A múlt hétTévedések vígjátéka

2010. október 26., kedd, Közélet

Úgy tűnik, hogy mifelénk csak tévedésből szavaznak meg olyan törvényeket, amelyek jók az állampolgároknak.

Miként múlt héten történt a parlament alsóházában, amikor az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentéséről és a kétezer lej alatti nyugdíjak adómentességéről döntöttek. Utólag derült ki, hogy ez a jó döntés rossz volt. Illetve tévedésből, véletlenül, figyelmetlenségből, kommunikációs hiba miatt történt az igenlő szavazat.
Az történt, hogy a demokrata-liberálisok alsóházi frakcióvezetője felemelte ujját, és így az ellenzékkel együtt a kormánypárt is megszavazta a javaslatokat. Ilyen egyszerű ez, kérem! Én nem láttam, melyik ujját mutatta fel: a mutatót vagy a középsőt. Esetleg a hüvelykujjával fel vagy lefelé mutatott, netán a hüvelykujját a mutató- és a középső ujja között mutatta be. Tény, hogy mindenki értett az egyezményes jelből, és szavazott. De uraim, ha ilyen könnyen megy ez a szavazásosdi, akkor alig néhány parlamenti képviselőt kell megnyerni az autonómia ügyének. Nagy pénzzel és egy kis korrupcióval meg lehet oldani. És magas körökben ezekből nincs hiány, s büntetés sem jár érte. Egyszerűen elő kell terjeszteni, és egy vagy két mutogatós embert kell beszervezni, meggyőzni arról, hogy mikor a többiek nézik, hogyan kell szavazni, akkor emeljék fel az ujjukat. És akkor mindenki az autonómiára szavaz. Utána mondhatja az ujjemelő, ő tulajdonképpen csak éppen azt mutatta a mellette ülő miniszternek, hogy piszkos a plafon, és jövőre újra kellene festeni...
De térjünk vissza a most elfogadott két javaslatra. A ,,tévedés" észrevétele után következett a magyarázkodás, bocsánatkérés, sajnálkozás. Bár akadt olyan kormánypárti, aki azt mondta: készakarva szavazta meg a törvényt, nem véletlenül. Máté András, az RMDSZ frakcióvezetője azt mondta, ők tudatosan szavazták meg a törvényt. Azért szavaztak nyugodt lelkiismerettel, mert fél szemmel nézték a pénzügyminisztert, és ő is ugyanúgy szavazott. Tévedni emberi dolog. Én is tévedtem, amikor azt hittem, hogy a honatyák nagyjából ismerik a költségvetés helyzetét. De — ezek szerint — nem!
Sebaj, van lehetőség javítani, több is. Először is az, ha az elnök nem írja alá a törvényeket, és visszaküldi a parlamentbe. Mikor megkérdezték tőle, mit tesz, azt mondta, hogy még nem látta a törvényt, csak a tévéből értesült a parlamenti szavazásról. Látszik, hogy ő is csak egy egyszerű halandó, akárcsak mi. És nem dolgozik be neki a Román Hírszerző Szolgálat, ahogy ezt rebesgetik. Sőt, sokszor kénytelen — mint most is — a mogulok által uralt médiából értesülni a parlamentben történtekről.
A másik megoldáson már dolgoznak a honatyák. Két új jogszabályt dolgoznak ki a most elfogadott törvény ellensúlyozására.
Csak nehogy túlbuzgóságukban azt terjesszék elő, hogy minden nyugdíjat megadóznak, és ismét emelik az áfáját mindennek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2010-10-26: Közélet - :

Az igazságszolgáltatás kis reformja

Traian Băsescu államelnök tegnap kihirdette az igazságszolgáltatás ,,kis reformjának" jogszabályát, amely felgyorsítja a perek lezárásának folyamatát.
2010-10-26: Belföld - :

Hírsaláta

MAJD EMELNÉK A PEDAGÓGUSBÉREKET. A kormány képviselői új bérezési rácsot javasoltak a tanügynek, ám ezt csak 2013-tól vezetnék be. A szakszervezetek elutasítják az elképzelést, azt követelik, az emelés lépjen életbe 2011-től.