Hírsaláta

2007. szeptember 21., péntek, Belföld

KERÉKPÁRÚT-TERVEK. 2008-ig kötelezővé tenné a környezetvédelmi tárca az önkormányzatok számára kerékpárutak építését. Ennek érdekében módosítani kell az eddigi településfejlesztési terveket. A javaslatot közvitára bocsátották. (Erdélyi hírek)

BÉREMELÉST KÉR A TANÜGY. A Közoktatási Szakszervezet felszólította az Oktatási Minisztériumot és a kormányt, hogy mielőbb kezdjék el a tárgyalásokat a 2008-as bérekről. Ha tovább halogatják, akkor tiltakozó akciókat és tüntetéseket szerveznek. A szakszervezetnek ez a harmadik ilyen jellegű felszólítása. Felháborítónak tartják, hogy a fizetések olyan alacsonyak, mint a harmadik világban, a kormány pedig mégis európai szintű közoktatást akar. Most egy hét haladékot adtak, ha addig sem lesz változás, következnek a tiltakozó akciók. A szakszervezet vezetői szerint az oktatási miniszter rájött, hogy nem áll rendelkezésére olyan forrás, amelyből fedezni tudná a beígért fizetésemeléseket. Ezt azonban a kormánnyal együtt kell úgy megoldania, hogy a tanárok és a diákok érdekei ne sérüljenek. (Hotnews)

LEGYEN HÉTSZÁZ LEJ A MINIMÁLBÉR. Ez mintegy 260 lejjel növelné a minimálbér értékét. A munkaadói szövetségekkel való tárgyalásokra jövő héten kerül sor. Idén a szakszervezetek és munkaadói szövetségek közötti kiegyezés alapján az országos bruttó minimálbér 440 lej szakképesítés nélküli munkavállalók esetén, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőké pedig bruttó 880 lej. A kormány által meghatározott közalkalmazotti minimálbér 390 lej. A múlt héten kezdeményezett tanácskozáson a szakszervezetek a szakképzetlen munkások minimálbérét 700 lejre, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőkét 1400 lejre emelnék. (Új Magyar Szó)

REPTÉR A SZOMSZÉDBAN. A Brassó Megyei Tanács székhelyén szerdán bemutatták a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér projektjét. A bemutatón részt vettek az érdekelt részvényes megyei tanácsok ― Brassó, Kovászna és Hargita — képviselői. A tervek szerint ez lesz az ország második legnagyobb légikikötője, mely elsősorban az Olt-medence mentét szolgálja majd ki, mind a turizmus, mind üzleti téren. Az összesen 78,5 millió eurós beruházás működtetője az ADM-IATA-ROMATSA-INTELCAN cégpartnerség lesz. Tizenhét légitársasággal tárgyalnak járatok indítása céljából. (Transilvania Expres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1808
szavazógép
2007-09-21: Közélet - x:

Emlékművet állítottak

A II. világháborúban kivégzett négyezer zsidónak állítottak emlékművet tegnap az ukrajnai Ivano-Frankivsk megyében, Lojev település közelében, azon a helyen, ahol tömegsírba hantolták a lemészárolt áldozatokat.
2007-09-21: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Közös kormányülésre készülve
November 14-én tartják a soron következő, harmadik magyar—román együttes kormányülést Nagyszebenben — jelentette be Göncz Kinga magyar és Adrian Cioroianu román külügyminiszter tegnap Budapesten. Pragmatikus, gyakorlatias kormányülésre készülünk a korábbi két szimbolikus értékű tanácskozás után — mondta Cioroianu.