Hírsaláta

2010. október 21., csütörtök, Belföld

MAGYARORSZÁG NYELVÉN BESZÉLT. Traian Băsescu román államfő csárdást táncolt a magyar állampolgársági törvényre — írta a Jurnalul Naţional Schmitt Pál magyar köztársasági elnök bukaresti látogatásával kapcsolatban. Különben a Schmitt-látogatásnak alig volt román sajtóvisszhangja.

MÁSKÉPP. Változott a magyar politikusok határon túli politikája — írja a Krónika — eddig, akik Bukarestbe utaztak, ellátogattak az RMDSZ-székházba is. Schmitt Pál ellenben a szövetség képviselőit is a marosvásárhelyi Kultúrpalotába hívta megbeszélésre, akár a polgári párt, az EMNT és az SZNT vezetőit.
EGYRE SZEGÉNYEBBEN. Az idén sokkal több egyetemi hallgató nyújtott be kérvényt szociális ösztöndíjra a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatán. Ezt az ösztöndíjat rászorultság alapján adják, de bizonyos tanulmányi feltételeket is teljesíteni kell. Vannak karok, ahol a tavalyhoz képest megduplázódott a szociális ösztöndíjat igénylők száma. A magyar diákok átlagban nincsenek rosszabb anyagi helyzetben, mint a román tagozatosok. A tandíjfizetők nem jogosultak ösztöndíjra, de az egyes karok, amennyiben szembesülnek olyan tandíjas diák helyzetével, aki erre rászorulna, saját keretükből adhatnak segélyt, egyfajta ösztöndíjat — ismertette Magyari Tivadar rektorhelyettes. (Paprika Rádió)
ISMÉT LÁZADT A PÉNZÜGY. Kedden mintegy hétórás tárgyalás után a szakszervezetek bejelentették, hogy az egyeztetéseket felfüggesztették, mivel az alkalmazottaknak mind­össze 66 százaléka kapna ösztönző bérpótlékot augusztusra és szeptemberre — állítja az érdekvédelem. Átlagban 1,6-os kulcsszámban állapodtak meg a bérpótlék kiszámításánál, de némely megyékben ennél jóval alacsonyabb, Háromszéken például nem éri el 0,5 százalékot. (Realitatea)
HÜLYE VOLTAM. Vasile Marica, a Sed Lex szakszervezet elnöke úgy érzi, a múlt heti tárgyalások során átverte a pénzügyminiszter és az adóhivatal elnöke, hülye volt — vallja be, s lemond szakszervezet-vezetői mandátumáról. (Ziare.com)
DRÁGA UTAZÁS. Emil Boc, aki szeptember végén részt vett az ENSZ New York-i közgyűlésén, félmillió dollárt költött a kiszállásra. Harmincöt személyes kísérettel utazott, luxusszállodában laktak, és bőséges kiszállási pénzzel látták el magukat. (Antena3)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 960
szavazógép
2010-10-21: Közélet - Farkas Réka:

Nemzeti ünnepet és hivatalos nyelvet Székelyföldnek (Érvényesítik a SZÖN határozatait)

November elsejéig az MPP-s tanácstagok minden háromszéki helyi tanácsban beterjesztik azt a határozattervezetet, amely elfogadása esetén helyi hivatalos ünneppé válik március 15-e és a város, falu saját ünnepe — jelentette be Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke.
2010-10-21: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Felszabadítanák az állásokat
A kormány úgy döntött, kérni fogja a Nemzetközi Va­lutaalap küldöttségét, engedélyezze az állások felszabadítását az egészségügyben és az oktatásban. Szeretnék elérni továbbá, hogy más olyan ágazatokban is alkalmazhassanak munkaerőt, ahol erre szükség van.