Érvényesítik a SZÖN határozataitNemzeti ünnepet és hivatalos nyelvet Székelyföldnek

2010. október 21., csütörtök, Közélet

November elsejéig az MPP-s tanácstagok minden háromszéki helyi tanácsban beterjesztik azt a határozattervezetet, amely elfogadása esetén helyi hivatalos ünneppé válik március 15-e és a város, falu saját ünnepe — jelentette be Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke.

Így kívánnak érvényt szerezni az idén március 14-én megszervezett Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés (SZÖN) elfogadott határozatainak, és szeretnék, ha a helyi testületek nemcsak Három­széken, de a Székelyföldön mindenütt megtennék ezt a lépést. Arról is döntöttek, hogy kérik, az Európa Tanács (ET) küldjön jelentéstevőt, aki felméri a székelyföldi helyzetet, értékeli, mennyire jogos az itt élő magyarság autonómiakövetelése. Érvényt kívánnak szerezni a SZÖN harmadik határozatának, amely a magyar nyelv székelyföldi hivatalossá tételére vonatkozik, ehhez azonban parlamenti döntésre lenne szükség. Az RMDSZ-es képviselőket kérik meg, terjesszék be az erre vonatkozó törvénytervezetet, ha elutasít­ják, akkor szintén az ET-hez fordulnak, a testület ugyan­is egymillió aláírás összegyűjtése esetén hajlandó hatá­rozatot elfogadni egy-egy üggyel kapcsolatosan.
Az MPP addig is kéri a székelyföldi polgármestereket, önkormányzatokat, használják a magyar nyelvet, a határozatokat, nyomtatványokat anyanyelvükön is készítsék el, hisz erre a törvény is lehetőséget biztosít, amivel, sajnos, nagyon sokan nem élnek — mondta Kulcsár Terza József.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-10-21: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Huncut a parlament

Tévedtünk, hibáztunk, zengte a demokrata liberális kórus tegnap egész nap. A kormánypárt frakcióvezetőjének mosolya lefagyott, erejéből csak az önbírálatra futotta.
2010-10-21: Belföld - :

Hírsaláta

MAGYARORSZÁG NYELVÉN BESZÉLT. Traian Băsescu román államfő csárdást táncolt a magyar állampolgársági törvényre — írta a Jurnalul Naţional Schmitt Pál magyar köztársasági elnök bukaresti látogatásával kapcsolatban. Különben a Schmitt-látogatásnak alig volt román sajtóvisszhangja.