Belföldi hírek

2010. október 29., péntek, Belföld

Borbély: Románia segít Magyarországnak
Románia minden segítséget megad Magyarországnak a vörös­iszap-katasztrófa következményeinek felszámolásához — mondta Borbély László környezetvédelmi miniszter tegnap Kolontáron.

A miniszter, aki 250 000 maszkot vitt a bukaresti kormány segítségeként, elmondta, a két kormány az Európai Unióban is összefog, hogy létrejöjjön egy külön pénzügyi alap a hasonló katasztrófák miatt bekövetkező károk felszámolására. * Magyarország mindent megtesz annak érde­ké­ben, hogy Románia mielőbb csatlakozhasson a schengeni egyezményhez — jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár tegnap Borbély Lászlóval folytatott budapesti megbeszélése után. Né­meth hangsúlyozta: a két ország közötti határellenőrzés megszünte­tése a magyarság elmúlt száz évének kiemelkedő eseménye lesz, megvalósulására pedig már Magyarország soros európai uniós elnöksége alatt, vagyis a jövő év első felében is reális esély mutatkozik.


Még tíz kilométer autópálya
Továbbra is bizonytalan az észak-erdélyi autópálya sorsa, a sztrádából idén csak tíz kilométer épült meg, amit a jövő héten adnak át — derül ki az autópályát építő amerikai Bechtel cég szóvivőjének nyilatkozatából. Az amerikai vállalat megépítette a Torda és Aranyosgyéres közötti tíz kilométeres szakaszt, így a korábban átadott, Gyalu és Torda közötti 42 kilométeres szakasz 52 kilométerre bővül. A Bechtel idén összesen 90 millió eurót költött az észak-erdélyi autópályára, amiből 60 millió eurót a tíz kilométeres szakasz tesz ki. Az összesen 415 kilométer hosszú, Bors és Brassó közötti nyomvonalon haladó autópálya további sorsa bizonytalan, hiszen a kormány egyelőre az európai uniós alapokból finanszírozott dél-erdélyi autópályát részesíti előnyben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2010-10-29: Belföld - :

Hírsaláta

NŐTT AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNY. Az év első nyolc hónapjában a konszolidált államháztartási deficit 20,9 milliárd lejt tett ki, miután augusztusban közel egymilliárd euróval nőtt a hiány — közölték pénzügyminisztériumi források. Az eddig felhalmozott deficit tehát az év végére becsült GDP 4,1 százalékának felel meg. Az államháztartási bevételek augusztusban 13,8 százalékkal emelkedtek az első hét havi 93,3 milliárd lejről, eközben pedig a kiadások 12,2 százalékkal növekedtek a július végi 113,3 milliárd lejről. (money.ro)
2010-10-29: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Büntethet az EU
Nem tartja reálisnak José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt a felvetést, hogy az európai uniós pénzügyi szabályokat tartósan megsértő euróövezeti országok szavazati jogának csökkentését lehetővé tevő szerződésmódosítási eljárást kezdjenek az EU-ban.