Belföldi hírek

2010. október 26., kedd, Belföld

Kizárják a hiányzó liberálisokat
Crin Antonescu, az NLP elnöke tegnap az alakulat politikai bizottságának ülése után elmondta: az összes liberális parlamenti képviselő jelen lesz a bizalmatlansági indítvány vitáján, és megszavazzák azt nyíltan, hogy lássa a sajtó és a közvélemény. Kizárhatják a pártból, aki másként jár el.

,,Minden liberális parlamenti képviselő jelen lesz a vitákon, és megszavazza a bizalmatlansági indítványt" — mondta Antonescu, majd hozzáfűzte: kizárhatják a pártból azt, aki másként cselekszik. Mint mondta, minden liberális honatya szavazatára számít, és nagyon reménykedik abban, hogy a Szociáldemokrata Párt minden parlamenti képviselője is hasonlóan cselekszik majd. Nem kételkedik abban, hogy a Konzervatív Párt honatyái is megszavazzák az indítványt. v Antonescu azt is kifejtette, az SZDP ,,kicsit korán" nyilatkozott arról, hogy az RMDSZ megőrizhetné helyeit az eljövendő válságkormányban, véleménye szerint az SZDP-nek, az NLP-nek és a konzervatívoknak még tárgyalniuk kellene a szövetséggel erről a kérdésről.


Băsescu fényképét égették nyugdíjas tisztek

Traian Băsescu államfő fényképét égették el tegnap a bukaresti elnöki hivatal előtt tartalékos és nyugdíjas katonatisztek, akik a nyugdíjak újraszámolása, vagyis csökkenése miatt tiltakoztak. Az ország több városában is utcára vonultak a hadseregből leszerelt katonák, akik a kormánybiztosi hivatalok előtt álltak sztrájkőrséget. Bukarestben több mint ezren gyűltek össze az elnöki hivatal közelében, ahol a tiltakozók egyebek között Băsescut ábrázoló plakátok elégetésével fejezték ki elégedetlenségüket. A nyugállományba vonult katonák legfőbb követelése az, hogy a parlament módosítsa az új nyugdíjtörvényt. A tartalékos és nyugdíjas katonák szakszervezetének tagjai azt kiabálták: ,,gyere ki, ocsmány kutya", a Cotroceni-palota melletti szomszédos telken jelképes sírt ástak, és elhelyezték a jelenlegi rendszernek szánt halotti koszorút. A tüntetők a kiásott gödörbe dobálták a tiltakozó táblák egy részét, és meggyújtoták ezeket. Ugyanide dobtak egy órát is, amelyen azt írta: ,,Traian Băsescu államelnök ajándéka, Afganisztán, 2006." Gabriel Oprea honvédelmi miniszter ugyanakkor kijelentette, az újraszámolás során a 3000 lej alatti nyugdíjak értéke nem csökken.


Tanulmány az erdélyi magyar oktatásról
Az erdélyi magyar felsőoktatás hátterét feltáró gazdasági, munkaerő-piaci, valamint közép- és felsőoktatási elemzéseket tartalmazó tanulmánykötetet mutattak be tegnap Bu­dapesten. A cél egységes erdélyi magyar felsőoktatási stratégia megalkotása 2011-ben. A szakemberek feltérképezték a romániai magyar közép- és felsőfokú oktatást a gazdasági és társadalmi sajátosságok tükrében, s azt látták, hogy igen átgondolt összehangolásra van szükség. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudo­mány­egyetem csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Kara által készített, 255 oldalas tanulmány többek között kitér arra, hogy a felsőoktatási kínálatnak, ezen belül az erdélyi magyar felsőoktatásnak legalább három követelmény keresztmetszetében kell kialakulnia. Figyelembe kell venni a jelenlegi és a jövőben valószínűsíthető munkaerő-piaci igények mellett a felsőoktatási keresletet, amely sok esetben nem igazodik a munkaerő-piaci kereslethez. Romániában 144 középfokú, magyar nyelven is oktató intézmény működik, 9688 magyar helyet kínálva, továbbá 10 felsőfokú alapképzést biztosító egyetem, 5978 magyar helyet hirdetve.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2010-10-26: Belföld - :

Hírsaláta

MAJD EMELNÉK A PEDAGÓGUSBÉREKET. A kormány képviselői új bérezési rácsot javasoltak a tanügynek, ám ezt csak 2013-tól vezetnék be. A szakszervezetek elutasítják az elképzelést, azt követelik, az emelés lépjen életbe 2011-től.
2010-10-26: Közélet - Csinta Samu:

Papolc szellemi fényben (Barabás Samura emlékeztek)

Két szellemóriás, Kőrösi Csoma Sándor és zágoni Mikes Kelemen árnyékából lépett ki vasárnap Papolc.