Belföldi hírek

2010. augusztus 27., péntek, Belföld

Minisztercserére van szükség

Ioan Oltean, a Demokrata Liberális Párt alelnöke az RFI-nek azt nyilatkozta, hogy új lendületre van szükség a kormányban, legalább 4—5 miniszter cseréjére lenne szükség.

Szerinte ez az intézkedés hitelességet, új energiákat teremtene, folytatni lehetne az elkezdett reformokat. Oltean elégedetlenségét fejezte ki Mihai Şeitan munkaügyi és Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter tevékenysége kapcsán, kifogásolta, ahogyan kezelték a szerzői jogdíjas adózás ügyét.

Nyilatkozatok interneten is

Mihai Şeitan munkaügyi miniszter tegnap közölte: a szakmai jövedelemmel rendelkezők kevesebb mint tíz százaléka tett le nyilatkozatot. A munkaügyi tárcavezető azt is bejelentette: szeptember végéig a távközlési minisztérium lehetővé teszi, hogy a szakmai tevékenységből származó jövedelmek után az e-Romania honlapon keresztül interneten keresztül lehessen befizetni a hozzájárulásokat. A miniszter emlékeztetett: az iratok postán is beküldhetőek, és a pénz átutalható a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalok és nyugdíjpénztárak számláira, így elkerülhető lesz a sorban állás. Mindezt szeptember 25-ig véglegesítik. Büntetéseket csak akkor alkalmaznak majd, ha a rendszert ,,talpra állítják", és működőképessé válik, jelen pillanatban az a cél, hogy minél többen törlesszenek.

Lesz pénz infrastruktúrára

Radu Berceanu közlekedési miniszter tegnap Nagyszebenben a terelőútnál zajló munkálatok megtekintése során kijelentette: a kormánynak van pénze az elkezdett közúti infrastrukturális projektek társfinanszírozására, és jövőre Románia jelentős uniós forrásokat hív le. Emil Boc miniszterelnök hozzáfűzte: jövő év júniusában Piteşti-től a tengerig autópályán szeretne utazni. A kormányfő elégedett volt az elmúlt két évben átadott autópálya-szakaszok hosszúságával is, mondván, hogy az előző kormányoknak ennyit sem sikerült megvalósítaniuk.

Pénzt kérnek a romák integrációjára

Románia és Franciaország megállapodott abban, hogy a két ország közösen kér több pénzt az Európai Bizottságtól a romák társadalmi beilleszkedését szolgáló programokra — jelentette be Mihai Şeitan munkaügyi miniszter. A tárcavezető azt követően nyilatkozott erről Bukarestben, hogy egy román kormányzati küldöttség Párizsban tárgyalt a francia kabinet képviselőivel a Franciaországból kiutasított romák ügyében. A felek megegyeztek abban, hogy növelni kell azt a négymillió euró értékű európai uniós keretet, amelyet jelenleg a romák integrációját szolgáló programok finanszírozására fordítanak. Az év eleje óta több mint nyolcezer román és bolgár cigányt utasítottak ki Franciaországból. A francia államfő júliusban indította meg a küzdelmet az illegális romatelepek felszámolásáért, a kormány azóta több mint 600, többségében romániai cigányt küldött haza.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1499
szavazógép
2010-08-27: Belföld - :

Hírsaláta

LÁZAD A VASÚT. A CFR alkalmazottjainak érdekvédelme kész általános sztrájkot is meghirdetni, hogy megakadályozza az elbocsátásokat. A szállításügyi miniszter tegnapelőtt mutatta be a szakszervezetnek a vasúttársaság átszervezési tervét.
2010-08-27: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Elbúcsúzott Demszky
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén elköszönt a testülettől, és megköszönte a képviselők munkáját.