finneket

Az iráni hatóságok elengedték azt a három finn állampolgárt, akiket azon a címen vettek őrizetbe szombaton, hogy megsértették az ország területi vizeit ― közölte tegnap a finn külügyminisztérium. Az irániak szerint a finnek tévedésből léptek iráni területi vizekre.

Erdélyiek világtalálkozója Verőcén

Verőcén, a Csattogó-völgyben rendezik meg augusztus 18. és 20. között az erdélyiek első világtalálkozóját, amely egyben különleges kulturális fesztivál lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2007-06-07: Világfigyelő - Magyari Lajos:

Föl Rostockra! (Jegyzet)

A német balti-tengeri kikötőváros ostromlott várhoz hasonlít, napok óta randalíroznak benne a szélsőbalos fizetett ágensek, a nemzetközileg jegyezhető huligánbandák s újabban a bevándoroltak elszántabbjai is.
2007-06-07: Közélet - Váry O. Péter:

Zsigerből bármiféle szövetkezés ellen (Háromszéki gazdaságfejlesztési társulás)

Sepsiszentgyörgy önkormányzata elfogadta a Háromszéki Gazdaságfejlesztési Társuláshoz való csatlakozást, ám mint ez ideig minden esetben, amikor a város valamely célért más önkormányzatokkal társulni akart, ezúttal sem ment át simán a határozattervezet — holott a vonatkozó jogszabályok kimondottan bátorítják a helyhatóságokat a szövetkezésre.