Belföldi hírek

2007. szeptember 20., csütörtök, Belföld
Három új pályázható terület

Jóváhagyta a Regionális Operatív Program (ROP) 3-as (szociális infrastruktúra), 4-es (helyi és regionális vállalkozási szféra) és 5-ös (fenntartható turizmus) fejezetei keretében benyújtható tervek kritériumrendszerét az Európai Bizottság illetékes bizottsága, így a következő időszakban ilyen téren is lehet pályázni — jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter.

A 2-es fejezetben kiírt, a megyei utak rehabilitációjára, korszerűsítésére, illetve építésére már szeptember 10-étől lehet pályázni, e célra 876 711 euró áll rendelkezésre, amelyből 758 355 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, míg 118 356 euró állami társfinanszírozásból származik. Az uniós pénzek lehívásának ütemtervével kapcsolatban a miniszter elmondta: nincsenek lemaradások, remélhetőleg az év végéig 350—400 millió euró értékben sikerül infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatos terveket szerződtetni. Az elfogadott tervek esetében az unió nemcsak az ezek előkészítéséhez szükséges kétszázalékos előleget, hanem a beruházás értékének 15 százalékát is folyósítja. A ROP keretében Románia fejlesztési régiói a következő öt évben 4,6 milliárd eurót használhatnak fel, melyből 3,72 milliárdot az unió biztosít, a fennmaradó 880 millió eurót helyi társfinanszírozásból fedezik. A ROP keretében lehívható uniós pénzek a strukturális alapok 19 százalékát teszik ki. Borbély közölte azt is, hogy a kormány sürgősségi alapjából 35 millió új lejt fordítanak a szeptemberi árvizek során megrongálódott, mintegy ezer Bákó, Galac, Vrancea és Vaslui megyei ház újjáépítésének elindítására, azaz építőanyagra.

Az SZDP belevág

Hosszas készülődés után tegnap véglegesítette bizalmatlansági indítványát az SZDP, és a párt vezetősége két tartózkodás mellett (amelyek közül az egyik Ion Iliescu volt államfő és pártelnök szavazata volt) rá is bólintott a benyújtására. Erre hétfőn kerül sor, és bár maguk a kezdeményezők sem fűznek nagy reményeket hozzá (kijelentették, hogy nem fogják megbüntetni az ellene szavazó párttagokat), több hírforrás szerint már megkezdték a tárgyalásokat az új kormány alakításáról. Ha ugyanis az indítványt — amely hét fejezetben foglalja össze a második Tăriceanu-kabinet kudarcos politikáját, többek között a mezőgazdaság, az igazságügy, az oktatás és az egészségügy orvosolatlan gondjait — a parlament többsége elfogadja, a kormány megbukik, és akkor az ellenzék reményei szerint Traian Băsescu államfő a szívéhez legközelebb álló Demokrata Pártot kéri fel új kormány alakítására, amelynek viszont a még kis létszámú LDP mellett az SZDP-re is szüksége lenne a stabil működéshez.

Új kormány kell

Vagy egy új törvény, vagy a második Tăriceanu-kormány lemondása jelent megoldást, miután a szenátus elutasította a kormány tavaszi átszervezésére vonatkozó 24-es és 25-ös sürgősségi rendeleteket — jelentette be tegnap Emil Boc DP-elnök, aki szerint a törvény hatálybalépésétől ,,a kormánynak és a minisztériumoknak semmiféle törvényes és alkotmányos alapjuk nincs a működésre". Mint mondta, politikai szemszögből nézve a kormánynak kedden ,,mennie kellett volna", mivel ,,a Tăriceanu II.-kabinetnek a parlamenttől kapott bizalmi szavazata jelenleg nem létezik", a kormány átszervezésére vonatkozó újabb sürgősségi kormányrendelet kiadása pedig alkotmányellenes lenne, és a DP meg is támadná. A kormány szerint viszont a szenátorok vétettek az alkotmány előírásai ellen, amikor elutasították a két rendeletet, és olyan félreértésről van szó, amelyet tisztázni lehet az alkotmánybíróságon. Közleményében a kormány hangsúlyozta: továbbra is eleget tesz kötelezettségeinek a kormányprogram szerint, tekintve, hogy az a 19-es számú határozat, amellyel Románia parlamentje elfogadta a kormánystruktúrát, érvényben van.

Kizárás és listázás

Egyhangú döntéssel kizárta a pártból Marius Marinescu szenátort a Demokrata Párt vezetősége, mivel ,,károkat okozott a párt külső megítélésében, és az elmúlt időszakban támadta pártkollégáit". A kizárás a DP etikai bizottságának jelentése alapján történt. Ugyanakkor véglegesítik az EP-jelöltek listáját is, élén egyelőre Sorin Frunzăverde, a párt egyik alelnöke áll több képviselő, szenátor, rangosabb önkormányzati és intézményvezető mellett. A listákat hétfőn nyújtják be.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2007-09-20: Belföld - x:

Hírsaláta

MEGVÁDOLT MINISZTEREK. Előzmény nélküli kezdeményezésnek nevezi a Krónika az Országos Korrupcióellenes Ügyészség kérését, hogy Traian Băsescu államfő hagyja jóvá a bűnvádi eljárás beindítását Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter, valamint Nagy Zsolt egykori informatikai és távközlési tárcavezető ellen. Nagy Zsolt ellen ez lenne a második ügyészségi eljárás az energetikai kémbotrány keretében zajló ankéton kívül.
2007-09-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Jelölteket várnak

Szeptember 28-ig lehet benyújtani a jelöléseket az RMDSZ felső-háromszéki területi szervezetéhez a Kulturális Autonómiatanács, valamint a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) tagságára. Felső-Háromszéket mindkét testületben három-három hely illeti meg.