Hírsaláta

2010. október 29., péntek, Belföld

NŐTT AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNY. Az év első nyolc hónapjában a konszolidált államháztartási deficit 20,9 milliárd lejt tett ki, miután augusztusban közel egymilliárd euróval nőtt a hiány — közölték pénzügyminisztériumi források. Az eddig felhalmozott deficit tehát az év végére becsült GDP 4,1 százalékának felel meg. Az államháztartási bevételek augusztusban 13,8 százalékkal emelkedtek az első hét havi 93,3 milliárd lejről, eközben pedig a kiadások 12,2 százalékkal növekedtek a július végi 113,3 milliárd lejről. (money.ro)

VANNAK GAZDAG ROMÁNOK IS. Megjelent a Forbes 500, Románia leggazdagabb embereiről kiadott magazin. A legmódosabb román Dinu Patriciu maradt 1,3 milliárd eurós vagyonával, kevéssel mögötte Frank Timiş áll 1—1,1 milliárd euróra becsült vagyonnal, a harmadik helyen Ioan Niculae és Dan Grigore Adamescu osztozik 0,9—1 milliárd eurós vagyonnal. Teszári Zoltán a leggazdagabb romániai magyar: őt a 14. helyen találjuk, s vagyona a Forbes szerint 340—350 millió euró. Sorin Ovidiu Vântu kiesett az első tíz gazdag ember közül, visszacsúszott a 21. helyre a 200—220 millió eurójával. A leggazdagabb romániai politikusok között ott találjuk Verestóy Attilát, ő a 83., vagyona 60 millió euró körül mozog. (Ziarul Fianciar)
UDREA NEM JELESKEDETT. Az utolsó tíz év leggyengébb teljesítményét nyújtotta az Elena Udrea vezette turizmus mind a bevétel, mind a vendégül látott turisták számát illetően: a tengerparton 1,8 millióan fordultak meg, 15 százalékkal kevesebben, mint 2009-ben, s a bevétel is jelentősen, 25 százalékkal csökkent. Ennek dacára a tárcavezető magabiztosan járja az országot, újabban nem is autóval, hanem taxihelikopterrel, melyért óránként 5000 eurót kell fizetni. Igaz, azt állítja, ezt nem a minisztérium pénzéből fizeti. Hanem? (Realitatea)
NEMZETI AMNÉZIA. Az EUROobserver értékelte a CSOP közvélemény-kutató intézet felmérését, és megállapította, hogy a románok 61 százaléka nosztalgiát érez a kommunista rezsim iránt, melyet jó eszmének tart. Ráadásul a megkérdezettek egynegyede úgy véli, Nicolae Ceauşescu jó vezető volt. (Adevărul)
LESZ REPTÉR. Brassó önkormányzata változatlanul ragaszkodik a Vidombákra tervezett repülőtér felépítéséhez, igaz, a tervezettnél 30 százalékkal rövidebb lesz a leszállópálya, de alkalmas az A320 Airbus és Boeing 737 fogadására is. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-10-29: Közélet - Fekete Réka:

Egy kicsit jobb törvény

A benyújtott ezerötszáz módosító javaslatnak csupán töredéke került be az oktatási törvénytervezetnek abba a változatába, amiért tegnap felelősséget vállalt a kormány, a jogszabály jelenlegi formában jobb, mint a képviselőházi változat, de szegényebb a lehetségesnél.
2010-10-29: Belföld - Mózes László:

Belföldi hírek

Borbély: Románia segít Magyarországnak
Románia minden segítséget megad Magyarországnak a vörös­iszap-katasztrófa következményeinek felszámolásához — mondta Borbély László környezetvédelmi miniszter tegnap Kolontáron.