Băsescu a kisebbségvédelem ,,román modelljéről”

2007. június 8., péntek, Közélet

A kisebbségvédelem ,,román modelljét" európai szinten elismerik, de ez a kisebbségekkel szembeni európai bánásmód korántsem jellemző a Romániával szomszédos országokban, így Szerbiában, Ukrajnában vagy Magyarországon, amelyeknek területén jelentős román közösség él ― fejtette ki Traian Băsescu államfő, aki tegnap Bukarestben megnyitotta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a diszkrimináció elleni küzdelemmel foglalkozó konferenciáját.

A fórumon ötvenhat állam képviselteti magát, a résztvevők áttekintik, miként teljesítették a különböző országok az antiszemitizmus és a diszkrimináció egyéb formái elleni küzdelem frontján a spanyolországi Cordobában 2005-ben vállalt kötelezettségeiket. A találkozón részt vesz az EBESZ soros elnöke, Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter, az Európai Unió elnökségét pedig a német diplomácia vezetője képviseli.

Băsescu megnyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte Romániában nem tűrik meg a diszkriminációt. Megállapította, hogy a demokrácia értelmetlen lenne a tolerancia őszinte vállalása nélkül. Elismerte: Romániában a politikai csatározások és a sportviták közepette olykor elhangzanak nem helyénvaló szóbeli kirohanások, elszólások, de ezektől függetlenül az államfő biztosítani kívánta a résztvevőket: a román nép régi hagyományokkal rendelkezik a jóérzés és a másság iránti tisztelet területén. A szónok a kisebbségi jogok védelmének ,,román modelljét" emelte ki példaként, megállapítva, hogy azt európai szinten elismerik. Mint mondta, ez a romániai jogalkotásban is megjelenik. Szerinte ugyanakkor ez az európai kisebbségvédelmi modell korántsem jellemző a szomszédos országokra, így Szerbiára, Ukrajnára és Magyarországra, amelyek területén ,,jelentős román közösség" él. (Magyarországon a románság két ezrelékét teszi ki a tízmilliós népességnek ― a szerk.)

A konferencia központi témája egyébként az antiszemitizmus és általában a vallási és faji diszkrimináció helyzete. A BBC bukaresti adása felhívja a figyelmet: az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének egyik képviselője a konferencia előestéjén üdvözölte, hogy Románia 2005-ben létrehozta a holokauszt tanulmányozására hivatott országos intézetet. Más amerikai szervezetek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az országban továbbra is léteznek antiszemita megnyilvánulások, így például a Nagyrománia Párt részéről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2007-06-08: Nyílttér - x:

A számok embere vagyok?! (Szóvá tesszük)

— ezt szereti mondogatni, hiszi is, és soha nem felejti el bizonyos felsőbbrendűséggel kioktatni beosztottjait, diákjait...
2007-06-08: Közélet - x:

Bush—Putyin találkozó

Oroszország és az Egyesült Államok hadászati párbeszédet kezd a rakétaelhárító-rendszerek problémájáról katonai vezetők és diplomaták részvételével — jelentette be tegnap George Bush amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel a G8 csúcstalálkozó keretében megtartott találkozója után.