Hírsaláta

2010. október 26., kedd, Belföld

MAJD EMELNÉK A PEDAGÓGUSBÉREKET. A kormány képviselői új bérezési rácsot javasoltak a tanügynek, ám ezt csak 2013-tól vezetnék be. A szakszervezetek elutasítják az elképzelést, azt követelik, az emelés lépjen életbe 2011-től.

,,Kollégáinknak ma kell enniük, és nem 2013-ban, ma kell részleteket törleszteniük, nem 2013-ban, és ma kell a közköltséget is kifizetniük, nem két év múlva" — fejtette ki Gheorghe Isvoranu, a Spiru Haret Szövetség elnöke. Ion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szak­szer­vezetek első alelnöke azt nyilatkozta, csak abban az esetben fogadhatják el, hogy 2013-tól nőjenek a szorzók, ha a kormány 2011. január elsejétől 700 lejre emeli a minimálbért, az egységes bérezési törvény alapegységét. (Realitatea)
HOGYAN NE VEZESSÜNK EGY ORSZÁGOT. Működésképtelennek nevezi a romániai politikát és az elhamarkodva összeállított törvényeket a The Economist vezető brit gazdasági-politikai lap. Mint írják, a demokrata-liberális honatyák véletlen szavazása az élelmiszerek áfacsökkentéséről tipikus példája a működésképtelen politikának. A The Economist internetes oldalán áprilisi tréfának nevezi a tévedésből elkövetett szavazást a Hogyan ne vezessünk egy országot című blogban. (Marosvásárhelyi Rádió)
LAPOS BUKSZA, ÜRES ÜZLETEK. Amitől a bérmegvonások és tömeges elbocsátások kezdetén óva intették a politikai vezetőket, bekövetkezett — idén a romániai lakosság közel hatvan százaléka sokkal kevesebbet vásárolt, mint tavaly. A felmérést a Daedalus Group végezte. A vásárlói kosár tekintetében igen szomorú év az idei. Miközben tavaly még a lakosság 42,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet vásárol, mint 2008-ban, a válságot megelőző évben, idén már hatvan százalék mondja azt, hogy még a tavalyi szintnél is kevesebbet enged meg magának. Azonban bizonyos termékek megvásárlása még mindig prioritás, ilyen például a víz, a gyógyszer, az édességek, valamint a kávé. (Krónika)
KEVÉS TISZTÍTÓSZER ÉS FOGKRÉM FOGY. A Milos Ryba, a Planet Retail londoni székhelyű szaktanácsadói cég vezető elemzője szerint a tisztítószerek és kozmetikumok romániai piaca az elmúlt évben ötvenmillió eurót veszített. Tény, hogy a romániai háztartások ötven százalékában nem használnak dezodort. Fölöttébb alacsony a fogkrémfogyasztás is: miközben uniós szinten az egy lakosra eső évi fogkrémfogyasztás 750 milliliter, addig Romániában mindössze 90. (Krónika)
ÚJABB TEHERTÉTELT SÜTÖTTEK KI. Autópályadíj bevezetését fontolgatja a kormány, az útmatricadíjjal párhuzamosan vezetnék be, mert állításuk szerint a költségvetési pénz és a Romániai Országos Autópálya- és Országúttársaság bevételei nem elegendőek az EU-s finanszírozásból épülő autópályák karbantartására. Romániában jelenleg 320 kilométer autópálya van, és a következő időszakban a Közlekedési Ágazati Operatív Program segítségével újabb 373 kilométer társfinanszírozását tervezik a Nagylak—Arad, Arad—Temesvár, Temesvár—Lugos, Lugos—Déva, Szászváros—Szeben, Cernavodă—Konstanca szakaszon, valamint a konstancai terelőútnál. (www.nyugatjelen.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-10-26: Közélet - Kuti János:

Tévedések vígjátéka (A múlt hét)

Úgy tűnik, hogy mifelénk csak tévedésből szavaznak meg olyan törvényeket, amelyek jók az állampolgároknak.
2010-10-26: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Kizárják a hiányzó liberálisokat
Crin Antonescu, az NLP elnöke tegnap az alakulat politikai bizottságának ülése után elmondta: az összes liberális parlamenti képviselő jelen lesz a bizalmatlansági indítvány vitáján, és megszavazzák azt nyíltan, hogy lássa a sajtó és a közvélemény. Kizárhatják a pártból, aki másként jár el.