Belföldi hírek

2010. október 20., szerda, Belföld

Nagyszabású tüntetésre készülnek
A szakszervezeti szövetségek közös tüntetést szervezhetnek október 27-én, az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazásának napján Bukarestben.

Marius Petcu, a Frăţia szakszervezeti föderáció elnöke tegnap kijelentette: felkészíti tagságát az október 27-i nagygyűlésre. Petcu szerint az összes szakszervezeti vezető egyetértett elvileg, hogy a szavazás napján tartsanak nagygyűlést, de döntést még nem hoztak. Erről tárgyalnak majd a következő napokban esedékes találkozón. Liviu Apostoiu, az Alfa Kartell alelnöke azt nyilatkozta, hogy a nagygyűlésre 50 000 embert várnak, tiltakoznak majd a Victoriei téren, és átvonulnak a parlament elé. A szakszervezeti vezetők október 6-án döntöttek arról, hogy közösen szerveznek tiltakozást, és amennyiben követeléseikre nem kapnak választ, október 25. és 30. között nagyszabású megmozdulást szerveznek a fővárosban. Bogdan Hossu, az Alfa Kartell vezetője elmondta, hogy október 22. után elemzik megmozdulásaik hatását, és ha a kormány nem teljesíti követeléseiket, lezárhatják az európai utakat, és az alkalmazottak beszüntethetik a munkát.


Elbocsátások művelődési intézményektől
Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi tárcavezető tegnap Nagyszebenben bejelentette: a minisztérium hatáskörébe tartozó intézményekben 630 állást építenek le, az első alkalmazottakat valószínűleg decemberben bocsátják el. Mint a tárcavezető mondta, a kulturális intézmények átszervezésére vonatkozó kormányhatározat-tervezetet vagy ezen a héten vagy jövő héten terjesztik a kormány elé. Mint mondta, a leépítések többnyire a tárca alárendeltségébe tartozó múzeumokat, könyvtárakat, színházakat érintik. Előzőleg tanácskozott az intézményvezetőkkel, és megoldásokat kerestek arra, hogy azok tevékenysége ne kerüljön veszélybe. Kelemen szerint az elbocsátásokkal alig több, mint kétmillió lejt takarítanak meg, ez nem jelent óriási kiadáscsökkentést.


Novemberben döntenek a nyugdíjtörvényről
November elején tárgyalja újra a szenátus a nyugdíjtörvényt — erről tegnap döntött a felsőház vezetőtestülete. A házbizottság minden tagja egyetértett azzal, hogy az ütemtervet tartani kell, így a munkaügyi bizottság jelentésének október 26-ig kell elkészülnie. Mint ismeretes, Traian Băsescu államfő kérte a jogszabály újraelemzését, javasolva, hogy a nyugdíjkorhatárt a nők esetében 65 évről 63 évre csökkentsék.


Megszavazták a pótlékokat
A képviselőház tegnap 209 szavazattal 12 ellenében, 66 tartózkodás mellett elfogadta a 2010/1-es sürgősségi kormányrendeletet, amely az állami alkalmazottaknak adható pótlékokat szabályozza. A voks után Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter kijelentette: sikerült kijavítaniuk egy igazságtalan bérezési rendszert. Hozzáfűzte: a pénzügynél dolgozók nyugodtak lehetnek, főnökeik nem zsarolhatják őket. A honatyák elfogadták azt a módosító javaslatot is, mely szerint az alapfizetések kiszámításánál figyelembe veszik a 2009-ben kapott pótlékok átlagértékét, így növekedhet a közalkalmazottak bére.


Indítvány után választások?
Cezar Preda, a Demokrata Liberális Párt alelnöke tegnap az RFI Romániának azt nyilatkozta: ha az ellenzék bizalmatlansági indítványát megszavazza a parlament, előrehozott választásokat kell szervezni, nincs középút. ,,Nem tudom, mit gondol erről az államfő, de nem hiszem, hogy ismét felvállalna egy ilyen ügyet, ismét ránehezedne a felelősség, kezdődne megint a felfüggesztési procedúra. Ha a kormány megbukik, előrehozott választásokat kell szervezni" — vélekedett.


Külföldre is jut a romániai búzából
Románia idén több mint kétmillió tonna búzát, és hasonló mennyiségű kukoricát exportál tonnánkénti 180 és 240 euró közötti áron — nyilatkozta tegnap Valeriu Tabără mezőgazdasági miniszter. A szaktárca vezetőjének adatai alapján Románia több mint 360 millió euró értékben exportál kukoricát, és több mint 420 millió értékben búzát. "Idén gabonát exportálunk. Úgy gondolom, meghaladjuk a négymillió tonna exportált gabonamennyiséget a kétmillió tonna búzával és több mint kétmillió kukoricával. Jó a termés" — vélekedett Tabără, aki szerint nagy a kereslet a repce iránt is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2010-10-20: Belföld - :

Hírsaláta

NYAKIG A POLITIKÁBAN. Sorin Ovidiu Vântu és sok ellenzéki politikus telefonbeszélgetésének írott változatát hozta nyilvánosságra a bukaresti sajtó. A hatalom azt kívánta bizonyítani, hogy a médiaguru és tőzsdespekuláns hatalmas politikai befolyással rendelkezett és rendelkezik.
2010-10-20: Közélet - Farkas Réka:

Épülhet az ipari park Szépmezőn

Létrejön a szépmezői ipari park, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat sikeresen pályázott a Regionális Operatív Programban, és október végén az ígéret szerint itthon, a háromszéki megyeközpontban írják alá a szerződést Elena Udrea fejlesztési miniszterrel — nyilatkozta Antal Árpád polgármester.