Külföldi hírek

2010. október 29., péntek, Közélet

Büntethet az EU
Nem tartja reálisnak José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt a felvetést, hogy az európai uniós pénzügyi szabályokat tartósan megsértő euróövezeti országok szavazati jogának csökkentését lehetővé tevő szerződésmódosítási eljárást kezdjenek az EU-ban.

A tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója előtt nyilatkozva a bizottsági elnök úgy vélte: a tagállamok teljes egyhangúságát egy ilyen javaslat esetében most nem lehetne elérni, amellett egy ilyen lépéshez nem lenne elegendő korlátozott szerződésmódosítás, amely az átfogó felülvizsgálatnál kevesebb jogi és gyakorlati bonyodalommal járna. Barroso értésre adta azonban, hogy bizottsági elnökként kész arról tárgyalni, kizárólag a most fontolgatott pénzügyi reformok bevezetése érdekében szükség van-e korlátozott szerződésmódosításra.


Sarkozy sértődött
Nicolas Sarkozy francia elnök tegnap ismételten nehezményezte, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság (EB) alelnöke a héten megint éles bírálattal illette Franciaországot és Németországot — mondta Orbán Viktor Brüsszelben. ,,Fran­ciaország szóvá tette, hogy az EB mint nemzetet sértette meg őt" — mondta a magyar miniszterelnök az európai jobboldali pártok vezetőinek tanácskozása után újságíróknak. ,,Francia­ország, az Franciaország, ezt a nemzetet el kell fogadnunk úgy, ahogy van. Nagyon büszke országról van szó. Reding asszony megsértette Franciaországot, márpedig ezt nem lehet következmények nélkül megtenni" — tette hozzá Orbán az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint.


Erőtlenedő tiltakozások
A francia szakszervezetek ismét országos tiltakozónapot tartottak tegnap a nyugdíjreform ellen, szeptember óta már a hetedik alkalommal; ezúttal 269 városban voltak utcai tüntetések. A sztrájkok azonban egyre inkább kifulladóban, mivel a nyugdíjkorhatár 62 évre történő fokozatos emelését előíró törvényt a parlament szerdán végleg elfogadta. ,,Szó sincs vereségről" — hangsúlyozta Francois Chéreque, az egyik legjelentősebb szakszervezeti tömörülés, a CFDT vezetője. A Le Parisien fővárosi napilapban közzétett felmérés szerint a franciák 65 százaléka támogatja a tiltakozás folytatását.


Bírálta az ENSZ Magyarországot
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői bírálták Magyarországot a növekvő antiszemitizmus és a romák helyzete miatt, amelyet a ,,diszkrimináció" és a ,,rossz bánásmód" kifejezésekkel jellemeztek tegnap nyilvánosságra hozott országértékelő jelentésükben. A testület 18 szakértője a tagállamok rendszeres ellenőrzése során foglalkozott Magyarországgal. Ezt a ,,jelentős kisebbséget nagyon széles körű társadalmi előítélet és hátrányos megkülönböztetés sújtja" — mondta Michael O’Flaherty, az Emberi Jogi Tanács tagja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2010-10-29: Belföld - Mózes László:

Belföldi hírek

Borbély: Románia segít Magyarországnak
Románia minden segítséget megad Magyarországnak a vörös­iszap-katasztrófa következményeinek felszámolásához — mondta Borbély László környezetvédelmi miniszter tegnap Kolontáron.
2010-10-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Minőségi mesevilág, nagyoknak is

Negyedik alkalommal szerveznek az animációs világnapnak szentelt fesztivált Sepsiszentgyörgyön, és habár a helybelieknek ez már-már természetes, jelentőségét akkor lehet igazán értékelni, ha tudjuk, hogy a magyar nyelvterületen mindössze négy helyszínen zajlik hasonló rendezvény: Budapesten, Nagyváradon, Kolozsváron és nálunk