Hírsaláta

2010. október 22., péntek, Belföld

MARKÓ KIÁBRÁNDULT A POLITIKÁBÓL. Markó Béla RMDSZ-elnök azt nyilatkozta az Evenimentul zileinek, hogy még gondolkodik, jelölteti-e magát újabb mandátumra a szövetség élén. Egyrészt 18 esztendeje már, hogy betölti az elnöki tisztséget, másrészt kiábrándult a politikából. Tehát még gondolkodik.

BIZALMAT VÁSÁROL A KORMÁNY. A bizalmatlansági indítvány benyújtása előtt a kormány 18 millió eurót utalt át a demokrata liberális, illetve RMDSZ-es vezetésű megyékbe. A legnagyobb összeg — mintegy egymillió lej — Traian Igaş belügyminiszter volt iskolájának, az Arad megyei Pécska Gheorghe Lazăr Iskolacsoportjának megy. Második helyen a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum áll, ez az intézmény 600 000 lejt kap. 550 000 lejt utalnak a szintén Ady Endre nevét viselő kalotaszentkirályi általános iskolának. Az intézmény épületét ebből az összegből konyhával és étkezővel fogják ellátni, illetve befejezik az elkezdett emeleti építkezést. Elena Udrea turisztikai és regionális fejlesztési miniszter volt középiskolájának, a buzăui Bogdan Petriceicu Haşdeu Kollégiumnak 200 000 lejt szántak. (Gândul)
KÖZVESZÉLYES MARADT A SAJTÓ. Kedden a Legfelsőbb Védelmi Tanács által összeállított védelmi stratégiát vitatta meg a parlament szakbizottsága. Annak ellenére, hogy a többség a bekezdés törlése mellett foglalt állást, nem volt meg a szükséges 50 százalék +1 szavazat. A liberálisok később nyilatkozatot adtak ki, amelyben leszögezték, hogy a párt a sajtóra vonatkozó kitétel törlését szorgalmazza, de elutasították, ennek ellenére továbbra is kiáll az említett rész törlése mellett, ugyanis az a szabad és demokratikus társadalom egyik alappillérét, a sajtószabadságot veszélyezteti. A Legfelsőbb Védelmi Tanács nemzetbiztonsági stratégiájának a sajtóra vonatkozó bekezdése — miszerint Romániára veszélyt jelentenek ,,az egyes állami intézmények lejáratását szolgáló, az intézmények tevékenységéről hamis információkat terjesztő, politikai megrendelésre készült médiahadjáratok" — megjelenése óta heves viták tárgyát képezi. (Mediafax)
A BOC-FÉLE NAGY CSEL. Nem szavaznak, de a teremben maradnak a kormánypárt tagjai a bizalmatlansági indítvány vitáján. A Gândul szerint a miniszterelnök így próbál biztosítékot szerezni, hogy a pártjából senki nem fog a kormány bukására szavazni. Különben a szocdemeknek és a liberálisoknak még 15 szavazatra lenne szükségük, hogy megbuktassák a kormányt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-10-22: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Iható a víz az iszappal elöntött falvakban
Biztonságos az ivóvíz jelenleg a mérgező iszappal elöntött magyar falvakban, de megfigyelését folytatni kell ― csakúgy, mint a levegőét, a talajét és az élelmiszerekét az esetleges nehézfém-szennyezettség miatt ― közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
2010-10-22: Közélet - Bokor Gábor:

Csökkentették a telek árát

Héteurós négyzetméterenkénti áron ajánlotta megvételre Kovászna város tanácsa a Testvériség Szakszervezetnek azt a kéthektáros területet, melyen az érdekvédelmi szervezet már évtizedekkel ezelőtt kezelőközpont építését kezdte el.