Hírsaláta

2007. szeptember 20., csütörtök, Belföld

MEGVÁDOLT MINISZTEREK. Előzmény nélküli kezdeményezésnek nevezi a Krónika az Országos Korrupcióellenes Ügyészség kérését, hogy Traian Băsescu államfő hagyja jóvá a bűnvádi eljárás beindítását Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter, valamint Nagy Zsolt egykori informatikai és távközlési tárcavezető ellen. Nagy Zsolt ellen ez lenne a második ügyészségi eljárás az energetikai kémbotrány keretében zajló ankéton kívül.

A korrupcióellenes hatóság közölte, a jelenlegi és a volt tárcavezetőt korrupcióval és közvagyon ellen elkövetett, rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják a Román Postavállalat közbeszerzéseinek és társulásainak ügyében. Az idén áprilisban megnyitott nyomozati anyag arra próbál fényt deríteni, törvényesen járt-e el a postavállalat, amikor részvénytársaságokkal társult, illetve amikor az Imopost Developments Rt. alaptőkéjéhez íratott egy állami közvagyonként elkönyvelt bukaresti telket. A korrupcióellenes ügyosztály szerint fennáll a gyanú, hogy a Román Posta és két magáncég társulásakor mintegy 90 millió euróra becsült ingatlanegyüttest negyvenszer kevesebbre, 4,5 millió euróra értékelték, súlyosan megkárosítva ezáltal az állami közvagyont.

FOGYNAK A ROMÁNOK. Rohamosan csökken Románia lakossága, így felül kell vizsgálnia népességpolitikáját — állapította meg Traian Băsescu államfő Nagyszebenben egy nemzetközi demográfiai konferencián. Az elmúlt tizenhét esztendőben 1,4 millióval csökkent az ország lakossága, s ha nem történik változás, 2050-re már csak 16,5 millió állampolgára lesz Romániának. Băsescu legfőbb okként az elvándorlást és a születések számának megcsappanását határozta meg. A népességfogyás az aktív lakosság számának drasztikus csökkenését hozza, így a következő évtizedekben a nyugdíjrendszer összeomlásától is tartani kell — jelezte az államelnök. (Cotidianul)

PÉNZ ÉS ALKALMAZOTT KELL. Nagy csinnadrattával indították útjára a hét elején a magánnyugdíjpénztárak rendszerét, és rögtön előbukkantak a hibák is. Az Országos Nyugdíjpénztár elnöke bejelentette, intézménye nem rendelkezik az életbeültetéshez szükséges pénzzel és személyzettel. Eddig a kormány egy vasat sem utalt át, hogy kiépíthessék a járadékok nyilvántartásának és átutalásának informatikai rendszerét, és legalább hatszáz személyt kellene alkalmazniuk, hogy zavartalanul végrehajthassák a rájuk bízott feladatot. (România liberă)

MÉG EGY HÉTIG JELENTKEZHETNEK. Szeptember 26-ig tehetik le a pártok, politikai szövetségek, a nemzeti közösségek szervezetei és a független képviselők a jelöléseket az európai parlamenti választásokra. A választási kampány szeptember 26-án kezdődik és november 24-én ér véget. Az esetleges óvásokat 2007. október 10-ig lehet benyújtani. Az Országos Választási Iroda október 16-án jelenti be a jelöltek végleges névsorát. Az európai parlamenti választásokat november 25-én tartják 7 és 21 óra között. (erdély.ma)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2007-09-20: Közélet - Farkas Réka:

Elhalasztott pártbejegyzés

Csak szeptember végén kezdi meg a pártbejegyzéshez szükséges eljárást a Magyar Polgári Szövetség — jelentette be Szász Jenő elnök, aki korábban szeptember elejét jelölte meg időpontként. Magyarázata szerint azért halasztottak, mert aprólékosan ellenőrzik az összegyűjtött 30 000 aláírást, el akarják kerülni, hogy hibákra, formai okokra hivatkozva megakadályozzák a Magyar Polgári Párt hivatalossá válását.
2007-09-20: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Három új pályázható terület
Jóváhagyta a Regionális Operatív Program (ROP) 3-as (szociális infrastruktúra), 4-es (helyi és regionális vállalkozási szféra) és 5-ös (fenntartható turizmus) fejezetei keretében benyújtható tervek kritériumrendszerét az Európai Bizottság illetékes bizottsága, így a következő időszakban ilyen téren is lehet pályázni — jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter.