Szóvá tesszükA számok embere vagyok?!

2007. június 8., péntek, Nyílttér
— ezt szereti mondogatni, hiszi is, és soha nem felejti el bizonyos felsőbbrendűséggel kioktatni beosztottjait, diákjait...

Tanulmányunk tárgya egy olyan írástudó, aki a valóságban nem az, de egyesek mégis annak tartják, és így a világra hatást gyakorolhat. Erkölcsi leckék sorát zúdítja ránk, és gőgösen oktat ki minket, közönséges halandókat. Teszi mindezt immár több éve, és egy pillanatra sem hajlandó — akár egy mondat erejéig sem — elismerni, hogy voltak, vannak becsülettel hivatásuknak élő pedagógusok. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok keringtek szombaton délután a Sugás-kertben összesereglett vén diákok körében.

1968-ban kezdődött minden — vagy, csupán néhány éves szünettel folytatódott... Mindegy. Az akkor még tizenéves diákok két-három lelkes tanár kíséretében (újból) életre keltették a Székely Mikó Kollégium néptáncegyüttesét. Megpengették a hegedűk húrját, végigtáncolták Erdélyt... s, miért ne, az anyaországot. Számtalan seregszemlén díjakkal bizonyították, hogy amit színpadra visznek, azt komolyan hiszik és cselekszik. Közben magukba szívták a tudást, a nemzeti hovatartozás érzését, a hagyományőrzés fontosságát. Tudták, ez a megmaradás esélye, akkor is, amikor a mindenkori hatalom nem így gondolta...

S lám, most negyven év után, amikor önrendelkezésről beszélünk, akad magát pedagógusnak nevező egyén, aki nem enged be bennünket, vén diákokat a ,,mi iskolánkba". ,,Szomorúság tölti be szívemet" — mondta az együttes egykori szólistája... mielőtt dalolásba kezdett... De nem csupán ő volt szomorú. Szomorúak voltak a nézők, a szereplők, a sok-sok mikós öregdiák, aki fontosnak tartotta, hogy eljöjjön megnézni a majdnem negyven év nemzedékét egybefonó, egybeölelő előadást. Még Amerikából is ,,hazatáncoltak" erre a napra páran.

Nagy kár, hogy a magát menedzsernek nevező tanár úr nem volt kíváncsi erre a szívet, lelket melengető eseményre. Nem tisztelte meg sem volt tanár kollégáit, Péter Albertet, Péter Sándort, Dancs Árpádot, sem pedig az ünneplőket.

A tények magukért beszélnek: úgy gondoljuk, hogy ez a sértés mindnyájunknak szólt. Önkéntelenül is feltevődik a kérdés: a modernségbe ájult oktatási rendszeren keresztül, a ,,modern" menedzser elhivatottságával akarja megsemmisíteni a mikós szellemet? A mi diákéveink alatt is akadt tanár, aki nem szerette, nem értékelte a népi együttes munkáját, de volt az iskola élén egy, a nemzedékeire és azok megvalósításaira büszke székely ember, Albert Ernő.

Ugyancsak hiányoltuk jelenlétét a helyi televíziónak is, de a város egykori mikós diák vezetőségét is. Idén Háromszék hazavárja külföldre szakadt honfitársait. Vajon távolmaradásukkal képviselik magukat akkor is? Valami baj van itt… nagy baj. Csak szavazáskor fogunk össze(-vissza), ébresztjük a nemzeti identitástudatot.

A hal a fejétől büdösödik — tartja a bölcs mondás! —, na de fordítva pucolják... Kár, nagy kár, hogy ennyire nem érdekel senkit semmi.

SZALAY MÁRIA, a néptáncegyüttes egykori-mindenkori tagja

a néptáncegyüttes egykori-mindenkori tagja
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2007-06-08: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

Korszerű játékteret nekünk is!

Három kiskorú gyermek édesapja kérdi, a Szemerja negyedben élő óvodások, kisiskolások, napközisek számára miért nem építenek egy korszerű, környezetbarát játszóteret? Olyant, amilyen az Állomás, illetve az Olt negyedben van? Mert tér volna elegendő itt, fenn is, csak a vashintákat, lipinkákat és a mókuskerekeket kezdte ki az idő vasfoga...
2007-06-08: Közélet - x:

Băsescu a kisebbségvédelem ,,román modelljéről”

A kisebbségvédelem ,,román modelljét" európai szinten elismerik, de ez a kisebbségekkel szembeni európai bánásmód korántsem jellemző a Romániával szomszédos országokban, így Szerbiában, Ukrajnában vagy Magyarországon, amelyeknek területén jelentős román közösség él ― fejtette ki Traian Băsescu államfő, aki tegnap Bukarestben megnyitotta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a diszkrimináció elleni küzdelemmel foglalkozó konferenciáját.