Haszmann Júlia Réka HódmezővásárhelyenLátva hallani

2007. szeptember 22., szombat, Kultúra

Erdély-szerte, de nyugodtan állíthatom, hogy mára már az Erdélyt látogató magyarországiak között is ismerősen cseng a háromszéki Haszmann család neve az alsócsernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeum, Népfőiskola és Alkotótábor több évtizedes hagyományőrző, értékmentő és nemzettudatot erősítő tevékenységének eredményeképpen.

A család fiatalabb tagjainak érdeklődési köre és többük alkotómunkája is a magyar népművészethez, muzeográfiához vagy a képzőművészethez kapcsolódik.

Egyikük a közelmúltban lakóhelyétől 600 km-re, Tornyai János híres alföldi festőművész szülővárosában, Hódmezővásárhelyen mutatkozott be önálló kiállítással.

Amikor Haszmann Júlia Réka tárlatának megnyitására felkért a felső-háromszéki származású és jelenleg városunkban dolgozó dr. Ozsváth Gábor muzeológus, örömmel vállaltam, hisz a festőiskolát teremtő és az országos jelentőségű Őszi Tárlatairól is híres alföldi városban rangos kulturális eseménynek számít egy fiatal, tehetséges művész első tárlata.

Ugyanakkor szerény ellenszolgáltatásnak is szántam szerepvállalásomat, mintegy megköszönve a művésznőt szárnyra bocsátó családnak az elmúlt évek csernátoni látogatásai során kapott szellemi, erkölcsi muníciót, mely az egyetemes magyar néprajzi, kultúrtörténeti, emberi értékek felmutatásával mindig gyógyírül hatott az anyaországi értékzavaros lelkünknek.

A kiállítás 2007. szeptember 10-én megnyílt Hódmezővásárhelyen a Petőfi Művelődési Központban. A művészetkedvelő érdeklődők a hónap végéig tekinthetik meg Haszmann Júlia Réka hagyománytisztelő, kifejező eszközként a modern absztrakt stílusjegyeit is felhasználó, érzékeny, sajátos szín- és formavilágú alkotásait. Reméljük, a művésznő a jövőben visszatérő kiállítója lesz Hódmezővásárhelynek!

A megnyitón Reményik Sándor gyönyörű verssorára utalva úgy fogalmaztam, hogy aki befogadó szívvel figyeli, látva látja a képeket — meghallhatja, amint ,,Erdély harangoz a mélyben".

Én meghallottam…

Dr. Berényi Károly

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2007-09-22: Kultúra - Fekete Réka:

Szászcsávástól a felhőkarcolókig

Minden bizonnyal a halála után harminc évvel is emlegetett híres szászcsávási prímás, Horvát Mezei Ferenc — muzsikusnevén Vén Kránci — nem gondolta, hogy falujában nemzedékekre meghatározta a cigány zenészek szerepét, megbecsülését, akik közül a legtehetségesebbek világhírnévre tettek szert. A Háromszék Táncegyüttes legújabb bemutatójával a szászcsávási zenekar előtt tiszteleg, érzékeltetve, hogy az igazán tehetséges muzsikus azt is eltűri, ha a táncos kedve szerint kell húzni, számára egyetlen dolog szent: tudása szerint a legjobban zenélni, jobban, mint előtte bárki más.
2007-09-22: Kultúra - Mózes László:

Kutatói erőforrások térképe

Rendhagyó kötet jelent meg a térségben élő vagy innen elszármazott magyarok augusztusi világtalálkozójára időzítve: a Háromszéki kutatók doktori disszertációi nem csak azért egyedi vállalkozás, mert a környéken született, illetve itt dolgozó, tudományos munkával foglalkozó értelmiségiek téziseit foglalja össze, hanem azért is, mert e kiadvány rávillant arra a szellemi erőforrásra, amely a világ különböző pontjairól irányítható (lenne) a Székelyföldre.