Hírsaláta

2010. október 23., szombat, Belföld

VIRÁGZIK A CIGARETTACSEMPÉSZET. A júliusi 21,3 százalékról szeptemberben 24,4 százalékra nőtt a csempészett cigaretta piaci részesedése Romániában — derül ki a Novel Research piackutató tanulmányából. Adrian Popa, a BAT dél-kelet-európai részlegének képviselője szerint a cigarettacsempészet mintegy 180 millió eurós veszteséget okoz az állami költségvetésnek a jövedéki adó és az áfa befizetésének elmaradása miatt.

A csempészett cigaretta dobozonkénti átlagára 7,8 lej, ez 3,1 lejjel kevesebb, mint a törvényesen forgalmazott cigaretta ára. A romániai piacra illegálisan behozott cigaretta 77 százaléka Moldovából, Ukrajnából és Szerbiából származik. (Krónika)
MÉG SZOROSABBRA HÚZZÁK A NADRÁG­SZÍJUN­KAT. A költségvetés-tervezet adatai szerint jövőben a kormány jelentősen csökkenti a helyi költségvetéseknek az áfából visszaosztott összegét, felére csökkenti a beruházásokra és sportbázisokra szánt tételeket, csökkenti a tanügyiek béralapját és a szociális segélyeket, 50 százalékkal kevesebb hitelt nyújtanak munkahelyteremtésre, és jóval kevesebb jut majd távfűtés-támogatásra. (Ziarul financiar)
DRÁMAI A TANÜGY HELYZETE. Fogy mind a tanulók, mind a pedagógusok száma Románia iskoláiban, s az oktatási eredmények is egyre gyengébbek. E szomorú helyzetet ismerteti a tanügyminisztérium a hazai oktatásügy helyzetéről készült jelentésben. Egyharmaddal esett vissza az elmúlt nyolc esztendőben az általános iskolai tanulók száma, az elemi iskolákban is húsz százalékkal kevesebb a gyermek. Hasonló a helyzet az egyetemeken, főiskolákon, a 2009—2010-es tanévet százezerrel kevesebb diák kezdte el. A magánegyetemek tanulói létszáma 22 százalékkal csökkent. Magas az iskolaelhagyás mértéke. A gyermekek 19 százaléka nem fejezi be tanulmányait. Nemzetközi felmérések kimutatták, hogy az oktatás színvonala is jóval az európai átlag alatt marad. A tanulási kedvet az is csökkenti, hogy az egyetemi végzettséggel rendelkezők fele munkanélküli. (Gândul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 960
szavazógép
2010-10-23: Közélet - :

1956 a méltóság diadala

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint 1956 a méltóság diadala volt, magunkra találás, a közösség megélésének pillanata.
2010-10-23: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Băsescu elemzi az áfacsökkentést
Elemezni fogja Traian Băsescu államfő azokat a parlament által már elfogadott, az alapélelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentéséről és a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentességéről szóló törvényeket.