Belföldi hírek

2010. október 21., csütörtök, Belföld

Felszabadítanák az állásokat
A kormány úgy döntött, kérni fogja a Nemzetközi Va­lutaalap küldöttségét, engedélyezze az állások felszabadítását az egészségügyben és az oktatásban. Szeretnék elérni továbbá, hogy más olyan ágazatokban is alkalmazhassanak munkaerőt, ahol erre szükség van.

Várhat a fiatal vállalkozók támogatása
Egyelőre nem fogadta el a kormány a fiatal vállalkozók támogatásáról szóló rendeletet. A Világbank ugyanis arra kérte a kormányt, inkább hosszabb ideig bocsássa közvitára a jogszabálytervezeteket, mintsem hogy utólag állandóan módosítsák azokat. A tervezet értelmében akár 10 000 euróig terjedő vissza nem térítendő állami támogatásban részesülnének azok a 35 év alatti fiatalok, akik vállalkozást indítanának.


Bevennék az RMDSZ-t
Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke tegnap kijelentette: a bizalmatlansági indítvány sikeréhez elengedhetetlenül fontosak az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások, és ilyen körülmények között nem látja semmilyen akadályát annak, hogy a szövetség a Szociáldemokrata Párttal és a Nemzeti Liberális Párttal együtt kormányra kerüljön. A liberális pártelnök elmondta: a szociáldemokratákkal közösen egyenként keresik fel a honatyákat, hogy rávegyék őket a bizalmatlansági indítvány megszavazására. ,,Következetes maradok, az indítvány legnagyobb esélyét az RMDSZ-szel és a kisebbségek csoportjával folytatott minél mélyebb és komolyabb beszélgetések jelenthetik" — vélekedett.


Liberális jelöltek a válságkormány élére
A liberálisok Klaus Johannist, Stere Farmachét vagy Mariana Gheorghét javasolnák a miniszterelnöki tisztségre, ha elfogadják az ellenzék bizalmatlansági indítványát, és elkezdődnének a válságkormány alakításáról szóló tárgyalások. A kisebbik ellenzéki alakulat csak független miniszterelnökkel tudja elképzelni a leendő válságkabinetet. Klaus Johannis Nagyszeben polgármestere, Stere Farmache a Bukaresti Értéktőzsde elnöke, Mariana Gheorghe pedig a Petrom ügyvezető igazgatója. Más nevek is felmerültek a liberális alakulat ügyvezető elnökségének tegnapi ülésén, például a Daniel Dăianué, végül ezt a javaslatot elvetették, mivel az alakulattal szemben tanúsított független magatartása és a Traian Băsescu államfővel való együttműködése miatt őt kizárták a pártból.


A nyugdíjtörvény egészében módosítható
A szenátus jogi bizottsága tegnap úgy döntött, az egységes nyugdíjtörvényt több szempontból is felülvizsgálhatják, nem csak a Traian Băsescu államfő kérésében szereplő vonatkozásában. Mint ismeretes, az államfő a jogszabály azon cikkelyének újraelemzését kérte, amely a nyugdíjkorhatárra ügyben. Javasolta, hogy a jogszabályban szereplő 65 év helyett 63 évre csökkentsék a nyugdíjkorhatárt a nők esetében. A jogi bizottság javaslata szerint azonban más módosításokat is eszközölhetnek a honatyák. Az ütemterv szerint a törvény valószínűleg november elején kerül a plénum elé.


Bankadó helyett hitellehetőséget
A szenátus vezetőségének kezdeményezésére tegnap délután találkozót szerveztek a fogyasztói hitelekkel kapcsolatos 50-es sürgősségi kormányrendelet kapcsán, megoldást próbáltak keresni arra, hogy a bankok közelebb kerüljenek a hiteligénylőkhöz. Az RMDSZ részéről Gyerkó László, a szenátus gazdasági bizottságának tagja vett részt a beszélgetésen, aki hozzászólásában kifejtette, nem is olyan régen a kormány is elemezte annak lehetőségét, hogy többletadót vessen ki a bankrendszerre, így követve a magyar példát. ,,A kormány nem tette meg ezt, mert úgy értékelte, hogy fontos átláthatóbbá tenni a román bankrendszert, és beindítani ez által a hitelezést" — fejtette ki.


Módosulhat az oktatási törvény
Valószínűleg a hét végén, de szükség esetén akár kedden is összeül a kormány, hogy elemezze az oktatási törvényhez benyújtott módosító javaslatokat. A jogszabályt felelősségvállalás révén kívánja elfogadni a kabinet, s az eljárás részeként a módosító javaslatokról a kabinetnek kell döntenie. A végső változatért a parlament előtt október 28-án vállal felelősséget a kormány.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-10-21: Belföld - :

Hírsaláta

MAGYARORSZÁG NYELVÉN BESZÉLT. Traian Băsescu román államfő csárdást táncolt a magyar állampolgársági törvényre — írta a Jurnalul Naţional Schmitt Pál magyar köztársasági elnök bukaresti látogatásával kapcsolatban. Különben a Schmitt-látogatásnak alig volt román sajtóvisszhangja.
2010-10-21: Közélet - Farkas Réka:

A kórházigazgató leváltását követelik (Kifogásolja az átvilágítás következtetéseit az MPP)

A megyei kórház menedzserének azonnali leváltását kéri a Magyar Polgári Párt nevében Nagy András megyei tanácstag. Elmondta, a múlt héten bemutatott átvilágítási dokumentum hivatalos következtetései derűlátóak, pedig a benne szereplő számok katasztrofális helyzetet tükröznek.