Röviden

2010. augusztus 12., csütörtök, Világfigyelő

Grúzia nyugtalankodik

Grúzia és a NATO számára is nyugtalanság forrása orosz légvédelmi rakétakomplexum megjelenése a szakadár Abhá­ziában — jelentette ki Temuri Iakobasvili grúz államminiszter.

Eka Tkeselasvili, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára hozzátette, Oroszország megerősítette a róla kialakult képet, hogy megszálló ország, azt is megmutatja, hogy Moszkva nemcsak hogy nem akarja kivonni katonáit Abháziából és Dél-Oszétiából, hanem meg is erősíti katonai ellenőrzését e területek fölött. Alekszandr Zelin vezérezredes, az orosz légierő főparancsnoka előzőleg jelentette be, hogy SZ—300-as nagy hatótávolságú föld-levegő rakétákat telepít Abháziába, amely de facto a kilencvenes évek elején szakadt el Grúziától, és 2008-ban, a grúz—orosz háború nyomán Dél-Oszétiával együtt kikiáltotta függetlenségét. Moszkva azóta támaszpontok építéséről is szerződést kötött velük. Zelin vezérezredes kijelentette: a rakéták megsemmisítenek minden gépet, amely megsérti Abhá­zia, vagy Dél-Oszétia légterét.

Megfigyelők ellen tüntettek

Több százan tüntettek tegnap Kirgizisztánban az ellen, hogy európai rendőri megfigyelők álljanak szolgálatba az ország déli, nemzetiségi zavargások sújtotta vidékén. A kormány kérésére az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 52 rendőrt tervez küldeni a jövő hónapban Kirgizisztánba, ahol októberre parlamenti választásokat írtak ki. Ezek a rendőrök nem viselnek majd fegyvert. A fővároson, Biskeken kívül Osban is tüntettek. A déli nagyvárosban és környékén júniusban 350, többségében üzbég nemzetiségű ember esett az erőszak áldozatául.

Rendkívüli segély Pakisztánnak

460 millió dollár rendkívüli segély folyósítását sürgette az árvíz sújtotta Pakisztán megsegítésére John Holmes, az ENSZ főtitkárának humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese. Az adományozott összegeket élelmiszer, ivóvíz, gyógyszerek beszerzésére, valamint ideiglenes lakhelyek építésére fogják felhasználni. Emellett szükség lenne tábori főzőberendezésekre is.

Nő a holtak száma

Már 1120-hoz közelít az északnyugat-kínai Kanszu tartományban történt földcsuszamlások és sárlavina okozta katasztrófa áldozatainak száma, 627-en szerepelnek az eltűntek listáján. A legfrissebb adatok szerint Csoucsü megyében egy nap alatt több mint négyszáz holttestet találtak meg, ástak ki a törmelékek alól, a sárból. A kínai média jelentéseiből is egyre nyilvánvalóbb: csekély az esélye annak, hogy a még helyszínen dolgozó mentők újabb túlélőkre bukkanjanak. Az orvosok eddig közel 670 túlélőt láttak el, 64 súlyos sérült fekszik kórházban.

Bíróság elé állítani

Vizsgálatot kell indítani, és bíróság elé kell állítani háborús bűntények elkövetése miatt a tálibokat és más lázadócsoportok tagjait — közölte az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet, melynek állásfoglalása azután látott napvilágot, hogy az ENSZ jelentésében megállapította: az év első hat hónapjában 31 százalékkal nőtt az afganisztáni harcok civil áldozatainak száma, s legtöbbjük halála a tálibok és más felkelők számlájára írható. Sam Zarifi, az AI ázsiai részlegének igazgatója közölte, hogy a tálibok és más lázadók egyre gátlástalanabbá válnak a civilek szisztematikus meggyilkolásában. Zarifi leszögezte: a civilek támadása háborús bűncselekménynek számít.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2010-08-12: Világfigyelő - :

Moszkvában tisztul a levegő...

Moszkvában jócskán megtisztította a levegőt egy kedd esti vihar, és az idő le is hűlt az esőtől: tegnap reggel a levegő károsanyag-tartalma többnyire már jóval a megengedett maximális szint alatt volt — csak szénhidrogénekből múlta felül mintegy 25 százalékkal —, és már látszott a még halvány napsütés, de további javulás egyelőre nem várható.
2010-08-12: Sport - Tibodi Ferenc:

A Sepsi BC sikertörténete folytatódik (Kosárlabda)

Legalábbis ezt állítja a megyeszékhelyi alakulat menedzsercsapata. Hát bízunk abban, hogy úgy is lesz, hiszen az elmúlt szezon vége óta vajmi keveset tudtunk élvonalbeli női kosárlabdacsapatunkról.