Belföldi hírek

2007. szeptember 21., péntek, Belföld
Közös kormányülésre készülve

November 14-én tartják a soron következő, harmadik magyar—román együttes kormányülést Nagyszebenben — jelentette be Göncz Kinga magyar és Adrian Cioroianu román külügyminiszter tegnap Budapesten. Pragmatikus, gyakorlatias kormányülésre készülünk a korábbi két szimbolikus értékű tanácskozás után — mondta Cioroianu.

A tervezett témák között szerepel a két ország közötti szociális egyezmény, amely rendezné a nyugdíjfolyósítás kérdését a Magyarországra települt román állampolgárok számára. Tárgyalni fognak a magyar munkaerőpiac románok előtti megnyitásáról, valamint a közös projektekről.

Intrikál az államfő

Doina Cornea azzal vádolja Traian Băsescu államfőt, hogy mindenáron el akarja távolítani a Tăriceanu-kormányt, és ehhez álnok és nem közvetlen manővereket, intézményes intrikákat használ. Tegnap közzétett közleményében a hajdani ellenálló kijelenti: Romániát újabb fenyegetések rázzák meg, melyek egyrészt az SZDP, ,,az egyik legerkölcstelenebb párt felől jönnek, másrészt a Cotroceni-palota és ,,szekurista érdekeket képviselő csoportosulásai" felől.

Nyugdíjadó, küladó

Januártól nő a küszöb a meg nem adózandó nyugdíjak esetében: míg jelenleg a 900 lej fölötti nyugdíjak után kell adót fizetni, jövő évtől csak az 1000 lej fölötti nyugdíjak után kell adózni. A javaslat a gazdasági és pénzügyi tárca által elkészített, az adóügyi törvényt módosító tervezetben szerepel. Jövő év elején az átlagnyugdíj 40 százalékkal fog emelkedni, miután a nyugdíjpont a bruttó átlagbér 31 százalékáról 37,5 százalékra nő. A nyugdíjtörvény 2009. január elsejétől újabb emelést ír elő: 37,5 százalékról 45 százalékra.  A külföldön dolgozó, alkalmazásban álló román állampolgárok adókülönbözetet fognak fizetni, ha a befogadó országban az adó 16 százalék alatti, tekintve, hogy Romániában 16 százalékos az egységes adókulcs. A javaslat az adóügyi törvényt módosító törvénytervezetben szerepel. Jelenleg a külföldön szerzett jövedelmek adózása a befogadó ország törvényei alapján történik.

Kezdődnek a küldöttválasztások

Az RMDSZ hat területi/megyei szervezete is kijelöli az elkövetkező napokban az SZKT és a KAT tagjait. A szeptember 21-én és 22-én zajló gyűlések a szövetség alapszabályzatába foglalt elvek alapján jelölik az illető szervezet képviselőit a Szövetségi Képviselők Tanácsába, valamint a Kulturális Autonómia Tanácsba. A választás minden esetben a legszélesebb megyei/területi döntéshozó testületre hárul: a megyei/területi küldött- vagy közgyűlésre. Szilágy megyében mintegy 255 elektor szavaz a két testület 3—3 tagjáról, Szatmár (ahol teljes megyei tisztújítás is lesz) 6—6 tagot küld, Brassó és Gyergyó szintén 3—3 személyt, Arad két-két megbízottat, Krassó-Szörény egy KAT-tagot. Valamennyi gyűlésen jelen lesz az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének képviselője.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2007-09-21: Belföld - x:

Hírsaláta

KERÉKPÁRÚT-TERVEK. 2008-ig kötelezővé tenné a környezetvédelmi tárca az önkormányzatok számára kerékpárutak építését. Ennek érdekében módosítani kell az eddigi településfejlesztési terveket. A javaslatot közvitára bocsátották. (Erdélyi hírek)
2007-09-21: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Érinthetetlenek a Benes-dekrétumok
Határozatban szentesítette tegnap a szlovák parlament a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. A kormányhoz tartozó nacionalista erő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt indítványa nyomán immár törvény által védett dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették, csehországi kényszermunkára hurcolták el őket, s történt mindez a kollektív bűnösség elve alapján, amely elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan.