Belföldi hírek

2010. október 26., kedd, Belföld

Kizárják a hiányzó liberálisokat
Crin Antonescu, az NLP elnöke tegnap az alakulat politikai bizottságának ülése után elmondta: az összes liberális parlamenti képviselő jelen lesz a bizalmatlansági indítvány vitáján, és megszavazzák azt nyíltan, hogy lássa a sajtó és a közvélemény. Kizárhatják a pártból, aki másként jár el.

,,Minden liberális parlamenti képviselő jelen lesz a vitákon, és megszavazza a bizalmatlansági indítványt" — mondta Antonescu, majd hozzáfűzte: kizárhatják a pártból azt, aki másként cselekszik. Mint mondta, minden liberális honatya szavazatára számít, és nagyon reménykedik abban, hogy a Szociáldemokrata Párt minden parlamenti képviselője is hasonlóan cselekszik majd. Nem kételkedik abban, hogy a Konzervatív Párt honatyái is megszavazzák az indítványt. v Antonescu azt is kifejtette, az SZDP ,,kicsit korán" nyilatkozott arról, hogy az RMDSZ megőrizhetné helyeit az eljövendő válságkormányban, véleménye szerint az SZDP-nek, az NLP-nek és a konzervatívoknak még tárgyalniuk kellene a szövetséggel erről a kérdésről.


Băsescu fényképét égették nyugdíjas tisztek

Traian Băsescu államfő fényképét égették el tegnap a bukaresti elnöki hivatal előtt tartalékos és nyugdíjas katonatisztek, akik a nyugdíjak újraszámolása, vagyis csökkenése miatt tiltakoztak. Az ország több városában is utcára vonultak a hadseregből leszerelt katonák, akik a kormánybiztosi hivatalok előtt álltak sztrájkőrséget. Bukarestben több mint ezren gyűltek össze az elnöki hivatal közelében, ahol a tiltakozók egyebek között Băsescut ábrázoló plakátok elégetésével fejezték ki elégedetlenségüket. A nyugállományba vonult katonák legfőbb követelése az, hogy a parlament módosítsa az új nyugdíjtörvényt. A tartalékos és nyugdíjas katonák szakszervezetének tagjai azt kiabálták: ,,gyere ki, ocsmány kutya", a Cotroceni-palota melletti szomszédos telken jelképes sírt ástak, és elhelyezték a jelenlegi rendszernek szánt halotti koszorút. A tüntetők a kiásott gödörbe dobálták a tiltakozó táblák egy részét, és meggyújtoták ezeket. Ugyanide dobtak egy órát is, amelyen azt írta: ,,Traian Băsescu államelnök ajándéka, Afganisztán, 2006." Gabriel Oprea honvédelmi miniszter ugyanakkor kijelentette, az újraszámolás során a 3000 lej alatti nyugdíjak értéke nem csökken.


Tanulmány az erdélyi magyar oktatásról
Az erdélyi magyar felsőoktatás hátterét feltáró gazdasági, munkaerő-piaci, valamint közép- és felsőoktatási elemzéseket tartalmazó tanulmánykötetet mutattak be tegnap Bu­dapesten. A cél egységes erdélyi magyar felsőoktatási stratégia megalkotása 2011-ben. A szakemberek feltérképezték a romániai magyar közép- és felsőfokú oktatást a gazdasági és társadalmi sajátosságok tükrében, s azt látták, hogy igen átgondolt összehangolásra van szükség. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudo­mány­egyetem csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Kara által készített, 255 oldalas tanulmány többek között kitér arra, hogy a felsőoktatási kínálatnak, ezen belül az erdélyi magyar felsőoktatásnak legalább három követelmény keresztmetszetében kell kialakulnia. Figyelembe kell venni a jelenlegi és a jövőben valószínűsíthető munkaerő-piaci igények mellett a felsőoktatási keresletet, amely sok esetben nem igazodik a munkaerő-piaci kereslethez. Romániában 144 középfokú, magyar nyelven is oktató intézmény működik, 9688 magyar helyet kínálva, továbbá 10 felsőfokú alapképzést biztosító egyetem, 5978 magyar helyet hirdetve.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2010-10-26: Belföld - :

Hírsaláta

MAJD EMELNÉK A PEDAGÓGUSBÉREKET. A kormány képviselői új bérezési rácsot javasoltak a tanügynek, ám ezt csak 2013-tól vezetnék be. A szakszervezetek elutasítják az elképzelést, azt követelik, az emelés lépjen életbe 2011-től.
2010-10-26: Közélet - Csinta Samu:

Papolc szellemi fényben (Barabás Samura emlékeztek)

Két szellemóriás, Kőrösi Csoma Sándor és zágoni Mikes Kelemen árnyékából lépett ki vasárnap Papolc.