Kifogásolja az átvilágítás következtetéseit az MPPA kórházigazgató leváltását követelik

2010. október 21., csütörtök, Közélet

A megyei kórház menedzserének azonnali leváltását kéri a Magyar Polgári Párt nevében Nagy András megyei tanácstag. Elmondta, a múlt héten bemutatott átvilágítási dokumentum hivatalos következtetései derűlátóak, pedig a benne szereplő számok katasztrofális helyzetet tükröznek.

,,Nagyon súlyos a megyei kórház helyzete, veszélyben további működése" — véli a politikus, aki a megyei gyógyszerészkamara elnöke is. Érthetetlennek találja, hogy az átvilágítási dokumentumban szereplő adatok dacára a következtetés ,,figyelemre méltó" menedzseri tevékenységről ír. Három éve folyamatosan csökken az ágyszám, nőnek a költségek, a betegek kórházban tartózkodásának időtartama emelkedik, ami jelzi ,,nem megfelelőek a gyógyítási módszerek. Gyógyszerre feleannyit költenek, mint korábban, hogy fedezni tudják a személyzeti költségeket és megkérdőjelezhető az is, hogy az alkalmazottak alig 13 százaléka orvos, és — bár pontos adat nem szerepel — igen nagy az adminisztratív személyzet. Kifogásolhatónak találják, hogy 2010-ben, a gazdasági válság idején, amikor megnyirbálták az alkalmazottak béreit, a megyei kórház 40 000 lejt költött belső megfigyelőrendszere kiépítésére, nem ismeri, nem használja a kiadások átcsoportosításának módszerét, és meg sem próbált más intézményekben tájékozódni, pedig a környéken is van néhány jól működő kórház, például a kézdivásárhelyi és a székelyudvarhelyi" — fejtette ki Nagy András.
Az MPP úgy véli, hogy az RMDSZ olyan bizottságot állított fel, ,,amely kedvező színben tünteti fel a negatív eredményeket". Kulcsár Terza József megyei MPP-elnök szerint az RMDSZ politikai játéka sodorta ebbe a helyzetbe a kórházat, és egyértelműen látszik most is, nincs elképzelésük az intézmény jövőjéről, csak az épület felújításának befejezésére figyelnek. Elutasították, hogy az MPP képviselője is jelen legyen a vezetőtanácsban, de azt szeretnék, hogy a ,,balhét közösen vigyék el" — hangoztatta az elnök. Az MPP szerint a jelenlegi helyzet igazolja, nem szabad a december közepén megrendezendő versenyvizsgára várni a kórház vezetőségének cseréjével, Török Zsuzsanna igazgató-menedzsert azonnal meneszteni kell.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-10-21: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Felszabadítanák az állásokat
A kormány úgy döntött, kérni fogja a Nemzetközi Va­lutaalap küldöttségét, engedélyezze az állások felszabadítását az egészségügyben és az oktatásban. Szeretnék elérni továbbá, hogy más olyan ágazatokban is alkalmazhassanak munkaerőt, ahol erre szükség van.
2010-10-21: Közélet - Iochom István:

Alternatív fűtéstervek Kézdivásárhelyen

A Környezetvédelmi Alap által az alternatív fűtési rendszerek finanszírozására meghirdetett Zöld Ház-program első kiírására a székelyföldi önkormányzatok közül Kézdivásárhely az egyetlen sikeres pályázó.