Belföldi hírek

2010. október 27., szerda, Belföld

Uniós védelmet a csángóknak
Az Európai Uniónak hatékony eszközöket kellene találnia az emberi jogokkal, azon belül a kisebbségekkel kapcsolatban fennálló problémák megoldására — hangoztatta Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke azon a brüsszeli közmeghallgatásán, amelyen a moldvai csángók helyzetéről tájékozódtak az EP-képviselők.

Tőkés veszélyeztetett kisebbségnek nevezte a csángókat, akiknek — mint fogalmazott — ,,az elrománosítása az utóbbi húsz évben is folytatódott". ,,Ha az erdőket és a medvéket védjük, akkor méltó, hogy ezt a jobb sorsra érdemes magyar nemzeti közösséget még inkább védelemben részesítsük" — fogalmazott. Tőkés kifogásolta, hogy az unión belül élő kisebbségi közösségek problémáinak kezelésében az EU ,,szinte tehetetlen", miközben a kívül élő csoportok ügyét határozottan képviseli. A csángókat mások mellett Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szö­vetségének elnöke, valamint Hegyeli Attila alelnök, oktatási programvezető képviselte. Jelen volt Nyisztor Ilona alelnök, énekművész, aki csángó népdalokkal is megismertette a hallgatóságot. Tőkés László elmondta, hogy a csángók közül a korábbi 250 000-rel szemben ma már csak mintegy 50 000-en beszélik a nyelvet, a gazdasági nyomor következtében pedig a fiatalság menekül a térségből. Hozzátette, hogy az EMNT elkötelezte magát a csángómentés mellett.

Játék a nyugdíjkorhatárral
A szenátus munkaügyi bizottságában tegnap ellenzéki szavazatokkal újra módosították a nyugdíjtörvény-tervezetet, ennek értelmében csökkentették a nyugdíjkorhatárt: nőknél 60 évre, férfiak esetében pedig 64 évre. A jelen lévő Ioan Botiş munkaügyi miniszter kifogásolta a határozatot. A rendelkezés nem jogerős, szükséges a honatyák plénumbeli szavazata is.

Ingyenes védőoltás influenza ellen
Az egészségügyi minisztérium jövő héten kezdi az influenza elleni védőoltási kampányt, mely 2011 februárjáig tart — jelentette be tegnap Cseke Attila egészségügyi miniszter. A szaktárca 1,3 millió adag oltóanyagot szerzett be, amely tartalmazza az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott vírustörzset. A Cantacuzino-intézet által előállított 1,3 millió adag vakcina 14 400 000 lejbe került. A 65 évesnél idősebbek, a krónikus betegségben szenvedők, a légzési és szív-érrendszeri problémákkal küszködők, a cukorbetegek, a gyermekek és az idős­otthonokban élők részesülnek elsőkként az oltásban. * Cseke Attila azt is bejelentette, külön pénzügyi alapba kell begyűjteni az egészségügyi biztosításra befizetett összegeket, és a pénzt átláthatóan, az egészségügyi rendszerben kell felhasználni. ,,A közfelfogás szerint mindenért, ami a rendszerben történik, az egészségügyi miniszter a felelős, miközben a pénzalapok 82 százalékát nem a szaktárca kezeli. Ez szerintem elég indoklásnak" — magyarázta a tárcavezető.

Egyetemisták is tüntetnek
Az ország minden részéből több mint kétezer egyetemistát várnak a mai bukaresti szakszervezeti tüntetésre. Indoklásuk szerint ,,ez az akció az egyetemisták tanügyi törvény miatti és a minisztérium elleni tiltakozásának utolsó formája, kifogásolják, hogy Petru Daniel Funeriu nem volt hajlandó átlátható közvitát rendezni az oktatási törvényről". A diákok azt kérik a kormánytól, ne vállaljon felelősséget a tanügyi törvény jelenlegi formájáért, ebben nem szerepelnek módosításaik, és nem vették figyelembe az oktatásban részt vevő szociális partnerek kifogásait sem. Holnap várhatóan a kormány felelősséget vállal az oktatási törvényért.

Jövőre sem lesz vége a válságnak
Nincs arra utaló világos jel, hogy az ipar helyreállna, Romániában a gazdasági és pénzügyi válságnak nem lesz vége 2011-ben — jelentette be tegnap Frank Hajdinjak, az E.ON Románia vezérigazgatója. ,,Romániában bátorítani kell a beruházásokat. Nem látunk jövőbeli pozitív fejleményeket, az iparban nincsenek egyértelmű jelek a helyreállásra. Sajnos, nem hiszem, hogy Romániában véget érne a válság 2011-ben" — állította. ,,A romániai gazdasági környezet »különleges«. Nem könnyű ezt elmagyarázni a részvényeseknek. Románia nagyon gyorsan változik. A civilizált államok közül Románia a legprovokatívabb, ugyanakkor vicces is" — tette hozzá Hajdinjak. Az E.ON Ro­mánia gáz- és áramszolgáltatással foglalkozik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2010-10-27: Belföld - :

Hírsaláta

TÖMEGES ÉHSÉGSZTRÁJK BRASSÓBAN. 180 Brassó megyei tanár lép éhségsztrájkba a két hónapja így tiltakozó taní­tónővel, Cristina Anghellel szolidarizálva — jelentette be a liberális párt helyi szervezete. Az alakulat oktatási bizottságának elnöke, Ovidiu Sârghie elmondta: felkérik Cristina Anghelt, hogy hagyjon fel ezzel a tiltakozással, hiszen már életveszélyben van. Biztosítják őt, hogy nincs egyedül, s remélik, a brassói pedagógusok példáját más megyék tanárai is követik. A pedagógusok egymást váltva lépnek éhségsztrájkba. (Marosvásárhelyi Rádió)
2010-10-27: Közélet - Váry O. Péter:

Folytatódik a hőszigetelés (Sepsiszentgyörgy)

Lakossági fórumon vitatták meg az Állomás negyedben elkezdett tömbház-hőszigetelés folytatásának kérdését, melyre az érintett lakókat és a kivitelezőt is meghívta a városháza.