Hírsaláta

2010. október 27., szerda, Belföld

TÖMEGES ÉHSÉGSZTRÁJK BRASSÓBAN. 180 Brassó megyei tanár lép éhségsztrájkba a két hónapja így tiltakozó taní­tónővel, Cristina Anghellel szolidarizálva — jelentette be a liberális párt helyi szervezete. Az alakulat oktatási bizottságának elnöke, Ovidiu Sârghie elmondta: felkérik Cristina Anghelt, hogy hagyjon fel ezzel a tiltakozással, hiszen már életveszélyben van. Biztosítják őt, hogy nincs egyedül, s remélik, a brassói pedagógusok példáját más megyék tanárai is követik. A pedagógusok egymást váltva lépnek éhségsztrájkba. (Marosvásárhelyi Rádió)

REMEG A HATALOM. Elena Udrea és Gheorge Flutur hétfői nyilatkozatai azt bizonyítják, rettegnek a szakszervezetek mára meghirdetett tüntetésétől, a mindentudó szőke miniszter asszony pártja nevében azt fejtegette, hogy a tiltakozó akció élén valójában a szocdemek állnak, s nekik — mármint a hatalomnak — mindent meg kell tenniük, hogy az erkölcstelen akciót megfékezzék. Udrea szerint a szocdemek autóbuszokat és kisbuszokat bérelnek, hogy a fővárosba szállítsák az embereket, és kijelentette, pártja meg fogja vizsgálni, hogy törvényes úton meg lehet-e akadályozni a szerintük mesterségesen gerjesztett megmozdulást. (Realitatea)
BOC A BANKOKAT PUHÍTOTTA. Valeriu Tabără mezőgazdasági miniszter kezdeményezésére a kormányfő tegnap tár­gyalni hívta az agrártárca és a legnagyobb romániai bankok képviselőit. Tabără korábban arra hívta fel a figyelmet: a gazdák által igényelt uniós támogatások lehívását jelentősen megnehezíti, hogy a termelők egyre nehezebben jutnak a bankkölcsönhöz. Ezt megkönnyí­tendő tárgyalt hétfőn Emil Boc a bankok vezetőivel. (Krónika)
REMÉNY. A szakszervezetek a minimálbér 750 lejre emeléséről tárgyaltak az IMF képviselőivel, s úgy tűnik, a nemzetközi pénzintézet emberei beadták a derekukat, és beleegyeztek, hogy legalább 700 lej legyen a minimálbér. A jelek szerint azt sem ellenzik, hogy alacsonyabb legyen az adó, és csökkenjenek a szociális járulékok. Ha a minimálbér nőne, a társadalmi hozzájárulás meg csökkenne, a leendő egységes bértörvény értelmében a közalkalmazottak visszanyerhetnék a 25 százalékos bérmegvonás jelentős részét. (România liberă)
LEMONDÁSRA AKARJÁK KÉNYSZERÍTENI A HÁZELNÖKNŐT. Tizedik alkalommal nem tudta megtartani hét eleji szokásos ülését a képviselőház állandó bizottsága, mert a liberálisok és a szocdemek nem jelentek meg az ülésen. A két ellenzéki párt mindaddig távol kíván maradni az állandó bizottság üléseiről, míg a csalással vádolt Roberta Anastase le nem mond. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 952
szavazógép
2010-10-27: Közélet - Bogdán László:

Ki fut a kertembe? (Magasles )

Az utódlás kérdése minden társadalmi rendszerben felmerült a történelem folyamán. A görög demokráciában választották a vezetőket, a monarchiákban egyszerűbb volt a kérdés: a király, a császár, a cár vagy a szultán, a kalifa elsőszülöttje örökölte a trónt és a (legtöbbször korlátlan, mert korlátozhatatlan) hatalmat. Ha ilyen éppen nem volt, akkor a másodszülött vagy valamelyik közeli családtag, unokaöcs.
2010-10-27: Belföld - Mózes László:

Belföldi hírek

Uniós védelmet a csángóknak
Az Európai Uniónak hatékony eszközöket kellene találnia az emberi jogokkal, azon belül a kisebbségekkel kapcsolatban fennálló problémák megoldására — hangoztatta Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke azon a brüsszeli közmeghallgatásán, amelyen a moldvai csángók helyzetéről tájékozódtak az EP-képviselők.