Hírsaláta

2010. október 20., szerda, Belföld

NYAKIG A POLITIKÁBAN. Sorin Ovidiu Vântu és sok ellenzéki politikus telefonbeszélgetésének írott változatát hozta nyilvánosságra a bukaresti sajtó. A hatalom azt kívánta bizonyítani, hogy a médiaguru és tőzsdespekuláns hatalmas politikai befolyással rendelkezett és rendelkezik.

Mircea Geoanătól Relu Fenechiuig mindenki vele értékelte a 2009. évi elnökválasztások eredményeit, és vele beszélte meg politikai terveit. Vád ellene az is, hogy a Realitatea tévét — annak tulajdonosaként — propagandaeszközként használta, s azt erős kézzel irányította. Az átiratok Vântu épp folyamatban lévő pere kapcsán kerültek nyilvánosságra, a felvételeket az RHSZ készítette, de politikai elemzők szerint a vád megerősítésében semmiféle szerepük nincs, a cél az volt, hogy a nagyközönség előtt lejárassák azokat a politikusokat, akik a bizalmatlansági indítványt benyújtották. Az említett kiszivárogtatás kapcsán SOV, a sajtómágnás nem kevesebbet állít, mint azt, hogy az elnökválasztás utolsó éjszakáján Geoană nem csapdába sétált, hanem tudatosan hozzájárult Băsescu győzelméhez. SOV jelenleg súlyos szívpanaszai miatt kórházban fekszik. (Realitatea)
KÖSZÖNI, NEM KÉRI. Cristian Preda europarlamenti képviselő, akit Traian Băsescu a lehetséges elnökjelöltek között emlegetett, úgy nyilatkozott, hogy megtiszteltetés számára, de jelen pillanatban nincsenek ilyen természetű ambíciói. (Ziare.com)
LÁTHATATLAN KÜLÜGYMINISZTER. Teodor Ba­cons­chi külügyminiszter, az államfő másik jelöltje egy szót sem mondott nevének ilyetén emlegetése kapcsán. A Puterea című internetes újság ellenben számba veszi, mivel is érdemelhette ki a román külügyek szürke vezetője e megtisztelő jelölést, s jószerével csak azt látja, hogy Baconschi külügyminiszterként egyetlen vállalását sem tudta teljesíteni. Egyebek közt nem sikerült a román diplomáciának összehoznia, hogy Traian Băsescu találkozhassék Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnökkel.
DROGDÍLERT FOGOTT A RENDŐRSÉG. Az ismert brassói egyetemi tanár és íróember, Alexandru Muşina kétségbeesésében nyílt levéllel fordult Laura Codruţa Kövesi főügyészhez és Traian Igaş belügyminiszterhez, hogy 75 éves édesanyját megmentse a börtöntől. Az újsinkai, Fogaras környéki 75 éves asszony — régi szokás szerint — kertjében elültetett néhány kendermagot, hogy a felnövő kender szárára felfuttassa a paszulyt. Egy napon arra ébredt, hogy a helyi rendőrség közbenjárására megjelentek nála a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Főosztály nyomozói, és bűnügyi dossziét állítottak össze. A fokozottan veszélyes kábítószer termeléséért Romániában háromtól tizenöt évig terjedő szabadságvesztés jár, és bizonyos jogok elvesztése. Muşina professzor szerint hatósági túlkapásról van szó, és igazának védelmében Strasbourgig is hajlandó elmenni. (Antena3)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-10-20: Közélet - Fekete Réka:

Élni kell a lehetőséggel (Jegyzet)

Óvodától egyetemig decentralizációt ígér az új tanügyi törvénycsomag, amelynek legfontosabb eleme, hogy összhangot kíván teremteni az oktatás tartalmi és intézményszervezési vonatkozásai között.
2010-10-20: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Nagyszabású tüntetésre készülnek
A szakszervezeti szövetségek közös tüntetést szervezhetnek október 27-én, az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazásának napján Bukarestben.