Belföldi hírek

2007. szeptember 22., szombat, Belföld
A régióvita még nyitott

Még nem zárult le a vita a fejlesztési régiók kialakításáról, és nem fejeződött be a decentralizációs folyamat sem — jelentette ki Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter tegnap a Hunyad megyei Algyógyon, az EurOdyssee Fórumon. A tárcavezető Románia gazdasági helyzetét mutatta be az uniós csatlakozást követően, kiemelve azokat a döntéseket, amelyeket a kormány hozott meg az integrációs folyamat elősegítésére.

Winkler a régiók közti különbségeket is említette, amely miatt fontos, hogy minden területen legyenek fejlesztési elképzelések. Ki kell használni a strukturális és kohéziós alapok pályázati lehetőségeit — hangsúlyozta. Az EurOdyssee az Európai Régiók Közgyűlésének csereprogramja, melynek révén a 18 és 30 év közötti fiatal munkakeresők három-hét hónapos külföldi szakmai gyakorlaton vehetnek részt. Hunyad az első románai megye volt, amely csatlakozott a Közgyűléshez. Winkler Gyula is részt vett 1997-ben egy franciaországi továbbképzőn az EurOdyssee-programon keresztül. Csütörtökön a miniszter egy nagyszalontai lakossági fórumon mondotta, hogy Erdély több évtizedes alulfinanszírozását ellensúlyozni kell a jövő évi költségvetési tervezetben.

Drágul a földgáz

Október 1-jétől 3,7 százalékkal nő a lakosságnak szolgáltatott földgáz ára — jelentette be tegnap az Országos Energia-szabályozó Hatóság. Az intézkedést az importból származó földgáz drágulásával indokolják. A legutóbbi ármódosítás év elején történt, amikor a díjak átlag 3—5 százalékkal csökkentek, szintén az importárak miatt, ez pedig mintegy 2,5 százalékkal kisebb lakossági számlákat hozott. A hatóság szerint így összességében a lakossági gáz ára nem változik tavaly decemberhez képest. Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter a múlt hónapban közölte, hogy a gázárak tavalyhoz képest nem változnak, és az áramdíjak emelkedése sem haladja meg az inflációt. Szerinte a decemberi éves infláció várhatóan 4,5 százalékra csökken a tartós szárazság utáni augusztusi öt százalékról, jövőre pedig 3,8 százalékra mérséklődik.

Alig van géphulladék

Vonattal érkezett Brassóba tegnap, a mobilitás hetén Korodi Attila környezetvédelmi miniszter felmérni, hogy milyen stádiumban van az a Phare kísérleti projekt, amelyet elsőként Brassóban indítottak el, és amelynek célja, hogy tudatosítsa az elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát. A tárca egy hónapon keresztül szervez különböző figyelemfelkeltő, ismertető kampányokat, mert az emberek még mindig hajlamosak arra, hogy az elromlott televíziót, hűtőszekrényt megtartsák, öreg bútordarabként kezeljék, holott az ártalmatlannak tűnő elektromos és elektronikai hulladékok nehézfémeket, toxikus gázakat tartalmaznak, amelyek súlyosan veszélyeztetik egészségünket — közölte Korodi Attila. Romániának 2008-ra lakosonként négy kilogramm elektromos és elektronikai hulladékot kell összegyűjtenie, de jelenleg igen messze áll ettől: 217 központ létezik az országban, és ebből 182 működik. Az érvényben levő jogszabályok értelmében minden 20 000 főnél nagyobb lakosságú városban kötelesek ilyen gyűjtőközpontot létrehozni.

Felújítanák a borvízforrásokat

A fejlesztési minisztérium versenytárgyalást hirdet a Hargita és Kovászna megyei borvízforrások rehabilitálási munkálataira: új fürdőhelyiségek és külön pihenőpavilonok építésére, a források és környékük rendbetételére, a vízhálózat és a meglévő medencék, valamint a sétaösvények és utak felújítására, a világítás korszerűsítésére. A munkálatok összértéke 7,5 és 11 millió euró között mozog. Az ajánlatokat november 19-ig lehet benyújtani. A projektet Phare-alapokból és más uniós alapokból finanszírozzák.

Leépít az Erste Bank

2008 végéig 2400 fővel csökkenti a tavaly felvásárolt Román Kereskedelmi Bank alkalmazotti létszámát az osztrák Erste Bank, ami 23 százalékos karcsúsításnak felel meg. A legnagyobb romániai pénzintézetnél az idén június végén 10 600-an dolgoztak. Az átalakítás folyamatában az elbocsátandó dolgozóknak teljes támogatást ígértek. Egyúttal megerősítették az Erste-csoport céljait is: idén 25 százalékos emelkedéssel, a következő két évben húszszázalékos bővüléssel számolnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2007-09-22: Belföld - x:

Hírsaláta

ELŐRE. Idén a bérek 18—22 százalékkal emelkedtek, legtöbbet Bukarestben és a Bánságban. A térségben ez a fizetésemelési arány a legmagasabb. (HotNews)
EZ NEM AZ A CSIBI. Az győz, aki meggyőző — állítja Csibi Magor, a Liberális Párt EP-jelöltje. A 27 éves csíkszeredai politikus befutó helyen szerepel a liberálisok listáján. Lehet, hogy ő lesz az egyetlen erdélyi magyar az EP-ben, de nem pályázik magyar voksokra, inkább Verespatakkal foglalkozna. (Transindex)
2007-09-22: Közélet - Pásztori Tibor Endre:

Dombormű gróf Thököly Imrének Nagyenyeden

Nagyenyeden szeptember 25-én 12 órakor a Kő Pál prima primissima díjas szobrászművész által készített dombormű elhelyezésével főtiszteletű Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke ötletgazdaként emlékezésre és eszmélésre hívja az együttgondolkodókat.