1956 a méltóság diadala

2010. október 23., szombat, Közélet

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint 1956 a méltóság diadala volt, magunkra találás, a közösség megélésének pillanata.

Az államfő tegnap a Parlamentben az 1956-os kitüntetések átnyújtása előtt arról is beszélt: a díjak értelme, hogy példaként állítsuk az ország nyilvánossága elé azokat, akik ma is a méltóságot képviselik a világban. Schmitt szerint minden év minden októberében fontos, hogy ,,közéleti gondolatainkat, eredményeinket, kitűzött feladatainkat mintegy átmossuk a forradalom tisztaságán". Az ünnepség forgatókönyvének megfelelően az 1956. október 22-i nagygyűlésre emlékező rendezvény zajlott tegnap délután a Műegyetemen, ahonnan ünnepi fáklyás menet indult a Bem térre, az eseményt szervező Rákóczi Szövetség közlése szerint itt csatlakozott hozzájuk Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A Bem tértől az ottani ünnepség után a felvonulók egy részét Csepel teherautók szállították a Parlament előtti Kossuth térre, ahol este hét órakor Kövér László fellobbantotta a forradalom lángját.

Erdélyi kitüntetettek
A Magyar Köztársaság elnöke ― a miniszterelnök előterjesztésére ― nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adományozta a Gyulafehérvári Székesegyház és más nagy értékű egyházi műemlékek restaurálásában, az erdélyi magyar és más nemzetiségű katolikusság, a magyar nemzeti közösség megtartásában, annak fáradhatatlan szolgálatában és erősítésében, a hitélet elmélyítésében szerzett kimagasló érdemeiért Jakubinyi György Miklósnak, a Római Katolikus Egyház, Gyulafehérvári Fő­egy­házmegye érsekének, valamint a Magyar Köztársasági Érdem­rend Középkeresztje kitüntetést a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozásáért, a gyermekek és a fiatalok védelme érdekében végzett példaértékű keresztényi közösségszervező, nevelő, humanitárius tevékenysége elismeréseként Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapít­vány alapítójának, és az egyetemes magyar kultúra és a magyar nyelv ápolása és kutatása érdekében végzett példaértékű tudományos, oktatói, kutatói és iskolateremtő munkássága elismeréseként Péntek Jánosnak, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának, a Babeş―Bolyai Tudományegyetem professzorának, a Szabó T. Attila Nyelvtudományi Intézet szakmai igazgatójának, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnökének.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 955
szavazógép
2010-10-23: Közélet - Iochom István:

Beálltak az ernyő alá

A Kézdiszéki Önkormányzati Tanács csütörtök esti, berecki ülésén jelezte két független polgármester belépési szándékát az RMDSZ-be.
2010-10-23: Belföld - :

Hírsaláta

VIRÁGZIK A CIGARETTACSEMPÉSZET. A júliusi 21,3 százalékról szeptemberben 24,4 százalékra nőtt a csempészett cigaretta piaci részesedése Romániában — derül ki a Novel Research piackutató tanulmányából. Adrian Popa, a BAT dél-kelet-európai részlegének képviselője szerint a cigarettacsempészet mintegy 180 millió eurós veszteséget okoz az állami költségvetésnek a jövedéki adó és az áfa befizetésének elmaradása miatt.