Kutatói erőforrások térképe

2007. szeptember 22., szombat, Kultúra

Rendhagyó kötet jelent meg a térségben élő vagy innen elszármazott magyarok augusztusi világtalálkozójára időzítve: a Háromszéki kutatók doktori disszertációi nem csak azért egyedi vállalkozás, mert a környéken született, illetve itt dolgozó, tudományos munkával foglalkozó értelmiségiek téziseit foglalja össze, hanem azért is, mert e kiadvány rávillant arra a szellemi erőforrásra, amely a világ különböző pontjairól irányítható (lenne) a Székelyföldre.

Az már csak a jövő titka, hogy döntéshozók, e törésvonalakkal szabdalt régió felemelkedésében érdekeltek miképpen sáfárkodnak a három szerkesztő ― Bakk Miklós, Kovács József-Szilamér és Sylvester Zoltán ― figyelemre méltó könyvével, illetve a mögötte sejlő energiákkal. Huszonnégy olyan, a társadalom- és természettudományok, illetve a mérnöki szférában tevékenykedő szerző ― doktori dolgozataikat európai vagy amerikai egyetemeken védték meg ― disszertációi tanulmányozhatóak, akiket a szakmához való ragaszkodás esetenként igen messzire sodort.

Soroljuk a társadalomtudományok terén ― ez a megközelítés nagyon tág, hiszen közöttük lelkészek, közgazdászok is szerepelnek ― publikáló tizenöt szerzőt: Bakk Miklós, Bodó Barna, Borcsa János, Flóra Gábor, Kerekes László, Kolumbán Vilmos József, Kovács Gergely, Márton Albert, Nagy Attila, Pál Judit, Pozsony Ferenc, Salat-Zakariás Erzsébet, Székely Zsolt, Tóth Zsombor, Zsigmond Győző. A természet- és mérnöki tudományok fejezetében kilenc szakmunka olvasható Ambrus Zoltán, Balázsi Gábor, Bende Attila, Csiki Zoltán, Jancsó Árpád, Kovács József-Szilamér, Sylvester Zoltán, Szőcs Géza és Urák István tollából. Előbbiek között egyaránt vannak Erdélyben vagy Bukarestben dolgozók — köztük olyan is, aki évekig eldugott erdővidéki iskolában tanított —, de a külföldön élők sorában van, aki a Vatikán, avagy egy-egy amerikai nagyváros kutatóintézetének szakértője.

A szerkesztők ajánlása szerint ,,a Háromszéki kutatók doktori disszertációi kötetsorozat a háromszéki kötődésű kutatók, egyetemi tanárok, egyházi személyiségek kiemelkedő szakmai teljesítményét hivatott megismertetni a székelyföldi és az egyetemes magyar közösséggel. Kortárs kutatói erőforrásaink térképét szerkesztjük, egyelőre a teljesség igénye nélkül."

A könyvpiacon is újdonságszámba menő munka ötletgazdája, amolyan mindenese Kovács József-Szilamér, pillanatnyilag Medgyesen élő, ott dolgozó geológus, aki szerint a kiadvány egy nagyszabású elképzelés első, kezdeti lépése, egy tégla az egyelőre nem létező székelyföldi egyetem falában. Vélhetően nem lenne hasztalan arra ösztönözni a vállalkozó szellemű, anyanyelven fogalmazni tudókat, írjanak saját tudományos és kutatási szakterületükről, annak jelentőségéről, közérthetően, érdekesen, megcélozva egy minél szélesebb olvasói réteget. Középiskolások, egyetemisták, tanárok talán díjaznák az újabb cikkeket, azokat egy piacosabb kötetben ki lehetne adni. És mivel népesebb az amúgy is divatosabbnak számító társadalomtudományok művelőinek tábora, máris két izgalmas témát javasolhatunk a lépéshátrányban lévő természettudósok palettájáról: Csíki Zoltán dinoszauruszokkal kapcsolatos kutatásai, illetve Sylvester Zoltán kőolajhoz passzítható témaköre a nagyközönség által is jól emészthető, tudományos csemegének számítana. Várjuk tehát a folytatást!

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2007-09-22: Kultúra - x:

Látva hallani (Haszmann Júlia Réka Hódmezővásárhelyen)

Erdély-szerte, de nyugodtan állíthatom, hogy mára már az Erdélyt látogató magyarországiak között is ismerősen cseng a háromszéki Haszmann család neve az alsócsernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeum, Népfőiskola és Alkotótábor több évtizedes hagyományőrző, értékmentő és nemzettudatot erősítő tevékenységének eredményeképpen.
2007-09-22: Közélet - x:

Ezért mondom néktek: ne aggódjatok! (Beszélgetés Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetessel, az Árpád fejedelem-díj erdélyi kitüntetettjével)

Böjte Csaba az árvák ,,atyja". Ma már közel hétszáz árva, félárva, illetve családi fészekből kihullott gyermek felkarolását, nevelését vállalja Déván, Szászvárosban, Torockón, Kolozsváron, Szalontán, Tusnádfürdőn…