Nyírfamankó-faragászat

2007. szeptember 27., csütörtök, Faluvilág
Gyakorta nevetünk, mint most is, a más nyomorúságán, mert a jó kedély gyógyír lehet, ha nem túl nagy a baj.

A csernátoni bútorfestő- és fafaragótábor férfikorba érkezett fiataljai nem csak fúrnak-faragnak és festenek, hanem játszanak is. Futballoznak is, ha nem is alcsúti szinten, de abban a szellemben. S aztán az egyik langaléta fiatalember nekifutamodott a fém kapufélfának, s lendületből elkapta a keresztkötést, s a kapu — nem lévén rögzítve — együtt repült véle. Szerencséjére volt annyi lélekjelenléte, hogy esés közben elengedte a kapufát, s az temette maga alá, mint ahogy ez hajdanában-danában a mi sepsiszentgyörgyi környezetünkben is megesett, ahol s amikor a fémkapu vasa a diák mellkasán döndült. Az akkori fiatalok valamilyen félkatonai gyakorlatra voltak berendelve az iskolába, s ott tartották, a hivatalos rekcumról ellógva, a rögzítetlen fémkapuval az edzést. (A túlbuzgó tanár-parancsnokuk a ,,katonai fegyelem megszegése" miatt még eljárással is fenyegetőzött.)

A csernátoni kapudöntés sikeresebb volt: a fiatalember valami ínszalagnyúlással megúszta, de térdig érő, járó gipszcsizmát azért kapott. Ezen eddig nincs semmi kacagnivaló, de azon már kórusban nevetünk, hogy a faragótáborban egy nyírfa dorongot kettéhasítva olyan mankót rögtönöztek neki, hogy ha ezzel Budapesten elindul, ott a vizitdíj mellé bevezetik a nyírfa mankós gyógytornát is, mert olcsóbb, mint egy kerekes szék.

Csak honnan annyi nyírfát a politikailag sérülteknek? (sylvester)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1289
szavazógép
2007-09-27: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Zsunkuly József virágai (Népművészet)

Évtizedénél is több, hogy az Oltfej vidékén, Bodokon és a környék falvaiban kopjafákra jellemző, díszítőelemekkel kombinált faragványok, hirdetőoszlopok, emlékkopják jelentek meg, melyeken nem lehetett látni a faragómester nevét.
2007-09-27: Közélet - Farkas Réka:

Lezárult a jelentkezés (EP-választások)

Tegnap lejárt az EP-választásokra való jelentkezés határideje. A Központi Választási Irodánál egyetlen független jelölt, Tőkés László és 12 párt, köztük az RMDSZ iktatta jelöltjeinek névsorát és a támogató kézjegyek listáit.